Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бранят цената на водата в Търговище

Снимка: pixabay.com

Цената на питейната вода в Търговище може да достигне до рекордните 3.13 лева заради настояването на председателя на Асоциацията по ВиК Митко Стайков общата сума на инвестициите в сектора да бъдат увеличени с 2 милиона лева. За това алармираха общинските съветници от БСП на редовното заседание на местния парламент.

Днес в Търговище на заседанието на общинския съвет  неочаквано възникна тежък спор около евентуалното увеличаване на цената на водата. Поводът всъщност бе предстоящото извънредно общо събрание  на  ВиК асоциацията и предложението да бъде увеличена инвестиционната програма на предприятието  ВиК с два милиона лева.

Духовете бяха разбунени най-напред от изказването на бившия кмет на Търговище Красимир Мирев, който сега е общински съветник от БСП. „Председателят на водната асоциация предлага 2 млн. лв. повече. И ни канят да подпишем това споразумение. Сега на всички стана ясно, че тези 2 милиона ВиК няма откъде приходно да ги докара, а най-вероятно ще станат за сметка на цената на водата. А ние всички политически сили без изключение се обединихме в това, че ще правим всичко възможно да задържим цената на водата. Ще припомня и факта, че ние не гласувахме бизнес плана, защото там основните инвестиции бяха за сметка на цената на водата. Освен това, аз предложих да не се състои това извънредно събрание, тъй като не сме наясно какво ще стане с общините Попово и Опака, които подадоха молби да влязат, а сега и да излязат. При това положение директорът на ВиК сподели, че цената на водата ще стане 3.13 лв.“, посочи Мирев.

В спора се намеси и заместник областният управител Панайот Димитров. "Гарантирам, че това, което е заложено, няма да доведе до по-висока цена на водата. Според мен, тя трябва да бъде под 3 лева", каза той.

Кметът на община Търговище Дарин Димитров увери населението, че общината ще направи всичко възможно цената на водата да не се увеличава.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов президент на Ротари клуб

Предприемачът Николай Димитров е новият президент на Ротари клуб – Търговище, след традиционната годишна ротация в организацията. Той пое щафетата от досегашния президент Светослав Кънчев, който му предаде ротарианските символи: огърлицата, камбаната и клубните знамена.  Кънчев благодари на своите приятели, че са приели присърце каузата за..

публикувано на 10.07.24 в 09:27
Община Търговище

Отчитат бюджет 2023

Публично обсъждане на отчета на бюджета на община Търговище ще има днес. То е от 17.00 ч., в зала № 74 на местната администрация.  Поканени са представителите на бизнеса, неправителствения сектор, общинските съветници, кметове на кметства и всички граждани.  Материалите по публичното обсъждане са публикувани в сайта на община Търговище в раздел..

публикувано на 10.07.24 в 08:59

Индустриален парк за милиони

Индустриалният парк, който ще бъде изграден в Търговище, е локомотивът, който ще изтегли напред общината в икономически, в промишлен и в социален аспект и ще спомогне за преодоляване на регионалните дисбаланси. Това заяви министърът на иновациите и растежа Росен Карадимов на среща с кмета д-р Дарин Димитров и представители на бизнеса в Търговище...

публикувано на 09.07.24 в 15:44

Търсят широко ляво обединение

Единственият път пред БСП е на обединението, категорични бяха социалистите в Търговище при среща с председателя на парламентарната група и организационен секретар на партията Борислав Гуцанов. Той запозна Областния съвет в града със стъпките, предприети от новото ръководство за единение както вътре в партията, така и в търсене на широко ляво..

публикувано на 09.07.24 в 09:34

Подкрепа за областния лидер в Търговище

Декларации в подкрепа на областния лидер Хамди Илиязов разпространяват структурите на ДПС в Търговищко. Те са в отговор на публикация в социалните медии от хора, които твърдят, че са от структурите от Търговище и свалят доверие от областния председател.  „Те не са застанали с имената си. Посочват, че прилагат подписка от 33-ма души, но тази..

публикувано на 08.07.24 в 12:49

Хор "Родна песен" – в Китай

Хор "Родна песен" при Образцовото народно читалище "Напредък 1864" в Търговище получи покана за участие в Седемнайсетият Международен китайски хоров фестивал и конкурс China International Chorus Festival CICA, който ще се проведе от 15 до 19 юли в Пекин. Това става ясно от публикация в социалните мрежи на диригента на хора Красимира Коларова...

публикувано на 07.07.24 в 13:26

4000 на фолклорна среща

4000 участници от 520 състава в цялата страна ще се представят в рамките на 6-ото издание на Националната фолклорна среща „Автентичност и съвремие“ в Попово. В  три поредни дни - 5, 6 и 7 юли,  на 4 открити сцени изпълнители от всяка точка на България ще представят фолклора на своя регион. Събитието се организира от община Попово и Сдружението за..

публикувано на 05.07.24 в 11:46