Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нови инспектори по коланите

Снимка: Радио Шумен

Вторият етап от кампанията „ С предпазен колан на задната седалка“ стартира от днес. В него ще се включат 960 първокласници от община Шумен. В първата част на проекта участваха 2400 ученици от втори до четвърти клас. Инициативата ще завърши на 13 април с мащабен концерт в зала „Арена Шумен“. В кампанията участват доброволци от различни шуменски фирми, като се присъединяват и нови, заяви Мая Блъскова от „Алкомет“ АД.

"Искам да благодаря на партньорите от миналата година, които показаха постоянство и устойчивост в поведението си в кампанията. Благодаря много и на новите партньори "Лифтком", "Фикосота", "The Bakers", "БулМаг" и "Бони". Тази инициатива бе отличена в края на 2018 г. от Министерството на труда и социалната политика за социална иновация, свързана със социално включване", посочи тя.

Според Елена Захариева от фирма „Херти“, проектът ще продължи и през следващата учебна година с новите първокласници. В кампанията участват стотици представители на шуменския бизнес и на медиите. Доброволците по забавен начин обясняват и показват как най-безопасно да се пътува в автомобилите. Всички деца, които са обучени, получават тениски и значки „Инспектор по коланите“.

За нуждата от профилактична дейност при най-малките апелира и комисар Йордан Дундаков, началник на отдел "Охранителна полиция" в Областната дирекция на МВР-Шумен. Според него, за 2018 година са санкционирани  2280 водачи без колан с наказателно постановление и още общо 1175 пътници с наказателно постановление или фиш. От началото на тази година наказаните водачи са 262, а пътниците – 329. Всички глоби са в размер на 50 лв., като на шофьорите се отнемат и 6 контролни точки.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ
Фикрет Индже - вляво

Ключ на град Шумен за Фикрет Индже

Почетният гражданин на Шумен Фикрет Индже е номиниран за най-голямата награда Почетен знак "Ключ на град Шумен“. Предложението е внесено в Общинския съвет и ще бъде гласувано на предстоящата сесия на 28 март. Председателят на надзорния съвет на "Алкомет" АД ще бъде и първият носител.  Милка Гройс и Тодор Дачев са предложени да бъдат удостоени със..

публикувано на 18.03.24 в 15:23

Екоакция на платото

Акция по почистване на нерегламентирано изхвърлени автомобилни гуми направиха служители на Дирекцията на природен парк „Шуменско плато“. С техниката, с която разполага дирекцията, са събрани и извозени близо 70 гуми, като е създадено временно депо. То се намира в района на Шуменската крепост.  През следващите дни се очаква гумите да бъдат..

публикувано на 18.03.24 в 14:21

"Денят на совите" празнува

Днес вечерното контактно предаване на Радио Шумен „Денят на совите“ навършва 28 години от старта си в ефира на регионалната радиостанция. Това е едно от най-дълголетните предавания, което до днес има около 8000 издания и над 24 000 ефирни часа.  Всеки делничен ден от 21:00 часа до полунощ „Денят на совите“ поставя 2 теми за диалог със слушателите –..

публикувано на 18.03.24 в 12:51

Памет за Дравската епопея

С военен ритуал и поднасяне на венци и цветя пред Паметника на загиналите във войните шуменци бяха отбелязани 79 години от Дравската епопея. В церемонията, която се проведе на площад „Кристал“, взеха участие представителни роти от Шуменския гарнизон и Градския духов оркестър „Михаил Биков“. Слово произнесе подп. Огнян Марков, началник на Военното..

публикувано на 18.03.24 в 12:26

Дрогиран върти волана

24-годишен шуменец бил установен да шофира след употреба на канабис и амфетамин. Това съобщават от шуменската полиция. Малко преди 18:00 часа в неделя на ул. "Университетска“ в Шумен бил спрян водач на лек автомобил "Форд Фокус“. Тестван бил за шофиране след употреба на наркотични вещества и техни аналози, отчетена била положителна на канабис и..

публикувано на 18.03.24 в 12:14

Жена пострада при катастрофа

25-годишен от село Златар катастрофира на пътя между селата Радко Димитриево и Ветрище. Пострада 20-годишната му спътничка от Царев брод. Това съобщават от шуменската полиция. Сигналът за пътния инцидент е постъпил на 15 март около 19:00 часа. Водач на лек автомобил "Волво" излязъл от пътя и се преобърнал. Тестът с дрегер отчел 0,55 промила. При..

публикувано на 18.03.24 в 11:55

Събират стари гуми

Започна поетапното извозване на излезли от употреба автомобилни гуми от общинската площадка за временно съхранение, разположена между колодрума и входа на градския стадион „Панайот Волов“. Събраните количества гуми ще бъдат предадени за оползотворяване и рециклиране в циментовите заводи в Златна Панега. През април ще стартират следващите..

публикувано на 18.03.24 в 09:18