Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Готвят нова транспортна схема

Снимка: БГНЕС

В Русе започна обществено обсъждане за разработването на изцяло нова общинска транспортна схема. Според данните, последната е направена през 1983 година.

Ще бъдат анкетирани 3200 жители, които ще дадат информация за своите навици, предпочитания, желания и начин на придвижване към настоящия момент. След обработка на резултатите ще стартира второто проучване, наречено „Броящ пътник“. То ще покаже интензивността на трафика на градския транспорт. Така ще бъдат установени критичните моменти в пиковите часове, натоварването на линиите от градския транспорт по време на празничните и почивните дни.

Вторият етап включва актуализиране на транспортната схема въз основа на демографските данни и резултатите от предходните проучвания. Той предвижда и поредица от обществени обсъждания с граждани, браншови и неправителствени организации и работодатели, които ще могат да предлагат алтернативни варианти на маршрутни схеми.

Новата транспортна схема, в това число и реорганизираните разписания на превозните средства, ще бъдат продукт на третия, финален етап. Водещ принцип е разделянето на автобусния от тролейбусния транспорт. По този начин ще се избегне и дублирането на линиите и евентуална нелоялна конкуренция между превозвачите.

Очаква се окончателният документ да е готов през лятото на 2019 година, когато Общинският съвет в Русе да го одобри.


 


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ремонтират детски площадки

Освежават пясъчниците на детските площадки в Русе, съобщават от администрацията. До момента са почистени и допълнени тези до блок Съединение 1, Съединение 4, Хъшове и в градина „Оборище“. По план до средата на май нов пясък за игра ще бъде засипан на повече от 100 площадки в кварталите Дружба, Чародейка, Родина, Здравец, Възраждане и..

публикувано на 14.04.21 в 11:29

Памет за Раковски

Поредица от инициативи по случай 200-годишнината от рождението на „патриарха“ на българската революция Георги Стойков Раковски подготвят от Областната администрация – Русе. Днес (14 април) по инициатива на областния управител Галин Григоров се предвижда на сайта на администрацията да бъде пусната специално обособена секция. В нея ще може да бъде..

публикувано на 14.04.21 в 08:28

Нови дръвчета в училище

Още 48 дръвчета бяха засадени днес в русенски училища, съобщават от Общината. Акцията е на Сдружение Лайънс клуб „Сексагинта приста“, а целта е превръщане на Русе в зелен град, насочена към бъдещото поколение. Дръвчетата са залесени в 9 учебни заведения. Инициативата „Не бъди дърво, засади такова“ стартира миналата седмица в 13 детски градини..

публикувано на 13.04.21 в 16:37

Затвор за смърт на пътя

Ефективна присъда за пиян водач, предизвикал смърт на пътя, постанови състав на Окръжния съд – Русе. Магистратите осъдиха подсъдимия на 3 години затвор при общ режим и 4 години лишаване от право да управлява моторно превозно средство. По искане на защитата делото протече по реда на съкратеното производство. Подсъдимият се призна за виновен в..

публикувано на 13.04.21 в 15:20

Промяна в движението

Улица „Чипровци“ в Русе ще бъде затворена за движение заради ремонт на повдигнатото ѝ кръстовище с ул. „Сърнена гора“. Ограничението важи за участъка от ул. „Тича“ до кръговото кръстовище на ул. „Чипровци“ до 19 април. За същото време се въвежда и временна организация на движението по съседните улици, която е указана с пътни знаци и табели...

публикувано на 13.04.21 в 08:40

Отложиха дело срещу Бобоков

Русенският окръжен съд отложи делото за незаконно притежавана археологическа колекция срещу бизнесмена Пламен Бобоков. Причината е заболяване на защитника му Ина Лулчева. Бизнесменът е обвинен в това, че на 17 юни миналата година в дома си в Русе държал 50 археологически обекта - върхове на стрели и копия на стойност 652 лева, представляващи..

публикувано на 12.04.21 в 14:31
Снимката е илюстративна.

Без вода в Русенско

С нарушено водоподаване ще бъдат днес (12.04.) село Борисово и кв. „Сливица“ в Сливо поле, съобщиха от ВИК - Русе. Водата ще бъде спряна от 8 до 16 часа поради изграждане на връзки на нов водопровод за ДЗС - Борисово.

публикувано на 12.04.21 в 07:45