Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

The Lefties с първи албум

Шуменската група The Lefties издаде първия си албум с авторска музика "Skill Is to Expect a Suprise". В него са включени 14 авторски песни, записани за изключително кратко време в две музикални студиа - във Варна и Шумен. Групата се сформира през 2012 г. под името Nasty Kids, а през 2013 г. приема името, с което печели популярност с редица концерти и участие в "Голямото рок междучасие", където стигат финал. Стилово, музиката на The Lefties е трудно да се определи, в нея могат да се открият алтърнатив, пънк, психеделик, блус, класически рок елементи. Още за дебютния албум на The Lefties може да чуете от разговора с Даниел Стайков, вокал и фронтмен на бандата.


ВИЖТЕ ОЩЕ
Румен Стоичков във Видин

Автографите и книгите на Румен Стоичков

Румен Стоичков ще представи три свои книги в Шумен. В регионалната библиотека "Стилиян Чилингиров" от 17:30 часа авторът ще срещне публиката с изданията „По билото на миналото”, „Ожадняла река” и „Сърце на длан”. В книгите си той включва репортажи от различни региони и интервюта с известни личности. Румен Стоичков е журналист с дългогодишен стаж в..

публикувано на 20.10.20 в 12:12

Виртуози на шуменска сцена

Концерт рецитал ще изнесат цигуларят Минчо Минчев и пианистът Людмил Ангелов в Шумен на 19 октомври, понеделник, от 19.00 часа в голямата зала на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“, съобщават от пресцентъра на Общината. В програмата, която двамата музиканти са подготвили за шуменската публика, са включени творби от Лудвиг ван Бетовен,..

обновено на 19.10.20 в 11:12

Съдбата на "Хористи"

Николай Гундеров е съавтор заедно с Димитър Събов на пиесата „Хористи“.   Тя бе отличена през 2014 година с Голямата награда в конкурса „Нова българска драма“ в Шумен. По-късно спектакъл със заглавие „Хористи“ бе реализиран в ДКТ "Васил Друмев". Моноспектакъл "Писмо до съветско другарче" с участието на актьора Александър Валериев бе осъществен от..

обновено на 16.10.20 в 13:21

Битките на един млад режисьор

Денислав Янев е част от екипа на Драматичен театър - Търговище. Той е сред претендентите за наградата за млад режисьор “Слави Шкаров”. Номинацията е за постановката му „Една крачка до предела“, реализирана в Търговище. „Една крачка до предела“ ще се играе в Русе на 30 октомври. Друг спектакъл на Денислав Янев „Животът, макар и кратък“ е селектиран за..

публикувано на 15.10.20 в 13:28

Премиера на "Гроб съм"

Книгата с разкази „Гроб съм“ ще бъде представена днес от 19 часа в дом „Канети“ В Русе. Неин автор е Явор Цанев.  Негови са книгите с проза "Силвър и вампирите", "Избранникът", "Страноприемницата", "Вино за мъртвите", "Злостории" и други. Той е издател на списанието за остросюжетна литература "Дракус", в което място намират автори на фантастика,..

публикувано на 15.10.20 в 13:15

Коя е Луиз Глюк?

Миналата седмица американската поетеса и автор на есета Луиз Глюк стана носител на Нобелова награда за литература. Тя е наградена преди това с множество други големи литературни призове в САЩ. Носител е на Националния хуманитарен медал, връчен ѝ от президента Барак Обама, на наградата Пулицър и други. Преподава в университета в Йейл. До момента Луиз..

публикувано на 15.10.20 в 13:03
Бюст на Елиас Канети в Русе

15 години Австрийска библиотека

15-годишнината на Австрийската библиотека беше отбелязана в Русе. Извънредният и пълномощен посланик на Република Австрия Нейно превъзходителство Андреа Вике, бивши и настоящи кметове, представители на областната управа и на неправителствения сектор проследиха събитието. Австрийска библиотека в Русе е открита през 2005 г. Тя е част от мрежата от..

публикувано на 14.10.20 в 15:32