Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Блок с над 30 000 лв. сметка за ток

електромер ток електроенергия

87 семейства от Русе могат да останат без електрозахранване от 1 февруари. Става дума за жилищен блок на булевард „Гоце Делчев“ 35, известен като сградата на бившата Академия за обществени науки и социално управление (АОНСУ). Титуляр на партидата е фирма на бизнесмена Явор Блъсков, чиито сгради бяха продавани, ипотекирани, разпродавани наново и някои от собствениците ги платиха два пъти.

Домоуправителят Цветелин Цонев обясни, че хората си плащат сметките редовно, но тъй като не са титуляри, не могат да поискат разбивка на фактурата от „Енерго Про“. Така по документи семействата дължат над 30 000 лева.

"Има една партида с един електромер на "Енерго Про", а всички останали са с контролни електромери, които се отчитат индивидуално. Отчитаме ги, събираме пари от живущите и ги превеждаме по сметката на Енергото. Ние отчитаме реално това, което е консумирано, а това, което ни фактурират е доста по-завишено", каза Цонев.

Домоуправителят е поискал сметките да се плащат разсрочено, но тъй като живеещите в блока не са титуляри по партидата, им е отказано. През юли 2018 година хората са изпратили нотариална покана към собственика Явор Блъсков и неговата фирма, в която го молят да се учреди право на прокарване на кабел, за да се захрани сградата и да се обособят самостоятелни партиди на живеещите. Не са открити нито фирмата, нито собственикът ѝ.

За проблема са информирани президентът, премиерът, министърът на енергетиката, Комисията по енергийно и водно регулиране, омбудсманът, прокуратурата и всички местни власти, но отговор няма, каза още Цонев.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Строги мерки срещу пожари

На 307 произшествия от началото на юни до днес са реагирали екипите на Регионалната дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" в Русе. Това съобщават от Областната администрация. От тях 48 са пожарите с преки материални загуби, а 153 са случаите, в които е трябвало да се гасят предимно горящи сухи треви и храсти.  Във връзка с инцидентите..

публикувано на 25.07.24 в 09:36

Махат стоманобетонови панели

Ремонтът на Дунав мост при Русе продължава с премахването на първите стоманобетонови панели. Предвижда се на ден да се монтират по четири нови панела.  Работи се в лентата за вход в България. Трафикът в отсечката е ограничен. Движението преминава регулирано в лентата за изход в посока Румъния, в която не се работи. По време на ремонта на..

публикувано на 25.07.24 в 09:29

Сътрудничество с Армения

Възможностите за развитие на сътрудничеството в сферата на културата и бизнеса бяха обсъдени между областния управител на Русе Драгомир Драганов и извънредния и пълномощен посланик на Армения в страната ни Негово Превъзходителство Армен Едигарян.  Драганов сподели, че възможностите за съвместна работа са много и те ще допринесат за развитието на..

публикувано на 23.07.24 в 13:36

Хачкар в двора на Арменската църква

Церемония по освещаването на каменен кръст хачкар се състоя днес в двора на Арменската църква "Света Богородица" в Русе. Свещеният символ е в памет на жертвите на арменския геноцид. Ритуалът беше воден от епископ Татев Агопян – архиерей на Арменската епархия в Румъния и архиерейски наместник на Арменската епархия в България, и отец Дирайр Хадавян -..

публикувано на 21.07.24 в 15:18

Община забрани пиротехниката

Забранява се употребата на пиротехнически изделия в община Сливо поле. Заповедта за това е на заместник-кмета Михаил Чиликов, а причината – използването на пиратки може да предизвика пожари в населените места и извън тях. Фойерверки не могат да се използват на сватбени тържества и на политически, спортни, религиозни, културни и други събития. Забранена..

публикувано на 21.07.24 в 14:03

Ръст на пожарите

С над 63% са се увеличили пожарите в Русенско от 1 юни насам спрямо същия период на миналата година. Информацията беше представена по време на работна среща, свикана от областния управител Драгомир Драганов заради повишения риск от пожари. Според данните възпламеняванията в региона за изминалите седем седмици са 185 при 113 за същия период на..

публикувано на 21.07.24 в 08:29
Снимката е илюстративна

1 евро на час за синя зона

Платеното паркиране в така наречената „синя зона“ и двата покрити паркинга в Русе поскъпва. Това гласуваха общинските съветници, като приеха промени в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси, цени на услуги и права в община Русе.  В наредбата цените вече са посочени и в евро. Цената за паркиране за 1 час става 1.50 лв. с..

публикувано на 19.07.24 в 14:09