Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Почит към загиналите от Върбяне

Паметна плоча във Върбяне
Снимка: Радио Шумен

С военен ритуал днес във Върбяне ще бъде почетена паметта на загиналите и участвалите във войните от селото. Това съобщи за Радио Шумен кметът на Каспичан Милена Недева.

"Ще присъстват ветераните от войните Тома Пешев и Никола Пенчев. Гости ще бъдат областният управител проф. Стефан Желев и кметове. Ще бъде отслужена панихида за загиналите. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника. Предвидена е кратка музикална програма. Преди една година бе определена датата 8 ноември за честване, тъй като е Архангеловден, когато се почитат загиналите във войните", посочи Недева. 

Церемонията започва в 14.45 ч. пред паметника на загиналите във войните. Монументът е с две паметни плочи. На едната са изписани имената на всичките 35 участници във Втората световна война от селото, а на другата – на 14-те загинали във войните от 1912 г. – 1918 г. и на четирима наградени с орден за храброст.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Двама ранени при трудова злополука

Двама работници на ВиК – Шумен са с изгаряния при трудова злополука вчера по обед. Това съобщи за Радио Шумен директорът на Инспекцията по труда в Шумен Пламен Събев.  Инцидентът станал при отстраняване на повреда в помпена станция „Мадара“. Електротехниците опитали да ремонтират стар електрически двигател, но се получило късо съединение.  Работниците..

публикувано на 11.07.24 в 08:21

Планово без ток

Спирания на електрозахранването ще има и днес (11 юли) в Североизточна България заради ремонти, профилактика и обезопасяване на съоръженията. В шуменския квартал „Дивдядово“ ток от 8 ч. до 17 ч. няма да има на отделни адреси по булевард „Велики Преслав“ и по улиците „Генчо Панайотов“, „Горчо Боянов“, „Дъбрава“, „Зоя Космодемянская“,..

публикувано на 11.07.24 в 08:15

Остава опасно горещо

23 градуса е измерената в 6 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 989 хектопаскала, влажността на въздуха е 68%. 22 са градусите в Силистра и Разград, 24 – в Русе. През деня над Североизточна България ще има променлива облачност, често намаляваща до слънчево. Ще духа умерен вятър от север-североизток, който следобед ще се обърне..

публикувано на 11.07.24 в 07:45

Водни неволи в Шуменско

Горещото време и увеличената консумация на вода е причината да не се спазва графикът за воден режим в каолиновското село Тъкач. Това заяви за Радио Шумен главният инженер на ВиК Шумен Антон Стефанов по повод множеството сигнали до Радио Шумен на хора от селото. Част от абонатите твърдят, че има домакинства, които трети ден са без капка вода...

публикувано на 10.07.24 в 16:14

Кипят летни ремонти

През летните месеци продължават ремонтно-възстановителните дейности на улици в Шумен, съобщават от общинската администрация. Частични кърпежи на пътната настилка се извършват по улиците „Август Попов“, „Искър“, участък от улица „Цветан Зангов“, която е подготвена за асфалтиране и пространството около областната болница в града.  Директорът на..

публикувано на 10.07.24 в 15:13

Махнаха опасни дървета

40 опасни дървета по протежение на пътя между селата Косово - Марково - Мадара бяха премахнати днес от служители и работници на Държавното горско стопанство в Нови пазар.  „Разполагаме със собствена бригада дървосекачи и сезонни работници, което е голям плюс за стопанството и заедно с горските сформирахме екип от над 20 души, които разпределихме..

публикувано на 10.07.24 в 15:02

Ново осветление в Нови пазар

Проект за цялостна модернизация на уличното осветление в населените места спечели община Нови пазар. В него са включени общинския център и селата Беджене, Писарево, Памукчии, Стоян Михайловски, Войвода, Енево, Зайчино ореше, Стан, Избул, Правенци, Тръница, Жилино, Сечище, Преселка и Мировци.  Електроенергията за захранване на уличните лампи ще се..

публикувано на 10.07.24 в 12:23