Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Протестиращи искат среща с властта

| обновено на 12.12.18 в 09:50
Снимка: Община Силистра

Среща с местната власт в присъствието на медиите поискаха представители на най-младата неформална гражданска група „Протест Силистра“, която е с над 1500 последователи. Според  говорителя на групата Магдалена Генова, тяхна декларация до националните органи на властта е станала официално становище на всички протестни комитети в страната. Сега силистренските граждани търсят контакт с местната управа за поставяне на наболели проблеми и търсене на отговори , уточни за Радио Шумен Генова.

"Най-вече настояваме да се преразгледа проектът "Дунав мост 3", за да можем да работим относно предвижването на тировете и тяхното пренасочване. Искаме да бъдат взети конкретни мерки срещу мръсния въздух. Бюджетът на Община Силистра за снегопочистване е с 20 000 лв. повече, поради което държим да знаем как се разходват парите", посочи тя.

Магдалена Генова подчерта, че събуждането на гражданското общество е спонтанна реакция на хората, продиктувана от желанието в диалог с местната власт, да се търсят решения на най-важните проблеми в Силистра.

Чуйте подробности в интервюто на Христина Димитрова с Магдалена Генова.ВИЖТЕ ОЩЕ

Превозвачите протестират

В знак на протест ще бъде спрян общественият превоз на пътници по редовните автобусни линии от републиканска, областна, междуобластна и общински транспортни схеми, които се обслужват от членове на Конфедерацията на автобусните превозвачи. Това съобщиха от община Силистра, като се позоваха на информация от Националното сдружение на общините...

публикувано на 25.11.20 в 07:35

Нов директор на МБАЛ - Силистра

От днес Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра е с нов директор. Това е кардиологът д-р Васил Славов. Той е бил избран на проведеното днес извънредно общо събрание на акционерите. Досегашният изпълнителен директор д-р Даниела Костадинова беше на този пост от 2007 година. Официално новият директор ще встъпи в длъжност след..

публикувано на 24.11.20 в 15:20

Вдигат такса смет в Силистра

По-висока такса смет за 2021 година предлагат от Община Силистра. Това стана ясно по време на обществено обсъждане в крайдунавския град. Предложението на администрацията е ставката за жилищните имоти в Силистра да се увеличи от 1,5 промила на 2,5 промила, а в селата от общината – от 1,5 на 3,5 промила. Налогът не е променян от 2005 година и..

публикувано на 24.11.20 в 13:50
МБАЛ Силистра

Търсят дарители на плазма

Отделението по трансфузионна хематология към Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра започва набирането на кръводарители за реконвалесцентна плазма от преболедували COVID-19 или с положителен PCR тест след 40 дни от изследването му. Това съобщиха от лечебното заведение. Кръводаряването започва от 30 ноември всеки понеделник и..

публикувано на 24.11.20 в 11:24

Силистра върви към пика

1296 души с COVID-19 са регистрирани към 22 ноември 2020 г. в Силистренско, съобщават от областната администрация. Починалите са 62. За последните 2 седмици 14-дневната заболеваемост достигна 676 на 100 000 население, срещу 418 за предходната. Само за последните 7 дни са регистрирани 444 нови случая, което е 34% от общия брой. 130 души са..

публикувано на 24.11.20 в 10:55

Бюст на американски президент на село

Бюст-паметник на американския президент Томас Удроу Уилсън е издигнал в силистренското село Добротица бизнесменът Тодор Опрев, съобщиха от пресцентъра на Областната администрация. Автор на бюста е Петър Петров от Велико Търново, а постаментът е дело на силистренеца Валери Марков. Заслугата на Уилсън е, че на мирните преговори през 1919 година..

публикувано на 24.11.20 в 10:23
МБАЛ Силистра

Болница зове за помощ

Многопрофилната болница за активно лечение в Силистра търси да назначи мъже в добра физическа и здравословна форма за работа като общи работници, които да пренасят пациенти с COVID-19  между отделенията в лечебното заведение, съобщиха от лечебното заведение.  Всеки желаещ ще бъде назначен на трудов договор и обезопасен с нужните лични..

публикувано на 23.11.20 в 14:44