Важно за хората с увреждания

От 1 януари 2019 г. всички хора с трайни увреждания, които са над 18 години, ще имат право на нов вид месечна финансова подкрепа, съгласно новия Закон за хората с увреждания. Новата месечна финансова подкрепа ще замени изплащаните досега добавки за социална интеграция, както и социалната пенсия за инвалидност, когато същата се изплаща към друг вид пенсия. Размерът на финансовата подкрепа ще зависи от степента на увреждане и ще се определя и актуализира спрямо линията на бедност в България, определена с Постановление на Министерския съвет за съответната година. За 2019 г. линията на бедност в България е 348 лв.

Месечната финансова подкрепа ще се изплаща от Агенцията за социално подпомагане (АСП) до края на месеца, следващ месеца, за който се полага, по избрания от лицата начин – чрез пощенските клонове или по банков път.

За хората със степен на увреждане от 50 до 70,99% месечната финансова подкрепа ще е 7% от линията на бедност или 24,36 лв. за 2019 г.

За хората със степен на увреждане от 71 до 90% нейният размер ще е 15% от 348 лв. или 52,20 лв. на месец. В момента повечето от тях вземат 30 лв. "четвъртинка" към пенсията и още толкова интеграционни добавки, или около 60 лв. на месец. Ако досега получаваната помощ е по-висока от новата, ще остане подпомагането в предишния му размер, което е разписано в Закона за хората с увреждания.

За хората със степен на увреждане над 90% финансовата подкрепа ще е 25% от линията на бедност или 87 лв.

За хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават пенсия за инвалидност поради общо заболяване или поради трудова злополука или професионална болест новата помощ ще е равна на 30% от линията на бедност или 104,40 лв.

Най-висок размер на финансова подкрепа ще получават хората с над 90% степен на увреждане с определена чужда помощ, които получават социална пенсия за инвалидност. За тази група новият вид месечна помощ през 2019 г. ще е 57% от линията на бедност, което прави 198,36 лв.

Хората с увреждания, които до момента са получавали социална пенсия за инвалидност, в размер на 25 на сто,  като втора пенсия /т.нар.“четвъртинка“ - /, отпусната до 31.12.2014г. се трансформира и става част от новата месечна финансова подкрепа. Считано от 01.01.2019 г., този вид пенсии ще бъдат служебно прекратени от НОИ, след което институтът ще изпрати на всеки засегнат пенсионер писмено разпореждане с размера на пенсията, която ще получава занапред. Прекратените по този ред пенсии от 2019 г. и трансформирани в новата месечна финансова подкрепа ще се плащат от АСП, като размерът им не може да бъде по-нисък от размера на прекратената социална пенсия.

Посочената трансформация на добавката към инвалидната пенсия ще стане причина за намаляване на пенсиите на хората с увреждания през януари с около 30 лв., защото новата финансова помощ ще се изплаща от 15 февруари.

Прекратяването не засяга социалните пенсии за инвалидност, които се изплащат като самостоятелна пенсия на лицата.

Хората, които към момента получават месечна добавка за социална интеграция - т.нар. помощи за транспорт и телефон - ще получават новата финансова подкрепа автоматично, без да е необходимо да подават нови заявления в дирекция „Социално подпомагане“ (ДСП).

Лицата, които са получавали прекратената от 01.01.2019 г. социална пенсия за инвалидност, изплащана към друг вид пенсия, но не получават месечна добавка за социална интеграция, ще трябва да подадат заявление в Дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящия си адрес не по-късно от 31 март 2019  г., за да им бъде отпусната новата месечна финансова подкрепа, считано от 1 януари 2019 г.

Заявление-декларация в Дирекциите „Социално подпомагане“ по настоящ адрес трябва да подадат и лицата, които получават месечна добавка за социална интеграция за наем на общинско жилище, тъй като от 1 януари 2019 г. сумата ще се отпуска под формата а целева помощ и ще се превежда директно на общините.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Отиде си великата Стоянка Мутафова

Тази сутрин, на Никулден, е починала Стоянка Мутафова. Това съобщиха от Военномедицинска академия, където 97-годишната актриса беше приета за лечение. "Ураганът Стояна", "неотразимият женски феномен на българското кино", "фината аристократка на сцената", "бунтарката, която може да се държи и като принцеса, и като уличен гамен", "лудетината",..

публикувано на 06.12.19 в 09:38

Адреси без ток в петък

Разград От 9 до 16ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Цар Калоян - улиците: "Тича", "Огоста", "Освобождение" и "Цар Иван Асен". В същия времеви интервал без ток ще бъде района на с. Горичево - улиците: "Арда", "Лудогорие", "Странджа" и част от "Рила". Силистра От 8.30 до 17 ч. ще бъде прекъснато..

публикувано на 06.12.19 в 07:14

Никулден е

Нa днешния 6 дeкeмври изтoчнoпрaвocлaвнитe хриcтияни чecтвaт cвети Никoлaй Чудoтвoрeц. Първooбрaзът e иcтoричecкaта личнocт на Никoлa Мирaликийcки, рoдeн прeз 3 в. сл. Хр. в Мала Азия. Oщe кaтo млaдeж тoй нacлeдил гoлямo бoгaтcтвo oт бaщa cи и рaздaл вcичкo нa дeцaтa и бeднитe cи cъгрaждaни. Зa дoбритe му дeлa ce рaзкaзвaли мнoжecтвo лeгeнди...

публикувано на 06.12.19 в 06:18

Малко по-топло

Между минус 4 и 1 градус са температурите тази сутрин в Североизточна България. Днес над по-голямата част от района ще преобладава слънчево време. Дневните температури слабо ще се повишат. Преди обед главно по поречието на река Дунав ще е мъгливо и там по пътищата са възможни заледявания. Максималните стойности ще са между 5 и 10 градуса, за Шумен-7-8..

публикувано на 06.12.19 в 05:51

За безопасен празник

Засилено полицейско присъствие ще има около най-посещаваните обекти за студентския празник - 8 декември. Създадена е необходимата организация за опазване на обществения ред и недопускане на инциденти в дните около празника, съобщиха от МВР. От полицията посочват, че при необходимост, в големите курорти ще бъдат командировани служители на дирекция..

публикувано на 05.12.19 в 16:32

Конкурс "Моето стопанство"

Земеделското и образователното министерства обявяват конкурс, наречен „Моето стопанство“. Състезанието е за ученици от 11 и 12 клас, които се обучават в паралелки по „Растениевъдство и животновъдство“. Те могат да представят своите идеи за стартиране на бизнес в областта на земеделието. Конкурсът е част от съвместната кампанията на двете..

публикувано на 05.12.19 в 16:20

Пилешко месо със салмонела

Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, признаха от Агенцията по храните. Част от месото е иззето, засега няма данни за заболели потребители. "По отношение полското месо със салмонела получените известия не са едно или две. В България като засегната страна вече сме получили 16 такива известия", заяви..

публикувано на 05.12.19 в 15:07