Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Синя стая и в Търговище

Снимка: Архив

Синя стая за изслушване на малолетни и непълнолетни откриха днес в Търговище по българо-швейцарски проект. Помещението ще служи при съдебни дела, но се намира в Областната управа, за да не бъдат стресирани децата участници в съдебен процес. Това поясни председателят на Окръжния съд Силвия Петрова.

"Детето влиза в една сграда, която няма нищо общо с прокурорските и съдийските институции. Там в един спокоен разговор то да бъде предразположено да разкаже какво се е случило с него, което да доведе до разкриване на обективната истина по самото дело", посочи тя.

От началото на тази година в Окръжния съд в Търговище работят само по две дела, в които непълнолетни са предполагаеми извършители  на престъпления. Зачестяват обаче делата, в които деца са засегнати от домашно насилие, поясни съдия Петрова.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Седем нови случая в Търговище

Седем нови случая на коронавирус са регистрирани през последното денонощие в Търговищко, информират от Областната администрация. В инфекциозното отделение на МБАЛ – Търговище са хоспитализирани трима души - 73-годишна жена от Лиляк и 79-годишният ѝ съпруг (синът им е заразен от 17 септември), и жена на 79 години от село Маково. Други два..

публикувано на 23.09.20 в 16:18

Откриват обновена чешма

С „Джумалийско рандеву“ тази вечер в Търговище официално ще бъде открита обновената чешма „Момченцето с кучето“. Емблематичната за града чешма беше възстановена със средства и по инициатива на Ротари клуб. Сменена е водопроводната инсталация, укрепени са основите и е изграден нов постамент. Поставени са нови чучури и информационна табела. Чешмата..

публикувано на 23.09.20 в 16:15

САЩ финансира ремонт на градини

Две детски градини в Търговище ще бъдат обновени по Програмата за хуманитарна помощ на Европейското командване на въоръжените сили на САЩ. Това са Детска градина № 6 „Пролет“ и сграда „Славейче“ на Детска градина № 11 „Звънче“. Очаква се ремонтните дейности да започнат в края на тази или началото на следващата година. Те ще бъдат..

публикувано на 23.09.20 в 15:17

Строят площадка за кучета

Площадка за домашни любимци ще бъде изградена в Попово със средства, събрани от такса „куче“. Ще има обособени две зони – за малки и за големи четириноги домашни любимци. Планирано е теренът да бъде ограден с мрежа с височина до 2 метра. Ще бъдат монтирани съоръжения за игра и тренировки на кучетата, пейки и беседки за стопаните, а също и..

публикувано на 23.09.20 в 12:28

Намериха крадени дърва

Три досъдебни производства за съхранение на дърва без документи и една проверка са образувани по време на специализирана полицейска операция в село Голямо Ново, информират от Областната дирекция на МВР – Търговище. 37-годишна жена съхранявала 6 пространствени кубични метра дървен материал без контролна горска марка, в имота на 60-годишна жена са..

публикувано на 23.09.20 в 11:34

Арест за отвличане на дете

51-годишен мъж остава в ареста за отвличане на 13-годишно момче. Детето е син на жената, с която обвиняемият живее. Мъжът е привлечен към наказателна отговорност от Окръжния съд в Търговище, тъй като на 5 септември извел детето от дома на роднини на съжителката си. Апелативният съд във Варна потвърди „задържането под стража“ на Окръжния съд в..

публикувано на 21.09.20 в 14:03

1051 лв. средна заплата

Търговищка област се нарежда на 13-о място в страната по средна работна заплата през второто тримесечие на годината. Това отчитат от статистиката. Възнаграждението от 1051 лв. нараства с малко над 1% от началото на 2020. Най-голямо увеличение на заплатите е регистрирано в строителството, търговията, ремонта на автомобили и образованието. Броят на..

публикувано на 21.09.20 в 11:59