Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Омбудсманът с влака

| обновено на 06.11.18 в 16:17
14
Мая Манолова във влака
Снимка: Радио Шумен

След като вчера тя пътува с автобус, днес омбудсманът избра да пътува от София до Варна с влак. Само до Шумен Мая Маналова е изслушала над 120 души, сред които и работници от фирма "Шишеджам", където каза, че ще отиде отново.

Омбудсманът бе категорична, че ще продължи пътуванията си с обществен транспорт и за в бъдеще, но ще прецени дали ще ги обявява публично. Иначе Мая Манолова се е качвала на влак преди 3 години, тогава е пътувала до Мездра, за да подкрепи миньорите.

"Никога не съм искала кола на НСО, работата на омбудсмана е на терен, при хората", каза Манолова. Тя допълни, че е благодарна на шоумена Слави Трифонов за предложението му да й осигури шофьор и кола, но е отказала. 

По време първата си приемна във влак по маршрута от София до Варна омбудсманът е приел 117 жалби. Това съобщи при пристигането си във Варна омбудсманът Мая Манолова.
Тя коментира, че приетите жалби са от целия спектър на проблемите, които тормозят българските граждани - кредити, банки, частни съдебни изпълнители, продажба на кредити от банки на колекторски фирми. По време на приемната са постъпили жалби и по проблемите с ТЕЛК и промените в медицинската експертиза, които оставят хора с по-малък процент, реално без подкрепа от държавата и без пенсии за инвалидност, посочи Манолова. Тя каза още, че хората са сигнализирали и за проблеми със сега действащата асистентска услуга. "На място хора ни показаха как общините си измислят разни условия само и само да не предоставят услугата личен асистент, което ще се промени от следващата година със Закона за личната помощ", каза още омбудсманът.
По-късно днес във Варна Мая Манолова ще се срещне с бивши служители на фалирала авиокомпания заради неизплатените им с месеци трудови възнаграждения и обезщетения, както и и с ръководствата на Окръжния и Районния съд по повод предложенията за създаване на специализирани съдебни състави и щадящо правосъдие по отношение на деца в родителски конфликт.

Чуйте целия репортаж на Георги Софронов, който пътува с влака заедно с Манолова от Шумен до Варна.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Помощ за 600 жертви на насилие

Повече от 600 деца и родители, жертви на насилие, са получили подкрепа от "Зона ЗаКрила" в Шумен от началото на разкриването на услугата в града. Това стана ясно по време на кръгла маса на тема „Зона ЗаКрила – високоспециализирана услуга на областно ниво в съответствие с новото законодателство“, която се провежда днес в Шумен.  Участниците в..

публикувано на 15.05.24 в 14:16

Възраждат шуменския футбол

Създаването на работна група със специалисти от всички клубове и изработване на визия за развитието на футбола с хоризонт 5, 10 и 20 години - около тази идея се обединиха на среща при кмета на община Шумен ръководители на футболни клубове.  По думите на проф. Христо Христов, целта на срещата е да започне прозрачен диалог за стратегическото развитие на..

публикувано на 15.05.24 в 13:22

70 творби в изложба

Годишната студентска изложба на специалността „Педагогика на обучението по изобразително изкуство“ в Шуменския университет „Епископ Константин Преславски“ бе открита днес. В пространството на галерия „Университетска“ са представени над 70 творби на 44 студенти - бакалаври и магистри от всички курсове на специалността.  На церемонията бяха..

публикувано на 15.05.24 в 13:02

Кръщават щъркели в Мараш

Семейство щъркели ще бъдат кръстени в с. Мараш. Те пристигат в гнездото си на ул. „Христо Ботев“ в селото всяка пролет вече десетина години, издадоха инициаторите на събитието.  Хората им се радват, защото ги смятат за талисман на доброто и красивото. Импровизираното кръщене е планирано за утре - 16 май, от 14:00 часа.

публикувано на 15.05.24 в 11:49

Полицейски шеф на среща

Началникът на полицейското управление в Нови пазар гл. инсп Веселин Райнов се срещна с жителите на село Мировци.  Проведена е беседа за превенция на телефонните измами, местните жители са запознати с последните сценарии, ползвани от измамниците. Всички са получили информационни листовки с описани стъпки за действия при получаване на обаждания..

публикувано на 15.05.24 в 11:28

Отново пиян на пътя

39-годишен мъж от Нови пазар бил установен да шофира след употреба на алкохол, съобщават от полицията. Вчера следобед на ул. “Ген. Владимир Заимов“ в Нови пазар бил спрян лек автомобил "Дайхдацу". Зад волана бил 39-годишен мъж във видимо нетрезво състояние. Тестван бил с дрегер, отчетени са 2,86 промила.  Водачът е задържан за срок до 24 часа в..

публикувано на 15.05.24 в 10:42

Иззеха стоки менте

600 артикула с лого на известни марки са иззети в Шумен. Това съобщават от шуменската полиция. На 14 май вечерта при извършена проверка в магазин в централната част на града са намерени множество блузи, панталони, чанти, колани, портмонета, обувки, бельо, якета, спортни комплекти, шапки и колани с надписи на запазени търговски марки. Те се предлагали..

публикувано на 15.05.24 в 09:57