Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът с влака

| обновено на 06.11.18 в 16:17
14
Мая Манолова във влака
Снимка: Радио Шумен

След като вчера тя пътува с автобус, днес омбудсманът избра да пътува от София до Варна с влак. Само до Шумен Мая Маналова е изслушала над 120 души, сред които и работници от фирма "Шишеджам", където каза, че ще отиде отново.

Омбудсманът бе категорична, че ще продължи пътуванията си с обществен транспорт и за в бъдеще, но ще прецени дали ще ги обявява публично. Иначе Мая Манолова се е качвала на влак преди 3 години, тогава е пътувала до Мездра, за да подкрепи миньорите.

"Никога не съм искала кола на НСО, работата на омбудсмана е на терен, при хората", каза Манолова. Тя допълни, че е благодарна на шоумена Слави Трифонов за предложението му да й осигури шофьор и кола, но е отказала. 

По време първата си приемна във влак по маршрута от София до Варна омбудсманът е приел 117 жалби. Това съобщи при пристигането си във Варна омбудсманът Мая Манолова.
Тя коментира, че приетите жалби са от целия спектър на проблемите, които тормозят българските граждани - кредити, банки, частни съдебни изпълнители, продажба на кредити от банки на колекторски фирми. По време на приемната са постъпили жалби и по проблемите с ТЕЛК и промените в медицинската експертиза, които оставят хора с по-малък процент, реално без подкрепа от държавата и без пенсии за инвалидност, посочи Манолова. Тя каза още, че хората са сигнализирали и за проблеми със сега действащата асистентска услуга. "На място хора ни показаха как общините си измислят разни условия само и само да не предоставят услугата личен асистент, което ще се промени от следващата година със Закона за личната помощ", каза още омбудсманът.
По-късно днес във Варна Мая Манолова ще се срещне с бивши служители на фалирала авиокомпания заради неизплатените им с месеци трудови възнаграждения и обезщетения, както и и с ръководствата на Окръжния и Районния съд по повод предложенията за създаване на специализирани съдебни състави и щадящо правосъдие по отношение на деца в родителски конфликт.

Чуйте целия репортаж на Георги Софронов, който пътува с влака заедно с Манолова от Шумен до Варна.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Доброволчеството е супер яко

Подновена е маркировката по туристическата флористична пътека. Инициативата е на доброволци по проект "Доброволчеството е СУПЕР ЯКО” с подкрепата на Природен парк "Шуменско плато”, съобщава БТА.  Моника Стефанова от Фондация "Подобри" каза, че маркировката е била избледняла или заличена. В инициативата са се включили около десетима младежи от Шумен..

публикувано на 16.07.24 в 09:00
Приют за бездомни животни във Велики Преслав

Среща за приюта за кучета

Среща за бъдещето на приюта за кучета във Велики Преслав организира местната администрация. Общественото обсъждане ще започне от 10:00 часа в зала "Тържествена" на общината.    Жителите на старата столица и селата Имренчево и Мостич е трябвало да дадат мнение къде да бъде изграден нов приют за безстопанствени животни.   Резултатите от анкетно..

публикувано на 16.07.24 в 08:36

Строги мерки срещу пожари

Обработката на пасища и балирането на сено и слама на територията на Шуменска област се забранява от 11:00 до 23:00 часа всеки ден, считано от днес до второ нареждане. Забраната е част от допълнителни мерки в Шуменско, разпоредени от областния управител Бейнур Ахмед   поради високата опасност от пожари.  В заповедта за разписани ангажиментите при..

публикувано на 16.07.24 в 08:19

АМ "Хемус" е отворена

Магистрала "Хемус" в района на варненското село Слънчево е отворена, старият път за София също. Към този момент пожарът в района е потушен, както и в кв. "Владиславово" във Варна. Девет екипа на пожарната са работили на място. В овладяването на огнената стихия са се отзовали и доброволци.  В последните два дни беше спирано движението на..

публикувано на 16.07.24 в 08:12

"Възраждане": Вървим към избори

Покрай битката за втория мандат за съставяне на правителство след разцепването на ДПС се очертава да станем свидетели на какви ли не лупинги.  Днес представителите на "Възраждане" в Шумен депутатът Веселин Вешев и общинският съветник Ивайло Обретенов обявиха, че най-вероятно се върви към избори.  Тяхната пресконференция обаче не беше свързана само с..

публикувано на 15.07.24 в 16:26

Седем съветници в Консултативния съвет

След промени в правилника за работата на Общинския съвет в Шумен членовете на Консултативния съвет са вече само 7 - председателят на съвета и неговият заместник, както и председателите на регистрираните групи общински съветници - БСП, ГЕРБ, „Продължаваме промяната“, „Кауза Шумен“ и „Възраждане“. Всички останали общински съветници могат да присъстват на..

публикувано на 15.07.24 в 15:42

Ограничено движение по "Хемус"

Автомагистрала "Хемус" отново е затворена в района на село Слънчево, където пожарът пак се е разгорял. Екипи на пожарната са на мястото. Няма опасност за населените места. Ограничено е движението в двете посоки по АМ "Хемус" в участъка от пътен възел "Слънчево" до пътен възел "Повеляново" между 407-и км и 412-и км в област Варна поради..

публикувано на 15.07.24 в 15:04