Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Млад мъж от Шумен отряза дългата си коса за перука на онкоболен, но няма майстори, които да правят перуки

В България ежегодно се диагностицират над 35 000 нови случая на онкологични заболявания. Пациентите са над 300 000. Заедно с техните близки това е огромен брой променени човешки съдб. Съдби, сблъскващи се с нови не само физически, но и емоционални трудности. Да минеш през това заболяване, е като да извървиш един по един кръговете на ада – и тук няма никаква хипербола. Вероятно затова идеята да се дарява коса, от която да се изработят перуки за онкоболните, завладява все повече хора. Мъжете също не остават встрани от тази възможност – някои от тях дори специално пускат дълга коса, за да я дарят след това. Добрин от Шумен вече също е част от каузата. Той предпочете да го представим само с малкото му име и да не показваме лицето му, тъй като не смята, че е необходимо да печели популярност заради една такава кауза. Но оказва се, че у нас има сериозен проблем – все по-малко са хората, които изработват перуки – това каза за Радио Шумен Невена Манолова, която е управител на "Дара хелп" - един от центровете у нас, които приемат коса за перуки, както и предлагат друг вид немедицинска помощ на онкоболните.

След колко време Добрин от Шумен се реши да отреже дългата си коса и за все по-малкото перукери у нас – чуйте в звуковите файлове.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Да подкрепим една самотна майка да завърши образованието си

Историята на една млада жена от Търговище, която условно от Сдружение "Асоциацията Ная" са нарекли Мирослава, буквално взриви публичното пространство. Взриви го с добро. Защото десетки хора станаха съпричастни на каузата на търговищката "Асоциация Ная“, която вече 20 години помага на жени и деца, жертви на домашно насилие. Мирослава е само на 22..

публикувано на 04.03.21 в 12:28

Европейският съюз в защита на работниците

През 2020 г. Европейската комисия оповести предложение за нова Директива, за да гарантира, че работниците в Съюза са защитени чрез адекватни минимални работни заплати. Текстът в момента се обсъжда на различни етапи в двете законодателни институции на Европейския съюз – в Съвета и Европейския парламент. Европейският парламент се обяви през..

публикувано на 04.03.21 в 09:00

Синът ми си даде спестяванията за каузата

Младо семейство от Търговище раздава топла супа и хляб на бедни хора в центъра на града през миналата седмица. 30-годишната Юлия Мирославова и съпругът и 31-годишният Исмаил Исмаил имат обект за бързо хранене. Идеята дошла спонтанно при среща с приятели, разочаровани от публикации в социалните мрежи на трапези пълни с храна, докато стотици други..

публикувано на 02.03.21 в 20:40

Има ли лаптоп за всяко дете у нас?

Малко повече от 60 на сто от учениците у нас нямат собствен лаптоп или настолен компютър. Тази тревожната тенденция  бе установена през есента на миналата година в национални представителни проучвания на различни организации. Още един важен проблем се очерта, когато учениците се наложи да продължат в онлайн среда образованието си за поредна..

публикувано на 02.03.21 в 17:09

За България без патос

Обичта към родината започва от мама, от семейството, от любимите учители, от училището, от родния град. Чуйте искрените и мили послания на третокласниците от Средното училище “Трайко Симеонов“ в Шумен. Мина Денева ни среща с децата и техните учителки Стилияна Иванова и Ирена Атанасова.

публикувано на 02.03.21 в 12:09
Диляна Стойчева

Щурите кукли на Диляна

Прави кукли от вълна, защото изпитва огромно удоволствие да материализира фантазиите си. Шие им дрехи, обува ги в кецове и им дава красиви български или френски имена.  Чудатите герои позират в ефектни фотосесии. Как иначе Диляна Стойчева ще ги покаже на многобройните си последователи си в социалната мрежа? Фейсбук профилът и е каталог на творческото..

публикувано на 27.02.21 в 16:25

Семеен храм на традициите

Защо си струва да превърнеш необитаема къща в етно музей? Или поне във внушителна етнографска експозиция. Отговора на този въпрос ни дава Калина Михайлова от село Шуменци. Дълги години тя събира носии, престилки, месали, черги и карета - всякакви красиви вещи от бита на старите българи. Трудно е да се каже десетки или стотици са реликвите, които пази...

публикувано на 27.02.21 в 11:26