Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Шахматни амбиции

Искаме Шумен да стане един от националните центрове по шахмат. Това заяви председателят на шахматния клуб „Шумен 2005“ Атанас Димитров.

Той обяви, че турнирът за купата на името на Стоян Иванов вече е в националния годишен календар на Федерацията.

Радио Шумен припомня, че през миналата година в надпреварата участваха шахматисти от пет държави.

Атанас Димитров добави, че от няколко години „Шумен 2005“ има силен спонсор. От клуба искат с решение на Общинския съвет да им бъде предоставена сградата на бившия Обединен детски комплекс, където децата да тренират.

"Написахме Докладна до общинската администрация, в която помолихме да ни бъде осигурено помещение. Разбира се ще сключим договор, за да знаем какво да инвестираме в него. Нашият спонсор заяви, че може да инвестира в помещението срещу 10 годишно ползване. Сумата е в размер на 85 хил. лева. Като се инвестират 4 години по 20 хил. лева в самата сграда и 5 хил. лева се вложат в екстериора. Искаме да издигнем спорта до национално ниво и да станем първи водещ център в България", добави Димитров.

На сесията на Общинския съвет в четвъртък Димитров ще представи точен разчет на средствата, които ще се вложат. В момента в шахматния клуб „Шумен 2005“ тренират между 30 и 40 деца. Други 60 деца играят шахмат към Ученическата спортна школа. Към клуба има и мъжки отбор от десет състезатели. Шахматистите достойно представят града в национални и международни състезания.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Нова гора над Дивдядово

Над 350 шуменци залесяват днес опожарената гора над квартал Дивдядово. Доброволците имат за цел да засадят 20 хиляди жълъди на площ от 40 декара. Изгорялата гора бе борова, но днес доброволците садят дъбове, обясни лесничеят Красимир Христов. „Трябва да използваме за залесяване местни видове. Черният бор не е такъв. Затова избрахме космат дъб...

публикувано на 23.01.21 в 13:31

Прием в детските градини

Кандидатстването за прием в детските градини в Шумен ще започне на 29 март, информират от Общината. В системата родителите ще могат да регистрират, редактират или отказват заявления за прием. Свободните места за първо класиране ще бъдат обявени на 26 март, а кандидатстването ще продължи до 2 април включително. Резултатите ще бъдат публикувани..

публикувано на 22.01.21 в 16:11

Искат ревизия във водния сектор

„Защо Регионалната инспекция по околна среда и води не е сигнализирала прокуратурата, че от депото за отпадъци край Шумен текат отпадни води?“. Това попита Мая Манолова, която днес открива офис на Изправи се.БГ в Нови пазар. Бидон с черната вода от теча бе показана пред журналисти. "Тези, които допускат подобни течности да се вливат в..

публикувано на 22.01.21 в 15:52

18 години за разстрел

18 години затвор получи за убийството в землището на бургаския квартал „Долно езерово“ през ноември 2019 година обвиняемият Иван Петров от Шумен. Това съобщи БНР Бургас. Той трябва да заплати на малолетната дъщеря на убития сумата от 150 хиляди лева за причинени неимуществени вреди, на родителите му по 90 хиляди лева, а на брат му и сестра му..

публикувано на 22.01.21 в 15:06

Негодна за пиене вода

Негодна за пиене е водата от част от обществените чешми в Шуменско, съобщават от Регионалната здравна инспекция. Резултатите от взети на 19 януари проби показват, че с отклонения по микробиологични показатели е водата от чешмите до комплекса „Кьошковете”, в местността Бабешкия мост в квартал „Боян Българанов“ и на улица „Поройна“ в квартал..

публикувано на 22.01.21 в 13:16

Дивдядово без вода днес

Шуменският квартал „Дивдядово" ще е без вода днес. Това съобщават от ВиК - Шумен. Причината е авария на етернитов довеждащ водопровод в местността "Сусурлука". Групи на водното дружество работят по отстраняването й, но не се ангажират с краен срок за пускане на водата. Те обаче правят всичко възможно до края на деня повредата да бъде..

публикувано на 22.01.21 в 12:26
Община Шумен

15 млн. лв. ще тегли община Шумен

Заем в размер на 15 млн. лв. има намерение да изтегли община Шумен. Средствата ще са за ремонт на улици и улично осветление.  Администрацията предвижда и друг дългосрочен дълг от над 1 100 000 лв. за допълващо финансиране на проектите за реконструкция на Летния театър и Младежкия дом. Това става ясно от публикувания в сайта на администрация..

публикувано на 22.01.21 в 11:26