Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новогодишно водата поскъпва

Снимка: архив

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) одобри днес нови цени на водата на 27 ВиК дружества и на природния газ, като заседанието бе съпътствано от протест на граждани, недоволни от предстоящото поскъпване.Това съобщи БНР.

От 1 януари 26 ВиК дружества ще продават водата на по-високи цени, реши КЕВР. Според вече обявените разчети, водата на повечето места ще поскъпне с до 10 на сто.

Предварителните разчети сочеха, че най-голямо поскъпване е предвидено за водата в Бургас и в София - с 10 на сто.

Най-скъпа обаче ще е водата в Шумен, където от Нова година за кубик ще се плащат 3,40 лева.

Над 3 лева ще струва водата и в Добрич, Силистра, Варна и Враца.

"Тези цени са пределните", каза председателят на регулатора Иван Иванов. „Ние определяме пределни цени на водата, за да няма някакви още по-големи скокове. Самите кметове и общински съвети могат в диалог с ВиК операторите да поискат отлагане на увеличението или то да бъде по-малко", обясни той.

Поскъпването на природния газ ще е с 3,5%. През следващите три месеца един мегаватчас синьо гориво ще струва близо 45 лева без такси и налози. Това няма да доведе до промяна в цените на парното, топлата вода и тока.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Изборите на 20 октомври

20 октомври е датата, която президентът Румен Радев посочи като най-подходящата за избори. Това се случи по време на срещата му с Горица Грънчарова – Кожарева, която държавният глава определи за нов служебен премиер и й възложи в срок до 19 август да предложи структура и състав на служебен кабинет.  "Поемам този мандат с ясното чувство за отговорност. Ще..

публикувано на 09.08.24 в 11:09

Нов служебен премиер на България

Горица Грънчарова-Кожарева е новият кандидат за служебен министър-председател, който президентът Румен Радев определи. В 10:30 часа Радев ще приеме кандидата за служебен премиер в президентската институция, за да й възложи да състави служебно правителство. Новината за Грънчарова идва буквално минути, след като досегашният служебен..

публикувано на 09.08.24 в 09:37

Планово без ток

П ланови прекъсвания на електрозахранването на територията на Североизточна България на 09.08: Разград От 08:30 ч. до 16:30 ч. , в района на: с. Драгомъж, чужди трафопостове: ТП "Кариера Драгомъж", ТП "Овчарници Драгомъж". Временни смущения в електрозахранването са възможни от  08:30 ч. до 16:00 ч.  в районите на с. Малък Поровец,..

публикувано на 09.08.24 в 09:05

Радев избира служебен премиер

„Моите възможности за избор на министър-председател са драстично ограничени“, каза президентът Румен Радев и и допълни, че веднага ще пристъпи към разговор с всички потенциални премиери. На практика предизборната кампания започна, каза още държавният глава.  Представители на всички парламентарни групи казаха, че е в правомощията на държавния глава да..

публикувано на 09.08.24 в 08:51

Времето в петък

Днес ще е предимно слънчево, следобед с временни увеличения на облачността, но само на отделни места е възможно да превали и прегърми. Ще духа слаб, следобед умерен вятър от източна четвърт.  Максимални температури между 32° и 37°, за Шумен - около 33°.                                                                     Прогнозата е на дежурния..

публикувано на 09.08.24 в 08:11

Покана за консултации

Президентът Румен Радев отправи покана към всички парламентарни групи за консултации във връзка с назначаването на служебно правителство.  "В момента всички преживяваме вторичните трусове от злополучните промени на Конституцията, които имат по-разрушителен ефект от процеса на тяхното приемане", каза президентът. Той заяви, че ще обяви датата за..

публикувано на 08.08.24 в 13:44

97 милиона за земеделците

Всички площи със съществуващи напоителни инсталации ще могат да кандидатстват за подпомагане по мярката за инвестиции в земеделски стопанства на програмата за развитие на селските райони. Това съобщават от Министерството на земеделието и храните. От там уточняват, че е публикуван за обществено обсъждане проектът на насоките за кандидатстване...

публикувано на 08.08.24 в 09:24