Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Златна значка за пътешественика

3
Снимка: Община Русе

Кметът Пламен Стоилов връчи златна значка „Русе“ на пътешественика Петър Ванев. Така младият русенец се превръща в поредния посланик на крайдунавския град навсякъде по света. Той подари на кмета дебютната си книга „Пътека през огън и лед“.

„Това е геройство, трябва да имаш много силна воля, за да го постигнеш“. Така Пламен Стоилов определи постиженията на пътешественика през изминалите две години.

През 2018 година Петър Ванев стана първият българин, който прекоси Апалашката пътека в САЩ. Експедицията му се осъществи с подкрепата на Община Русе, Фондация „Русе – град на свободния дух“, Сдружение „Поломие“ и спонсори. За 109 дни само с един чифт обувки той е преминал през 14 щата по източното крайбрежие на САЩ, покорявайки 92 значителни планински върха. Преходът му е бил съпроводен от чести валежи, тропически бури и монотонност, което е било изпитание за неговата психическа устойчивост. „През цялото време ме крепеше мисълта за хората, които ме чакат в България и вярват в мен“, отбеляза Петър.

През 2017 година 31-годишният русенец стана и първият българин, прекосил Тихоокеанския хребетен път в Северна Америка - екстремен маршрут от границата на Мексико до границата на Канада с дължина 4240 км. Пътят му е известен като един от най-трудните пешеходни преходи в Новия свят. Именно на този преход е посветена и първата му книга „Пътека през огън и лед“.

Основната цел на Петър Ванев е да покори т. нар. Тройна Корона на САЩ, в която влизат Тихоокеанският хребетен път, Апалашката пътека и Континенталният преход. За да осъществи изцяло мечтата си, пътешественикът се е прицелил в Континенталният преход, който смята да измине през тази година.

„Целта ми е да дам възможност на хората да видят малко познати места през моите очи и да ги накарам да повярват в силата на човешкия дух“, споделя Петър Ванев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Сътрудничество с Армения

Възможностите за развитие на сътрудничеството в сферата на културата и бизнеса бяха обсъдени между областния управител на Русе Драгомир Драганов и извънредния и пълномощен посланик на Армения в страната ни Негово Превъзходителство Армен Едигарян.  Драганов сподели, че възможностите за съвместна работа са много и те ще допринесат за развитието на..

публикувано на 23.07.24 в 13:36

Хачкар в двора на Арменската църква

Церемония по освещаването на каменен кръст хачкар се състоя днес в двора на Арменската църква "Света Богородица" в Русе. Свещеният символ е в памет на жертвите на арменския геноцид. Ритуалът беше воден от епископ Татев Агопян – архиерей на Арменската епархия в Румъния и архиерейски наместник на Арменската епархия в България, и отец Дирайр Хадавян -..

публикувано на 21.07.24 в 15:18

Община забрани пиротехниката

Забранява се употребата на пиротехнически изделия в община Сливо поле. Заповедта за това е на заместник-кмета Михаил Чиликов, а причината – използването на пиратки може да предизвика пожари в населените места и извън тях. Фойерверки не могат да се използват на сватбени тържества и на политически, спортни, религиозни, културни и други събития. Забранена..

публикувано на 21.07.24 в 14:03

Ръст на пожарите

С над 63% са се увеличили пожарите в Русенско от 1 юни насам спрямо същия период на миналата година. Информацията беше представена по време на работна среща, свикана от областния управител Драгомир Драганов заради повишения риск от пожари. Според данните възпламеняванията в региона за изминалите седем седмици са 185 при 113 за същия период на..

публикувано на 21.07.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

1 евро на час за синя зона

Платеното паркиране в така наречената „синя зона“ и двата покрити паркинга в Русе поскъпва. Това гласуваха общинските съветници, като приеха промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права в община Русе.  В наредбата цените вече са посочени и в евро. Цената за паркиране за 1 час става 1.50 лв. с..

публикувано на 19.07.24 в 14:09

Осигуряват достъпна среда

Общинският съвет одобри новата програма за осигуряване на достъпна архитектурна среда в Русе за периода 2024-2027 г., съобщиха от общинската администрация.  Тя е разработена в съответствие със Закона за хората с увреждания, както и с международните и европейските нормативни актове.  Основната цел е поетапно осигуряване на достъпна градска и..

публикувано на 19.07.24 в 09:07

Търсят 15 директори

15 училища в Русенска област ще бъдат с нови директор.  В Русе това са  основните училища „Ангел Кънчев“ и „Алеко Константинов“, Професионална гимназия по икономика и управление „Елиас Канети“, Професионалната гимназия по облекло „Недка Ив.Лазарова“ и по механотехника „Юрий Гагарин“, Професионалната гимназия по електротехника и електроника „Апостол..

публикувано на 19.07.24 в 08:58