Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Заря за 3 март

Снимка: Радио Шумен

С тържествена заря проверка в Шумен тази година ще бъде отбелязан националният празник – 3 март. Това обяви днес заместник-кметът по култура и образование Найден Косев. В града такъв ритуал не е имало от над 20 години.

Идеята за възстановяването му е на курсантите и ръководството на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ към Националния военен университет. Вечерната заря проверка ще започне от 18,30 ч. на площад „Кристал“. Кой ще участва в ритуала, каза деканът на Факултета полк. Дилян Димитров.

"Три блока курсантски батареи по 20 души, знаменосец с асистенти. Зад строя ще има курсанти с факли в ръце. В поднасянето на венци също ще участват курсанти. Общо 100 военнослужещи ще участват в тържествения ритуал", посочи той.

В строя ще бъде включен и четвърти блок с ученици от четири шуменски училища. Ще участва и градският духов оркестър „Михаил Биков“. Сигнална ракета ще оповести началото на зарята проверка, каза още полк. Дилян Димитров. Ритуалът ще продължи около 30 минути, а илюминациите ще са около 3-минутни.

На 3 март в Шумен по традиция ще има и заупокойна молитва в храма „Свето възнесение“. Началото е от 10,15 ч. След това на гробовете на загиналите опълченци и руски воини ще бъдат поднесени венци и цветя. От 11 ч. в Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ ще има концерт на търговищкия фолклорен ансамбъл „Мизия“.   ВИЖТЕ ОЩЕ

Пробиха преспите във Венец

Пробити са преспите в участъците с навявания в община Венец. Това съобщиха от ОД на МВР- Шумен. След 16.00 часа снегопочистваща техника е  разчистила пътните платна, за да могат  хората да се приберат към домовете си.  Пътят Венец- Черноглавци- Габрица е проходим при зимни условия.  Остава затворен участъкът Капитан Петко- Кулата, който излиза..

публикувано на 27.01.21 в 20:39
Шумен , административен съд

Съдът отхвърли жалба на ВиК

Административният съд в Шумен отхвърли жалбата на ВиК срещу решение за финансова корекция от страна на ръководителя на управляващия орган на ОП „Околна среда 2014-2020 г.“. Оспорването касае Договор № ДОП-17/28.09.2020 г. във връзка с проведена обществена поръчка за изпълнение на строителен надзор за пречиствателната станция за питейни води на..

публикувано на 27.01.21 в 16:40

Снежен капан край Хитрино

Тежкотоварни и леки автомобили са закъсали край Хитрино, след разклона за село Тимарево, съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен. На място е насочена снегопочистваща техника. Движението в участъка временно ще бъде спряно до почистване на пътя и оказване на съдействие на закъсалите. Закъсали автомобили заради снегонавявания има и в района..

публикувано на 27.01.21 в 14:29

Виелици и затворени пътища

Временно се преустановява снегопочистването на някои пътища на територията на община Венец поради усложнената зимна обстановка и силния вятър. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен. Към момента за движение са затворени пътищата Близнаци - Габрица - Черноглавци - Венец и Боян - Денница - Капитан Петко през Кулата. Затворен на територията..

публикувано на 27.01.21 в 13:40

Заведенията в Шумен на бунт

Над 50 представители на шуменски ресторанти, кафенета и нощни барове протестираха мирно пред сградата на Областната администрация днес. Те настояват заведенията да отворят на 1 февруари. Ако противоепидемичните мерки не позволяват това, компенсациите от държавата да се увеличат, като служителите да получават 90 процента от месечното си възнаграждение,..

публикувано на 27.01.21 в 13:24

Снежни преспи към Мараш

Силният вятър е причината за честите навявания и образуването на снежни преспи от Дивдядово към село Мараш, по пътя от околовръстното към село Васил Друмев, между селата Кладенец и Друмево. Това съобщават от община Шумен. Създадена е организация за непрекъснато дежурство с техника от фирмата "Автомагистрали - Черно море“, която е отговорна за..

публикувано на 27.01.21 в 12:23

Десетки без ток и вода

Тежкият и мокър сняг създава проблеми с електрозахранването на територията на област Шумен. По данни на „Електроразпределение Север“ към 9:30 часа днес без ток са 24 населени места в областта. Екипите на дружеството работят на място, очаква се авариите да бъдат отстранени поетапно до ранния следобед днес.   Всички републикански пътища са..

публикувано на 27.01.21 в 11:52