Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Без коли на Шуменското плато

До 10 май се забранява достъпа и движението на пътни превозни средства, спортни мотори и четириколесни моторни превозни средства до горските територии държавна и общинска собственост на територията на Природен парк „Шуменско плато“ и горските територии в землищата на селата Салманово и Ивански.

Забраната се въвежда след заповед на директора на Регионалната дирекция по горите в Шумен инж. Емил Гелов от 26 февруари и е по инициатива на ръководството на Държавното горско стопанство в Шумен.

Целта и е опазване и защита на горските територии и дивеча, както и в интерес на здравето и безопасността на гражданите.

Движението на всички МПС трябва да се извършва само по републиканската пътна мрежа, а достъпът до туристическите заслони е разрешен само по указаните подстъпи, като маршрутите, по които може да се минава са обозначени с табели.

През периода на забраната, в горите държавна и общинска собственост, могат да преминават само моторни превозни средства на служители на Изпълнителната агенция по горите и на Регионалната дирекция по горите, на Североизточното държавно предприятие, служители на МВР, ДАИ и превозни средства с разрешително за достъп при изпълнение на служебните им задължения.

Заповедта подлежи на обжалване, в 14-дневен срок, по реда на Административно процесуалния кодекс.

ВИЖТЕ ОЩЕ

Шишеяди във всяко преславско село

Атрактивно съоръжение за събиране на пластмасови бутилки, наречено „шишеяд”, набира популярност в община Велики Преслав. Железни шишеяди, наподобяващи големи бутилки, са поставени на няколко обществени места в града. От тази седмица съоръженията са поставени и в селата Кочово, Имренчево, Мостич и Драгоево.   Златомир Златев от Велики..

публикувано на 01.04.20 в 16:47

Над 3800 фирми с декларации в НАП

3 846 фирми декларираха печалбите си в шуменския офис на НАП, преди влизането в сила на Закона за извънредното положение. Това съобщиха от Приходната агенция. През изминалата 2019г. в законоустановения срок 01.04., печалбата си за 2018г. бяха декларирали 5 707 фирми. Припомням, че срокът за деклариране и плащане на корпоративен данък, както и..

публикувано на 01.04.20 в 15:45

Дарете за преславската болница

Общината и болницата във Велики Преслав обявяват дарителска кампания и се обръща към бизнеса и гражданите с апел за набиране на средства. "Намаленият обем на работа в условия на извънредното положение вече се отразява негативно на дружеството. Проблемът с липсата на лекарски кадри и други медицински специалисти в трудоспособна възраст, също..

публикувано на 01.04.20 в 15:01

Помощ за семейства с бебета

Таксата за април на всички, които ползват Детската млечна кухня във Велики Преслав, ще бъде платена от Тодор Бекяров. Този надпис е поставен на входната врата на заведението и днес много родители пожелаха да благодарят на дарителя чрез Радио Шумен. Млади татковци изтъкнаха, че в началото на годината повече от месец децата са се хранили..

публикувано на 01.04.20 в 14:22

Част от Шумен без вода

Възникнала авария на водопровод спря водата в част от Шумен. Ремонтите засягат високата и най-високата зона на града, в т.ч.: района западно от пл.”Оборище”, района на МБАЛ, кв.Гривица и кв.Боян Българанов. Това съобщиха от ВиК-Шумен. Водоподаването трябва да бъде възстановено до 19 ч. днес.

публикувано на 01.04.20 в 14:07

Нови пазар с нов заместник-кмет

Златина Таскова е новият заместник-кмет по хуманитарни дейности на община Нови пазар. Тя поема поема поста от днес. „Вярвам, че успехът е в екипната работа. Ние сме добър екип и затова ще постигнем това, което сме си набелязали, каза за Радио Шумен Златина Таскова. Тя беше общински съветник от групата на БСП и председател на Постоянната комисия по..

публикувано на 01.04.20 в 12:59

Младите хора с призив да останем вкъщи

Общинският младежки съвет в Шумен стартира онлайн кампания. Тя включва различни предложения към техните връстници и приятели как да разнообразят и да направят по-интересно и по-полезно времето, което прекарват у дома. Инициативата цели да призове хората от всички възрасти да си останат вкъщи, за да предпазят себе си, своите близки и приятели от..

публикувано на 01.04.20 в 12:21