Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Застрашени от сушата

Снимка: Росица Стайкова

Есените култури в района на Велики Преслав са застрашени от сушата, заяви председателят на кооперация „Напредък” Йордан Спасов.

В района има повече от 5000 декара с пшеница и ечемик, а от 7 месеца не е имало валежи със стопанско значение, уточни той. Вследствие на голямото засушаване растежът на културите закъснява.

„Сега есенниците са във фаза на трети лист, а трябваше да бъдат в стадий на братене и това е много лошо за тях”, обясни Йордан Спасов. Механизаторите са подхранили пшеницата и ечемика с азотни торове, засели са 300 дка с грах като първа пролетна култура и се надяват да завали, за да не търпят загуби.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Обещанията на кмета

Управленската програма на кмета на Шумен Любомир Христов и екипа му за настоящия мандат влиза като докладна записка за предстоящото заседание на Общинския съвет, насрочено за 27 февруари. В документа градоначалникът разделя приоритети в няколко направления. В икономическо отношение като важни цели се посочват привличането на български и чуждестранни..

публикувано на 18.02.20 в 12:38

Червеното злато на България

Шуменският университет „Епископ Константин Преславски“ ще бъде домакин на среща „Шафрановият минзухар – червеното злато вече е в България“ на 20 февруари. В нея ще участва Хасан Тахиров – председател на Българската национална асоциация на производителите на шафран и биологични шафранови продукти. Срещата ще се проведе от 11 ч. в зала 318 на..

публикувано на 18.02.20 в 11:32
Архив

На кафе и сладки изкушения

Общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“ кани шуменци и гостите на града в Международния ден на екскурзовода – 21 февруари, петък, от 10.00 ч. в двора на къща „Д-р Верби“ да присъстват на откриването на новото заведение „Куфатария“. С кафе, приготвено на пясък, сладки изкушения и малък комплимент ще бъдат посрещнати всички..

публикувано на 18.02.20 в 11:13

Акция на пътя

426 превозни средства са проверени по време на едноседмичната специализирана полицейска операция по безопасност на движението, която се проведе в Шуменско за контрол над автобусите и товарните автомобили. Проверени са 402 товарни автомобили. Нарушенията за превишена скорост са 121. По време на проверките са установени двама водачи, които са..

публикувано на 18.02.20 в 11:06

Благотворителна инициатива

Къщичка на Пижо и Пенда отвори врати на Старият бряст в Търговище. Специален щанд ще предлага ръчно изработени мартеници, а събраните средства ще бъдат за децата от Центъра за специална образователна подкрепа. Инициативата е на частния предприемач Ивайло Христов. "Всяка година се стараем да реализираме някоя благотворителна инициатива. Идеята е да се..

публикувано на 18.02.20 в 09:49

Библиотека в АГ отделението

Малка библиотека е поставена в Акушеро-гинекологичното отделение към Многопрофилната болница за активно лечение в Шумен. Целта е да бъде предоставена още една възможност за занимание на пациентите, каза за Радио Шумен Веска Райчева - старша акушерка в отделението. "Това е един от начините да помогнем на нашите пациенти да излязат по-бързо от стреса,..

публикувано на 18.02.20 в 09:30

Ремонт затваря път

Във връзка с възобновения ремонт по 4-километровия участък от околовръстния път до село Васил Друмев се въвежда временен режим със спиране на движението в участъка от км 19 до км 23 от пътя.Това съобщиха от Община Шумен. Ограничението важи за дните от 18 до 21 февруари включително. За обходен маршрут ще се използва път I-7 през път II-73,..

публикувано на 18.02.20 в 09:10