Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Парамедици с дипломи

4
Снимка: УМБАЛ "КАНЕВ"

Първият курс парамедици на Центъра за професионално обучение (ЦПО) към Университетската болница „Канев“ в Русе днес получиха своите дипломи. Те са с трета степен на професионална квалификация с направление „Транспортиране на пострадали и болни хора, оказване на първа помощ и асистиране в спешни отделения“.

Десетте курсисти завършиха успешно курса след 13 месеца теоретични и практически обучения с преподаватели и служители на Университетска болница „Канев“. Обучението завърши с полагането на два изпита по теория и практика и издаване на съответния законоустановен документ, съобщават от болничното заведение.

Парамедикът осъществява дейности по оказване на първа помощ, свързани с първоначална оценка и поддържане на основните жизнени функции и с осигуряване на специализиран транспорт до лечебно заведение.

Интересът към професията расте и поради тази причина ЦПО към УМБАЛ „Канев“ АД планира скоро да обяви втори курс по специалността.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Дарителска кампания

50 защитни шлема на стойност 650 лева дариха тази сутрин Жени ГЕРБ на сектор „Контрол и правоприлагане“ – Русе към Национално ТОЛ управление. Дарението връчиха на началника на сектора, инж. Димитър Вълков, Ивелина Бонева – председател на Жени ГЕРБ - Русе и общинският ръководител на партията Бедрос Пехливанян. Служителите на ТОЛ управлението..

публикувано на 08.04.20 в 14:41

Торби с тютюн и дрога във фризера

Наркотици и над 70 кг тютюн са открити в дома на 64-годишен мъж в русенското село Сандрово, информират от агенция „Митници“. Проверката е в рамките на акция срещу нелегално разпространение на акцизни стоки. В пристройка в двора на къщата, обособена като лятна кухня, в два фризера тип "ракла" са намерени и иззети 71 полиетиленови черни торби с..

публикувано на 08.04.20 в 14:06

Мъж под карантина - на кафе

38-годишен русенец е нарушил наложената му карантина и срещу него е образувано досъдебно производство, информират от полицията. Около 19 ч. вчера при проверка на мъж пред блок на улица „Чипровци“ в Русе органите на реда установили, той има издадено от Регионалната здравна инспекция във Видин предписание за поставяне под карантина. Мъжът обяснил на..

публикувано на 08.04.20 в 14:01

Мъж отвлече и преби приятелката си

Сигнал за отвличане и побой на 30-годишна жена проверява полицията в Русе. Според пострадалата, вчера следобед в близост до дома ѝ в областния град я причакал бившият й приятел и против волята ѝ я отвел в друг квартал в града. Там ѝ нанесъл побой, като причината за това били неизяснени лични отношения. Жената била прегледана в русенската болница..

публикувано на 08.04.20 в 13:48

Таксите за градини - по-късно

Таксите за детски градини и ясли в Русе ще се плащат след приключване на извънредното положение. Отделите „Здравеопазване“ и „Образование“ към Общината уведомяват всички родители, чиито деца посещават детски ясли и градини, че дължимите такси за март ще се заплащат след приключване на извънредното положение. Мярката е предприета, за да се..

публикувано на 08.04.20 в 12:57
Община Русе

Община Русе с облекчения за бизнеса

Ползвателите на общински имоти да бъдат освободени от месечен наем, докато е в сила извънредното предложение. Това предложение е внесъл в Общинския съвет кметът на Русе Пенчо Милков. Целта е да се подкрепят хората на бизнеса, чиято дейност е пряко засегната от въведените мерки заради пандемията от COVID-19. Другото предложение е да се удължи..

публикувано на 08.04.20 в 12:49

Пръскат срещу бълхи и кърлежи

Продължава наземно третиране на зелените площи срещу кърлежи и бълхи в Русенско. Обработват се паркове, градини и междублокови пространства. От 6:00 ч. до 10:00 ч. днес ще се пръска в Мартен, с. Хотанца, с. Сандрово, с. Николово и Лесопарк „Липник“. Препаратите, с които служителите на фирма „Санси“ ще работят, са безвредни за хора и животни, но..

публикувано на 08.04.20 в 06:18