Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Подменят касовите апарати

Снимка: БГНЕС

Регистрираните по ДДС търговци имат 80 дни да сменят софтуера за управление на продажбите си в търговските обекти и касовите си апарати, припомнят от НАП. Срокът за регистрираните по ДДС е 31 март 2019 г., а за фирмите без ДДС регистрация до края на юни 2019 г.

С промени в законодателството от 1 април 2019 г. се забранява едновременната употреба на касов апарат и софтуер, управляващ продажбите в един и същи обект, без софтуерът и касовият апарат да са свързани и софтуерът да отговаря на новите изисквания в наредба Н-18/2006г. Въвежда се  изискване софтуерът задължително да управлява всички фискални устройства или принтери.

Едновременно с това са въведени и нови изисквания към касовите апарати, като всяка касова бележка трябва да има отпечатан QR код и данни за нея да се подават към сървърите на НАП в реално време. Новите правила забраняват издаването на т.нар. служебни бонове.

От приходната агенция съветват всеки търговец, който ползва софтуер за управление на продажбите, да се свърже с производителя му и да провери дали той ще бъде доработен съобразно новите правила. Допълнителна информация за промените е достъпна в специално създадената рубрика на сайта на НАП http://nap.bg/page?id=744  и на телефона на Информационния център на НАП 0700 18 700. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Възстановено движение

Възстановено е движението по пътя Шумен - Карнобат в района на село Веселиново. Това съобщават от шуменската полиция. Рано тази сутрин в този участък джип се блъсна в товарен автомобил. Шофьорът на джипа загина на място, а спътникът му беше откаран в тежко състояние в шуменската болница. От полицията призовават водачите да се движат с повишено..

публикувано на 06.08.24 в 15:57

Ентусиасти ще преплуват Дунав

Преплуването на река Дунав при Силистра е насрочено за 10 август от 9:00 часа, съобщи БТА. Организатори на проявата са fбщина Силистра и Сдружение с нестопанска цел "Дунавски Клуб". Желаещите да се включат в плуването задължително трябва да преминат медицински преглед и предварителен инструктаж.  Всяка година в преплуването се включват десетки хора...

публикувано на 06.08.24 в 14:41

Мерят кръвно и захар на село

Мобилен екип от медицински и социални работници обхожда по график селата от община Шумен. Посещенията ще бъдат през всяка първа и трета седмица от месеца по график.  Първи днес бяха жителите на най-близкото до Шумен село Лозево. Предварително обявеният час бе 8.30. С час закъснение заради проблеми с колата пристигна и очакваният екип от медицинска..

публикувано на 06.08.24 в 13:30

Нов асфалт за "Еверест"

С десетки сигнали за проблеми с чистотата, дупки в асфалта, неработещо осветление и липсващи тротоари жителите на квартал „Еверест“ посрещнаха кмета на община Шумен проф. Христо Христов. Той посети квартала със заместниците си Даниела Русева и Лиляна Гайдаржиева. Ръководителите в администрацията обявиха на хората в квартала, че ще бъде ремонтирана..

публикувано на 06.08.24 в 13:10

Промяна в движението

Временна организация на движението се въвежда днес - 6 август, за времето след 13:30 часа на АМ „Хемус“ на територията на община Нови пазар. Причината е свързване на пилотни въжета за реконструкция на електропровод. Това съобщават от шуменската полиция. Оттам призовават водачите на МПС да се движат в посочения участък с повишено внимание, да спазват..

публикувано на 06.08.24 в 12:23

Грамофонни плочи в изложба

Изложба библиотечен калейдоскоп е разположена в Регионална библиотека „Партений Павлович“ в Силистра. Тя представя част от грамофонните плочи от фонда на библиотеката.В изложените плочи от библиотечните фондове има изпълнения на популярни певци от близкото минало, литературни композиции, детски приказки.  Голяма част от изложбата заемат емблематични..

публикувано на 06.08.24 в 12:12
Снимката е илюстративна

Стърнище пламна в Преселка

Четири сгради са спасени от пламъците, съобщават от шуменската полиция. Вчера късно вечерта е получен сигнал, че гори стърнище в землището на село Преселка. На място са изпратени два екипа на пожарната в Нови пазар. При пристигане на място огнеборците установили, че пожарът приближава към селото и на помощ са изпратени още два екипа от Шумен.  След..

публикувано на 06.08.24 в 11:14