Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов протест срещу винетките

Снимка: Радио Видин

Нов протест срещу винетките организират днес жителите на шуменските квартали "Макак" и "Мътница". В 12 часа те ще се съберат в центъра на „Мътница“.  

Припомням, че вчера недоволните блокираха за минути пътя за село Царев брод. Част от тях казаха, че ако няма резултат от действията им или решение по проблема, след 1 февруари ще организират протести, включващи и затваряне на пътища. В разговори между кмета на общината Любомир Христов и представители на Агенция "Пътна инфраструктура" е станало ясно, че има вариант, при който изискването за винетки за отсечките към шуменските квартали може да отпадне. Протестиращите заявиха, че очакват адекватно решение в най-скоро време. Те се надяват, че на сесията на Общинския съвет в края на месеца, ще бъде одобрено становище до Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Предложението е табелите за края на Шумен да бъдат поставени при изходите на кварталите и така няма да се налага да ползват винетки. Според Любомир Христов друга възможност за отпадане на винетките за жителите на двата квартала е ако съответните пътни участъци бъдат прехвърлени от държавата на общината, но необходимите средства за поддръжката им са прекалено много за местната администрацията.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

60 свободни места за първолаци

Само в четири шуменски училища все още има свободни места за първокласници. Това показва справка в сайта на Общината. Най-много – 23, са местата в VI Основно училище „Еньо Марковски“, 21 са в Основното училище в квартал „Дивдядово“, 13 – в Средното училище „Трайко Симеонов“ и 3 – в Средното училище „Васил Левски“. В останалите седем учебни..

публикувано на 06.07.24 в 09:51

Слънчево и горещо

Между 16 и 19 градуса бяха измерените в 6 ч. тази сутрин температури в Североизточна България. В Шумен беше 16 градуса, атмосферното налягане е 991 хектопаскала, а влажността на въздуха е 81%. 16 градуса е и в Търговище, 17 – в Разград, 18 – в Русе, 19 – в Силистра. Предимно слънчево ще е времето през деня. Сутринта ще е почти тихо, а по-късно ще има..

публикувано на 06.07.24 в 07:51

Бронз от Световната купа по танци

С бронзов медал ще се завърнат в Шумен талантливите момчета и момичета от Средно училище "Сава Доброплодни" - Шумен. Днес те представиха своя танц, подготвен специално за Световната купа по танци в Прага, Чехия. За успеха на Танцов състав ”Луди млади” съобщи преди минути ръководителят му Борис Иванов. Това не е първата международна награда за..

публикувано на 05.07.24 в 16:49

Петима в битка за обществен посредник

Петима са кандидатите за обществен посредник на община Шумен. Това стана ясно по време на заседание на временната комисия по избора.  Ветеран сред познатите имена е шуменският адвокат Стоян Стоянов. Той е участвал във всички досегашни процедури. За пореден път кандидатстват Катя Шалапатова, която има юридическо образование и предучилищният..

публикувано на 05.07.24 в 14:29

12 села на воден режим в Шуменско

Режим на водата е въведен в населени места от Шуменска област заради намаления дебит на водоизточниците. Това съобщават от ВиК дружеството.  В 3 каолиновски села – Климент, Тъкач и Наум и 4 села от община Венец – Изгрев, Осеновец, Буйновица и Венец, вода ще има през ден на четна дата. В Община Шумен е въведено режимно водоподаване в 4..

публикувано на 05.07.24 в 10:12

Шуменски хористи в Рим

Шуменският смесен хор „Родни звуци“ към НЧ „Добри Войников-1856“ пристигна в Рим за участие в Международния фестивал „Ние пеем“, който ще продължи до 7 юли. Диригент на хора е проф. д-р Николай Андриянов, а корепетитор - Ваня Джамбазова.  Във фестивала участват и хорови формации от Унгария, Румъния, Португалия, Полша, Латвия и Италия. Всички те ще..

публикувано на 05.07.24 в 08:46

Награди за смели сърца

Директорът на Областната дирекция на МВР – Шумен старши комисар Георги Гендов е награден от вътрешния министър Калин Стоянов с почетен знак I степен за високи професионални резултати, инициативност и професионализъм. С   обявяване на благодарност и парична награда са отличени гл. инспектор Цветан Йорданов от сектор „Противодействие на икономическата..

публикувано на 05.07.24 в 08:14