Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Спешната помощ - в Дом "Майка и дете"

Снимка: Радио Шумен

Ще ремонтират и разширят Спешното отделение на шуменската болница и ще пребазират Центъра за спешна медицинска помощ. Той ще бъде преместен в сградата на бившия дом „Майка и дете“ в Шумен, където предстои мащабен ремонт. Така ще се даде възможност Спешното приемно отделение да се разшири, като използва и заемания в момента от Центъра за спешна медицинска помощ сграден фонд в рамките на болничния комплекс. Това съобщи за Радио Шумен директорът на МБАЛ д-р Димитър Костов.

Инвестициите ще дойдат от Оперативна програма „Региони в растеж“. Както вече Радио Шумен съобщи, с решение на Министерския съвет с над 163 млн. лв. ще се финансира развитието на спешната медицинска помощ в България по тази оперативна програма. Ще се обновят сградният фонд и оборудването в спешните отделения на лечебни заведения с над 50% държавно участие в капитала. Ще бъдат купени 400 съвременни линейки с оборудване и апаратура, отговарящи на медицинския стандарт „Спешна медицина“ и на най-добрите европейски практики и изисквания за своевременност, достатъчност, качество и безопасност. 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Пропускателният режим на пазара остава

До края на извънредното положение ще остане пропускателният режим на пазара в Шумен. Кметът Любомир Христов разпореди за срока на извънредното положениеда се създаде и въведе организация за контролиран достъп на клиенти на територията на Общинския пазар в Шумен. За целта е необходимо да се поставят заграждения за предотвратяване струпването на хора...

публикувано на 08.04.20 в 17:13

Проверки, актове и върнати на КПП

208 са извършените проверки днес от полицейски служители на хора, поставени под карантина, след като са се завърнали от страни с усложнена епидемиологична обстановка. Образувано е едно досъдебно производство за нарушена карантина. От контролно-пропускателните пунктове за влизане и излизане от Шумен през последните 24 часа са върнати 46 водачи, които не са..

публикувано на 08.04.20 в 17:09

Онлайн подкрепа за специални деца

"Екипът на Центъра за ранно развитие в Шумен работи онлайн и терапевтичната работа с децата не е прекъсвала". Това съобщи ръководителят Катя Крумова. Всички специалисти се включват в онлайн консултациите, като дават насоки за работата с децата у дома, предоставят материали за упражнения и поставят задачи. Под ръководството на рехабилитатор и..

публикувано на 08.04.20 в 16:59

609 безработни в Шумен за 20 дни

609 безработни са се регистрирали в шуменското Бюро по труда в периода от 13 март до 3 април. Сред тях има и хора, които са се завърнали от чужбина. Това съобщи за Радио Шумен директорът на бюрото Даринка Златева. Сред регистрираните безработни от началото на извънредното положение най-много са били заети в икономическите дейности хотелиерство и..

публикувано на 08.04.20 в 16:30

Част от Шумен без вода

Днес - 8 април, от 16,30 ч. до 21,00 ч. няма да има водоподаване за високата и най-високата зона на Шумен, включително районът, западно от пл.”Оборище”, районът на МБАЛ - Шумен, кв. "Гривица" и кв. "Боян Българанов". Това съобщиха от ВиК. Причината е възникнала авария на уличен водопровод от водопроводната мрежа на Шумен и необходимостта от извършване на..

публикувано на 08.04.20 в 16:17

300 шлема за хората на първа линия

Община Шумен закупи допълнително 300 нови предпазни шлемове на работещите на предния фронт в здравни, социални и общински структури. С шлемове ще бъдат снабдени медиците от ДКЦ I – Шумен, от СБАЛК "Мадара", Държавната психиатрична болница в село Царев брод и стоматолози. Екипите, ангажирани с денонощни грижи за потребителите в Дома за стари хора в..

публикувано на 08.04.20 в 15:56

Подменят стълбове и жици

Във Велики Преслав възобновиха подмяната на електрически стълбове и електропроводници. Обновяването на съоръжения се прави от енергийното дружеството като част от неговата инвестиционната програма. В кв. "Кирково" се монтират 15 нови бетонни стълба, а старите ще бъдат демонтирани и премахнати в рамките на един месец.  Преди това работна..

публикувано на 08.04.20 в 15:12