Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Огърлица от разЛОМени слова“

Хора с увреждания от цялата страна могат да се включат в Първия национален поетически конкурс „Огърлица от разЛОМени слова“. Той е организиран от Съюза на българските писатели, Агенцията за хора с увреждания, Община Лом и Дружеството „Будители“ в Монтана. Конкурсът ще даде възможност за изява на хората с увреждания. Всеки автор може да участва с до три свои стихотворения, които не трябва да са били публикувани в интернет или на хартиен носител.

„С този конкурс запълнихме една една празнина в творческите възможности на хората с увреждания. Защото в културата, в таланта, в творчеството не може да има увреждания“. Това каза за Радио Шумен председателят на Дружество „Будители“ Юлий Йорданов.

В поетическия конкурс за хора с увреждания могат да участват автори от цяла България, навършили 18 години, както и българи, които живеят в чужбина, уточни още Юлий Йорданов. Творбите се приемат до 1 май на електронен адрес vreme@mail.bg. За класираните на първите три места са осигурени парични награди, ще бъдат дадени още две поощрителни награди за най-младия и най-възрастния участник, както и награда за най-активно участие на регионален клуб на хора с увреждания. Церемонията по отчитане на резултатите ще е на 24 май в град Лом.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Овладяха пожар в Побит камък

Пожар в село Побит камък, който възникна в късния следобед вчера, е овладян със съдействието на няколко институции и участието в гасенето и на доброволци.  Предотвратено бе разрастването на огъня към гористите местности край селото. Затрудненията бяха свързани с възникването в един и същ период на няколко пожара в Разградска област.  Огнеборци от..

публикувано на 07.08.24 в 12:20

Трима в битка за обществен посредник

Дияна Стефанова получи най-висока оценка след събеседването между комисията за избор на обществен посредник на община Шумен и кандидатите за поста. Стефанова, която има юридическо и икономическо образование, заслужи единствената оценка над 5. Тя има 5,37. Втора бе класирана Таня Иванова–Христова, която има професионален опит в журналистиката и..

публикувано на 07.08.24 в 12:03
ВиК - Шумен

Шумен отново денонощие без вода

Шумен отново ще остане едно денонощие без вода заради включване на част от новоизграден довеждащ водопровод. Това ще стане утре - 8 август, съобщават от ВиК - Шумен. Присъединяването към помпена станция „1300“ и пречиствателната станция за питейни води ще бъде изпълнено от фирмата строител на Лот 3 в присъствието на представители на водното..

публикувано на 07.08.24 в 11:04

Кражба от незаключен дом

23-годишен е задържан в ареста заради кражба, съобщават от шуменската полиция. Откраднато е портмоне с 500 лева и лични документи от незаключен апартамент на ул. „Тракия“ в Шумен. Това става вчера следобед. В хода на проведените мероприятия е установен извършителят на деянието – 23-годишен мъж от Шумен  Задържан е за срок до 24 часа. Образувано..

публикувано на 07.08.24 в 10:51

Пожарната в акция

Затворена е част от шуменската улица „Климент Охридски“ в отсечката от булевард „Славянски“ до улица „Цар Иван Александър“.  Причината е, че пожарен екип провежда акция по изправяне на кръста, стоящ на един от позлатените куполи на храма „Свети Три Светители“. Религиозният символ бе наклонен от силен вятър.  Работата по изправянето на кръста трябва да..

публикувано на 07.08.24 в 09:57

Артефакти под вода

Археологическите останки от античния град Дорусторум в Силистра са наводнени след проливния дъжд, който валя във вторник, 6 август. Водата е заляла и патриаршеската базилика, в която е служил първият български патриарх Дамян. Според директора на Историческия музей в Силистра д-р Николай Тодоров, причината за проблема е неизправна колекторна..

публикувано на 07.08.24 в 09:51

Тир с пилета се обърна на пътя

Товарен автомобил "Скания" с прикачено ремарке се обърна на пътя Разград - Попово, малко след "Пътконсулт". Това съобщават от разградската полиция. Сигналът за инцидента е получен около 8.30 часа на тел.112. Камионът, собственост на фирма от село Раковски, е превозвал пилета.  Няма данни 58-годишният водач от Разград да е пострадал сериозно...

публикувано на 07.08.24 в 09:16