Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Габриела Цанева представя "Високосният ден"

Габриела Цанева представя днес в Регионална библиотека "Любен Каравелов" осмата си стихосбирка "Високосният ден". Срещата е от 17:30 часа при вход свободен. Книгата е издадена от издателство "Захари Стоянов". Цанева е родена в Русе, завършила е Математическа гимназия "Баба Тонка". Доктор е на техническите науки. По-късно завършва право и работи като адвокат в Софийската адвокатска колегия. Още можете да чуете от интервюто с Габриела Цанева, записано за предаването "Без рамки" на Радио Шумен.БНР подкасти:

ВИЖТЕ ОЩЕ

Спомени от соца

За последните десетилетия на ХХ век разказва изложбата „Да се усмихнем заедно“ на Анатоли Анков. Тя е подредена в галерия „Кирил Майски“ в Попово,. В експозицията са поставени снимки, предмети, игри и играчки, та дори гозби, характерни за периода. Анков   събира тези спомени от детството си първо като снимков материал. Воден от носталгията по..

публикувано на 09.06.23 в 15:06

Шуменски хор на фестивал

Смесеният хор „Проф. Венета Вичева“ - Шумен с диригент Христо Атанасов и корепетитор Жанета Кацарова участва в конкурсната програма на XIX издание на Международния фестивал за православна музика „Св. Богородица – Достойно Есть” в Поморие. Фестивалът се провежда до 11 юни, а шуменският хор ще се включи в концертните програми от тази вечер (9..

публикувано на 09.06.23 в 10:13

Изложба на световно ниво в Шумен

Красотата на света около нас във всичките ѝ аспекти и ракурси е уловена в 23 картини на шуменския художник Светозар Чилингиров. Изложбата му беше  представена през седмицата в градската галерия “Елена Карамихайлова”. Какво вдъхновява известния творец и защо експозицията на Чилингиров бе описана като събитие на световно ниво?  Чуйте това в рубриката..

публикувано на 08.06.23 в 14:08

Лекции в галерията

Започват дейностите по проект „Въведение в изящните изкуства“ на русенската Художествена галерия. Планирани са серия занятия, които ще бъдат провеждани веднъж седмично през месеците юни и юли. Те са с теоретична и практическа насоченост и включват рисуване на натюрморт и пейзаж с различни материали, лекция „Въведение в живописта“ на проф. Димитър..

публикувано на 08.06.23 в 09:06

Арфа, флейта и пиано на една сцена

Арфа, флейта и пиано ще бъдат солиращите инструменти тази вечер на сцената в зала “Проф. Венета Вичева” в Шумен. Симфониетата в града кани почитателите на класическата музика на концерт. Габриела Гарсия, Никол Илиева и Никол Кисьова са солистите на събитието, което е продължение на цикъла “Настояще и бъдеще”. То среща опитни музиканти с изгряващи..

публикувано на 08.06.23 в 08:39

Номинации за награда

44 са предложенията за тазгодишното десето издание на Националната литературна награда "Елиас Канети", съобщават от Община Русе. Едно от тях е в раздел „Драматургия“, останалите 43 – в раздел „Белетристика“. Предстои сформирането на 7-членна комисия, която ще определи номинираните и носителите на отличието. Имената ще бъдат обявени на церемония..

публикувано на 07.06.23 в 09:21
Град Шумен

Национален пленер по фотография

Шестото издание на Националния пленер по фотография „Шумен – познат и непознат“ ще се проведе от 19 до 30 юни. В него могат да участват фотографи от различни градове на страната. Заявки за участие се приемат до 15 юни 2023 г. на имейл адрес: da.vicheva@shumen.bg . Тази година пленерът има определена тематична насоченост, свързана с..

публикувано на 06.06.23 в 11:19