Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шуменски ученици с награди

С първо и второ място се завърнаха двата отбора с осмокласници на шуменската Профилирана природоматематическа гимназия "Н. Попович" от Националния есенен турнир по информационни технологии "Джон Атанасов". Двата екипа с ръководител Тонка Георгиева - преподавател по информационни технологии в гимназията, спечелиха призовите места в раздел "Мултимедийни презентации" в конкуренция с още 24 екипа ученици от цялата страна. Дани Стоянова и Елена Гинкова спечелиха първото място с проекта "Магията в светлината", свързан с физиката, а Рафаела Петрова и Сиана Димова заслужиха купата за второ място с "Онлайн Магелан" за интересно изучаване на географията. Поредните отличия дойдоха в седмицата, в която шуменската природоматематическа гимназия ще отбележи 200 години от рождението на Нанчо Попович и 180 години от създаването на девическото училище.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фармацевт с нов роман

Кармен Мишу-Бойчева е лекар, фармацевт и писател. Последното съвсем не е някакво увлечение, защото дамата, родена във Видин, живяла в София и отведена от любовта в Тутракан, издава роман след роман. „Дъжд“ е новото й заглавие и тази седмица, на 9 август, книгата ще има премиера във Варна.  Първият роман на Кармен Мишу-Бойчева „Балканска сага“..

публикувано на 06.08.24 в 08:25

Ветровит следобед

17 градуса е измерената в 6 ч. тази сутрин температура в Шумен, атмосферното налягане е 984 хектопаскала, влажността на въздуха е 89%. 17 градуса е и в Търговище, 20 – в Разград, 22 – в Силистра и Русе. Днес облачността ще е променлива, по-значителна ще е в следобедните часове. Главно тогава на места ще превали и прегърми, възможни са и..

публикувано на 06.08.24 в 08:15

Тежка катастрофа отне живот

Водач на лек автомобил е загинал, а негов спътник е в тежко състояние след катастрофа, станала тази сутрин по пътя Шумен – Карнобат между Веселиново и разклона за Александрово. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР – Шумен.  По първоначални данни, колата с двамата се е движела зад тежкотоварен автомобил и се е ударила в задната част на камиона...

публикувано на 06.08.24 в 07:51

Социални екипи по селата

Нова социална услуга ще предлага община Шумен чрез дирекция „Социална политика и здравеопазване“, съобщават от местната администрация.  По предварително утвърден график през първата и третата седмица на август социални работници и здравни специалисти ще посетят 25 села в община Шумен, както и кварталите „Мътница“ и "Макак“.  Мобилните екипи ще..

публикувано на 05.08.24 в 15:42

Обновяват 13 училища

13 училища от Шуменска област ще получат финансиране за нови класни стаи по хуманитарни науки, география и икономика, технологии и предприемачество и за целодневна организация на учебния ден. Средствата са по Националната програма на Министерството на образованието „Осигуряване на съвременна, сигурна и достъпна образователна среда“. Финансиране..

публикувано на 05.08.24 в 13:37

Д-р Димитър Костов отново директор

Д-р Димитър Костов спечели нов тригодишен мандат за управление на Многопрофилната болница в Шумен. Конкурсът за директор и членове на Съвета на директорите на областната болница бе проведен от Министерство на здравеопазването.  „Най- важното за МБАЛ- Шумен са кадрите, да задържим добри специалисти и да няма текучество, защото областната болница е..

публикувано на 05.08.24 в 12:40

Двама зад волана без книжки

Двама мъже са засечени от полицията в Шуменска област в периода от 2 до 5 август да шофират без свидетелство за управление на МПС. Това съобщават от шуменската полиция. 34-годишен мъж с "Пежо" с чужда регистрация е бил проверен на 2 август около 11:25 часа на пътя между селата Крива река и Църквица. Водачът не е представил свидетелство за управление на..

публикувано на 05.08.24 в 12:12