Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Три камбани за храма

Снимка: novini.bg

Дарители ще закупят три камбани за новостроящия се храм  „Св. Райко Шуменски“ в квартал „Тракия“ в Шумен. Това заяви днес отец Красимир от храм „Свети Три Светители“.

"Все още сме наникъде, но ето, че се появиха хора, които ще поръчат камбаните в камбанолеярната в Пловдив на г-н Лимонов, който е наследник на камбанолеяря Велеганов. Така по малко, по малко ще се случат нещата", посочи той.

Изграждането на новата църква в шуменския квартал "Тракия" започна през февруари тази година, когато бе положен първият камък на новостроящия се православен храм. "Започнахме градежа със събраните от дарения 30 000 лв. Бяхме наясно, че парите са крайно недостатъчни, но трябваше да се постави началото", обясни отец Красимир. Той добави, че скоро ще бъде разкрита и банкова сметка, по която всеки, който иска да дари средства, ще може да го направи.

"Призоваваме всички, които милеят за българското и за църквата, да ни помогнат да изградим храма. Защото един храм не е на свещениците, той е на хората. Всеки може да се включи с труд или дарение на парични средства", каза отец Красимир.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изследват трима за коронавирус в Шумен

Младеж на 23 години и момиче на 21 години са настанени снощи около 20 ч. в Инфекциозното отделение на шуменската болница. Това съобщи пред журналисти директорът на МБАЛ Шумен д-р Димитър Костов. Те са в изолатора за наблюдение за коронавирус. Тази сутрин е постъпила още една жена със същите оплаквания – общо неразположение, треска и температура над 37..

публикувано на 26.02.20 в 14:01
Дом за стари хора - Шумен

Отворени врати в Старческия дом

Домът за стари хора в Шумен организира на 28 февруари от 10.00 до 12.00 ч. ден на отворените врати по повод 145 години от рождението на д-р Стефан Смядовски, създател и патрон на Дома. Посетителите и гостите ще имат възможност да разгледат новата база и да се запознаят с условията и услугите, които се предлагат на възрастните хора. В 10.00 ч...

публикувано на 26.02.20 в 12:37

Тържествена проверка за 3 март

С вечерна заря-проверка Шумен ще отбележи тържествено 142 години от Освобождението и националния празник на България – 3 март. Събитието ще започне в 18,30 ч. на площад „Кристал“ пред паметника на загиналите във войните шуменци. Слово за националния празник ще произнесе деканът на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ полк. Дилян Димитров...

публикувано на 26.02.20 в 12:03

Съмнение за коронавирус в Шумен

Двама младежи, наскоро завърнали се от Милано, са тествани за коронавирус в МБАЛ Шумен, научи Радио Шумен от свой източник. По непотвърдена официално информация, местните здравни власти са изпратили изследванията им в софийска лаборатория. Директорът на областната болница д-р Димитър Костов свиква пресконференция след час. Срещата с журналисти е във..

публикувано на 26.02.20 в 11:35

Спипаха трима изнудвачи

Трима души от Нови пазар са задържани за изнудване на 45-годишен мъж, който живее в Германия. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен. Вчера е бил получен сигнал в районното управление, че са разпространени позорящи го обстоятелства в интернет. Чрез система за парични преводи е превел сума на обща стойност от 1250 евро, като парите са..

публикувано на 26.02.20 в 11:11

Спецоперация в Разград

Специализирана полицейска операция под ръководството на Окръжна прокуратура – Разград започна рано тази сутрин на територията на областния град. Тя се провежда по разпореждане на главния прокурор за противодействие на конвенционалната престъпност и за намаляване на пътнотранспортния травматизъм. Извършват се процесуално-следствени действия на два..

публикувано на 26.02.20 в 09:39

Джипитата без защита от коронавирус

Личните лекари у нас не са подготвени да реагират срещу заплахата от коронавирус, заяви д-р Милен Чолаков - председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в Шуменска област. Според него, в указанията, които са получили от Министерството на здравеопазването чрез РЗИ, се казва, че има няколко болници, в които могат да се изолират болните...

публикувано на 26.02.20 в 09:22