Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП си изигра добре картите

Снимка: БГНЕС

Оказа се, че идеята с премахването на преференциалното гласуване е неудачна. Излиза, че ходът на Корнелия Нинова със заплахата БСП да напусне Народното събрание като че ли проработи и ГЕРБ дават назад. БСП си изигра добре картите. Така политологът Даниел Смилов от Центъра за либерални изследвания коментира за Радио Шумен решението на Националния съвет на БСП депутатите на социалистите да напуснат парламента и последвалата реакция на ГЕРБ.

"Те видяха, че и в ГЕРБ има хора, които не споделят тези идеи. В този смисъл БСП пое калкулиран риск. С излизането си заложиха на това, че ГЕРБ ще преосмислят политиката си. По принцип правилата не трябва да се променят непосредствено преди избори. Има такъв аргумент, че едва ли не по времето на предизборната кампания ще стане подмяната на състава на изборната комисия, но такъв е законът", посочи той.

Партиите имат достатъчно опитни хора. При едни бързо проведени избори те могат да запазят и голяма част от сегашния състав, но е добре законът да бъде спазван и да бъде конституирана една нова Централна избирателна комисия с нова легитимност, каза още Даниел Смилков.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Оранжерия за марихуана разкриха в Разград

Импровизирана наркооранжерия за отглеждане на марихуана разкриха кримналисти от Районното управеление на МВР в Разград. Съоръжението е открито след проверка за дрога на 26-годишен водач на околовръстния път на града. Резултатът се оказал положителен за канабис.  Претърсен е и имота на мъжа, където в избеното помещение е открита текстилна палатка с..

публикувано на 15.08.24 в 12:05

Младоженци дариха 27 тома на библиотека

Поредно дарение от младоженци получи библиотеката към Народното читалище "Развитие" във Велики Преслав. Ралица и Илия Илиеви избрали да дарят книги, вместо да получат цветя от гостите си за сватбата. Те са купили 27 тома художествена, детска и учебна литература, съобщават от читалището.  Любимите заглавия вече са на разположение на любознателни..

публикувано на 15.08.24 в 12:01

Средната работна заплата в Разград достигна 1784 лева

1784 лв. е средната брутна работна заплата в Разградска област през второто тримесечие на годината, според данните на Националния статистически институт. Увеличението спрямо същия период на 2023 г. е над 20%.  В обществения сектор получават средно 1941 лв., а в частния - 1706 лв.  По размер на средната брутна заплата област Разград е на 16-то..

публикувано на 15.08.24 в 11:53

Допълнителни пари за медицински специалисти

Допълнително финансиране за специализанти - лекари, зъболекари, медицински сестри и акушерки, по дефицитни специалности осигурява проект на Министерство на здравеопазването. Предварителен анализ сочи, че през следващите години в България най-много ще се търсят медицински специалисти, ориентирани към детското здравеопазване. Дефицитни ще бъдат също..

публикувано на 15.08.24 в 11:47

Ден на приказките в Цар Калоян

Ден на приказката организират днес в Цар Калоян. Инициативата е на местната администрация и е част от първата Лятна академия за деца и ученици, която се провежда в общината. Началото е от 9,30 ч. в библиотеката на Народното читалище „Съзнай себе си“.  Всяко дете ще си избере книжка с приказки, от която ще чете заедно с педагозите. Част от..

публикувано на 15.08.24 в 10:43
Електрически тротинетки

Проверяват водачите на тротинетки

Засилени проверки на водачите на електрически тротинетки и велосипеди започват от днес в Русе. Акцията се прави от екипи на общинска полиция, специализираното звено “Инспекторат за обществен ред и сигурност“ към общината и полицията. Патрулирането ще е до началото на учебната година.  По време на проверките ще се следи дали тротинетките и..

публикувано на 15.08.24 в 09:23

Голяма Богородица е!

Православната църква отбелязва на 15 август един от 12-те най-големи християнски празници - Успение на Пресвета Богородица или Голяма Богородица.  Този ден е посветен на смъртта на Божията майка или на успението ѝ. Според преданието, на този ден апостолите се събрали от местата, където проповядвали, за да се простят със Света Богородица и да..

публикувано на 15.08.24 в 07:48