Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Музикален дом виси над реката

6
Музикален дом - Разград
Снимка: Радио Шумен

Музикалният дом в Разград се нуждае от ремонт. В основата на сградата зеят дупки и част от зданието виси над коритото на река Бели Лом. Основите са здрави и няма опасност емблематичната сграда да се пропука или да падне. За да предотврати по-сериозни разрушения, от настоятелството на Народното читалище „Развитие“, което е собственик на Музикалния дом, разработват проект за укрепване основите на сградата, каза секретарят на читалището Любомир Илиев.

"Ангажирали сме архитекти от Велико Търново, които имат лиценз за работа със сгради паметници на културата. Те са направили идеен проект, който включва укрепване на сградата с една много естетична конструкция тип арки, както и с малка тераса, откъдето ще може да се види реката. Сградата ще бъде и измазана. В момента архитектите работят по този конструктивен проект", посочи той.

Към момента сградата на Музикалния дом в Разград не е опасна и се използва от формациите към Народно читалище „Развитие 1869“. Там се провеждат репетициите на хор „Железни струни“, провеждат се годишните и коледните продукции на възпитаниците на музикалната школа „Илия Бърнев“, допълни Илиев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Празник на Света Марина

Празникът на Света Марина беше отбелязан днес в разградското село Пороище. Присъстващите запалиха свещ в най-стария действащ православен храм в Лудогорието – църквата „Свети Атанасий“ в населеното място.  След това в параклиса с аязмото край Пороище водосвет за здраве отслужи иподякон Десислав.  Кметът Панайот Узунов благодари на община Разград..

публикувано на 17.07.24 в 14:53
Музикален дом - Разград

Укрепват Музикалния дом

Започна конструктивното укрепване на Музикалния дом „Екатерина и Димитър Бъчварови“ в Разград. Това съобщи за БТА секретарят на Народното читалище „Развитие“ Виолета Антонова.  В края на миналата година Министерството на културата предостави финансова подкрепа в размер на 170 000 лв. за укрепването и ремонта на сградата, която се намира на..

публикувано на 17.07.24 в 14:03

Пиян стреля на мегдана

45-годишен мъж е задържан в ареста, след като произвел няколко изстрела със законно притежавания от него газ-сигнален пистолет. Това съобщават от разградската полиция. Сигналът бил подаден вчера от 55-годишна жена, пред чиято къща в село Беловец стрелял мъжът. Той бил изпробван за алкохол, като тестът отчел 3.05 промила.  По случая е образувана..

публикувано на 17.07.24 в 11:55

Удари в лицето

42-годишен мъж е задържан за побой над 41-годишна жена в Кубрат, съобщават от разградската полиция. Между двамата първо възникнал скандал, който прераснал във физическа саморазправа. Служители на РУ-Кубрат незабавно се озовали на мястото на сигнала. Установили, че мъжът обиждал жената и отправял закани за саморазправа, като впоследствие я ударил..

публикувано на 17.07.24 в 11:46

Оглед на сметищата

Междуведомствена комисия в Разград с участието на ЕРП – Север ще извърши оглед на нерегламентираните сметища, които са пожароопасни. Това съобщиха от областната администрация в лудогорския град.  Заради нуждата от   доброволци, които да наблюдават вече гасено огнище на пожар, тъй като до няколко часа то остава опасно, а пожарникарите трябва да могат..

публикувано на 16.07.24 в 08:32

Хигиенни пакети от БЧК

Заради жегите, от Българския Червен кръст (БЧК) в Разград отправят призив към хората, които имат право да получат хранителни и хигиенни пакети по Програмата за храни и основно материално подпомагане, да се възползват от услугата сутрешните часове на деня, съобщават от БТА.  „Очакваните високи температури може да поставят в риск здравето и..

публикувано на 15.07.24 в 09:55
Снимката е илюстративна

Продължава подмяната на тръби

Продължава работата по подмяна на водопроводите в Доброшката махала на Разград, съобщават от общинската администрация. Тази седмица (15–21 юли) ще се извършват изкопни работи само на ул. „Александър Стамболийски“ (от ресторант „Шалеви“ до „Жеравна“). В този период ще се извършва и превключването на сградни водопроводни отклонения и в тези..

публикувано на 15.07.24 в 08:48