Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Паркингите - отново на сесия

Снимка: Радио Шумен

Предложението паркингът зад Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ в Шумен да стане платен влиза за трети път за разглеждане на сесия на Общинския съвет. На днешното заседание на Постоянната комисия „Икономическа политика, общинска собственост и контрол по сделките с общинско имущество” то отново предизвика най-големи дебати.

По предложението на администрацията  до местния парламент този паркинг да стане платен на миналата сесия отново  не беше взето решение. Тогава към докладната записка бе приложена и жалба от 21 живеещи в блока на ул. „Ал.Стамболийски“ 1, които заявяват, че не могат да паркират пред жилищата си, заради многото автомобили спрели до библиотеката.Предложението на администрацията обясни зам.-кметът Росица Антонова.

"Под урегулиране имаме предвид само големия паркинг, който сме предложили за платено паркиране. Предвидено е там да се определят 47 места. Това обаче е без да сме изготвили проект, който не сме възложили", посочи тя.

Още едно предложение, а именно държавата да прехвърли безвъзмездно на Община Шумен 3 военни имота - Военното училище, Военния клуб и бившия лагер "Свобода" до квартал "Тракия", също не бе подкрепено от Икономическата комисия. 

Радио Шумен припомня, че въпросът за прехвърлянето на части  от  Военното  училище е поставян неколкократно  до Министерството на отбраната, но от там винаги са декларирали, че имат нужда от имота си.

Интерес на днешното заседание на Икономическата комисия предизвика и точка, която също ще бъде разглеждана за пореден път от местния парламент. Тя е свързана с учредяване право на строеж на спортни съоръжения в района на бившия Тежък полк по проект на ФК "Волов 1929".

Председателят на клуба Петър Рафаилов каза: „За да кандидатстваме за финансирането, трябва да се предоставят доказателства, че това е обществен проект, който намира подкрепа  и трябва да има определен терен, където да бъде построена тази спортна база".





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Най-много лекари - над 55 години

Най-много са лекарите в област Шумен на възраст над 55 години към края на 2023 година, информират от Териториално статистическо бюро - Североизток. На второ място е групата на лекари, които са на 65 и повече години. Младите практикуващи лекари на възраст до 35 години са 57, като повечето от тях работят в болнични заведения.  В края на миналата..

публикувано на 09.08.24 в 14:00

50 000 животни под контрол

Превантивни мерки срещу разпространението на заболяването чума по дребни преживни животни на територията на област Шумен прие на свое заседание Областната епизоотична комисия днес. Тя се провежда заради огнищата със заболяването в Румъния и Гърция.  Със заповед на изпълнителния   директор на Българска агенция по безопасност на храните се забранява..

публикувано на 09.08.24 в 11:47

Вода най-рано утре сутринта

Ако ремонтните дейности по присъединяването на довеждащия водопровод за Шумен вървят нормално, очаквам присъединяването да завърши около 19:00 часа . Това каза за Радио Шумен главният инженер на ВиК Антон Стефанов. Това означава, че пълненето на системите ще започне около 21:00 часа. Чуйте интервю на Миглена Стоянова с инж. Антон Стефанов...

публикувано на 08.08.24 в 14:56

Чудотворна икона в Шумен

,,Чудотворната икона на Света Богородица Скоропослушница ще бъде в Шумен до утре на обяд включително. От два дни тя е в храм "Свето Възнесение" в града“. Това каза за Радио Шумен архиерейският наместник отец Димитър. "Тази светиня, която е в Шумен, е собственост на Варненската митрополия. Поръчана е от митрополита да бъде изработена в Света гора като..

публикувано на 08.08.24 в 14:25

ВиК ремонтът - по график

„Към момента ремонтните дейности по присъединяването на довеждащия водопровод за Шумен вървят по график. Строителят не е сигнализирал за трудности.“. Това каза управителят на „ВиК – Шумен“ Иван Пушкаров при среща с кмета проф. Христо Христов и областния управител на област Шумен Бейнур Ахмед.  Двамата днес инспектираха включването на новия..

публикувано на 08.08.24 в 13:52
Град Шумен

Все повече шуменци се връщат от чужбина

В Шуменска област се увеличава имигрантският поток (завърналите се български граждани и граждани на други държави, получили разрешение или статут за пребиваване в региона). През 2023 г. техният брой е 1955. Предната година са били 1515. Това съобщават от Териториалното статистическо бюро. През 2023 г. 56 807 хора са сменили местоживеенето си от..

публикувано на 08.08.24 в 12:45

Пешеходец загина на пътя

Пешеходец е загинал, след като е бил блъснат от автомобил на автомагистрала "Хемус в участъка между пътен възел „Белокопитово“ и граница с област Търговище, съобщиха от пресцентъра на Областната дирекция на МВР в Шумен.  Около 21:30 часа, лек автомобил с чужда регистрация, движещ се от Варна към Търговище, управляван от 24-годишен мъж от Търговище, е..

публикувано на 08.08.24 в 11:03