Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Габриела Цанева представя "Високосният ден"

Габриела Цанева представя днес в Регионална библиотека "Любен Каравелов" осмата си стихосбирка "Високосният ден". Срещата е от 17:30 часа при вход свободен. Книгата е издадена от издателство "Захари Стоянов". Цанева е родена в Русе, завършила е Математическа гимназия "Баба Тонка". Доктор е на техническите науки. По-късно завършва право и работи като адвокат в Софийската адвокатска колегия. Още можете да чуете от интервюто с Габриела Цанева, записано за предаването "Без рамки" на Радио Шумен.ВИЖТЕ ОЩЕ
Паметник

Фестивал на Паметника

На 28 май, събота Фестивалът за музика и съвременно изкуство Ritual Gatherings ще внесе свежо музикално звучене в Шумен. Събитието ще се проведе на Паметника „Създатели на българската държава” с участието на един от най-заявените артисти – позната не само на българската електронна сцена Laylla Dane. Израснала в Шумен, Laylla Dane от няколко..

публикувано на 27.05.22 в 10:43

Нощ в библиотеката

Регионалната библиотека „Стилиян Чилингиров” в Шумен организира днес от 18.30 до 24 ч. - Нощ в библиотеката. Посетителите на културния институт ще имат възможност да посетят изложба и базар на художествен текстил с демонстрация на техники на плъстене на различни видове вълна от Здравко Минчев. Във фоайето на II етаж ще бъде подредена..

публикувано на 27.05.22 в 09:14

"Кънтя като мълчание"

Дебютната стихосбирка на Веселин Веселинов „Кънтя като мълчание“ беше представена през май в Шумен, в рамките на тазгодишното издание на Националния студентски литературен конкурс „Боян Пенев". Авторът избра да поднесе на публиката не само четене на свои текстове, но и песни, под съпровод на китара от поетесата Татяна Йотова, която е написала..

публикувано на 26.05.22 в 14:27

Македонската църква търси независимост

От години македонската православна църква се бори за независимост. Сега изглежда, че е по-близо от всякога до постигането на тази цел, след като през май Вселенската патриаршия и Сръбската православна църква излязоха със становища, подкрепящи това. Българската православна църква все още не е взела решение, а към темата може би имат отношение..

публикувано на 26.05.22 в 13:18

Втора самостоятелна изложба

Изложба под надслова „Огледалото  на мечтите“ ще бъде открита на 26 май (четвъртък) от 18 часа на втория етаж на Художествената галерия „Елена Карамихайлова“ в Шумен. Тя е дело на десетокласничката Бояна Димитрова, възпитаничка на Центъра за подкрепа на личностното развитие „Анастас Стоянов“. Ръководител на "Арт школата", в която се обучава..

публикувано на 25.05.22 в 14:55

На театър през юни

Събитията, посветени на децата, са акцент с програмата на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ – Шумен през юни. Още в първия ден на месеца, в Деня на детето, от 10 ч. ще бъде открита изложба с детски рисунки в новото артпространство – зала „1300“, която ще се превърне в домакин на ежеседмични творчески събития. В 17 ч. стартира новата..

публикувано на 25.05.22 в 13:41

Почит към българските композитори

В седмицата, в която отбелязваме 24 май – Деня на на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, Симфониета – Шумен предлага на любителите на класическата музика концерт под надслов "Богатството на българската музика". Той е посветен на две годишнини – 125 години от рождението на акад. Петко..

публикувано на 25.05.22 в 10:02