Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Нови инспектори по коланите

Снимка: Радио Шумен

Вторият етап от кампанията „ С предпазен колан на задната седалка“ стартира от днес. В него ще се включат 960 първокласници от община Шумен. В първата част на проекта участваха 2400 ученици от втори до четвърти клас. Инициативата ще завърши на 13 април с мащабен концерт в зала „Арена Шумен“. В кампанията участват доброволци от различни шуменски фирми, като се присъединяват и нови, заяви Мая Блъскова от „Алкомет“ АД.

"Искам да благодаря на партньорите от миналата година, които показаха постоянство и устойчивост в поведението си в кампанията. Благодаря много и на новите партньори "Лифтком", "Фикосота", "The Bakers", "БулМаг" и "Бони". Тази инициатива бе отличена в края на 2018 г. от Министерството на труда и социалната политика за социална иновация, свързана със социално включване", посочи тя.

Според Елена Захариева от фирма „Херти“, проектът ще продължи и през следващата учебна година с новите първокласници. В кампанията участват стотици представители на шуменския бизнес и на медиите. Доброволците по забавен начин обясняват и показват как най-безопасно да се пътува в автомобилите. Всички деца, които са обучени, получават тениски и значки „Инспектор по коланите“.

За нуждата от профилактична дейност при най-малките апелира и комисар Йордан Дундаков, началник на отдел "Охранителна полиция" в Областната дирекция на МВР-Шумен. Според него, за 2018 година са санкционирани  2280 водачи без колан с наказателно постановление и още общо 1175 пътници с наказателно постановление или фиш. От началото на тази година наказаните водачи са 262, а пътниците – 329. Всички глоби са в размер на 50 лв., като на шофьорите се отнемат и 6 контролни точки.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Заразените намаляват

Спад на заболеваемостта за 14-дневен период в Шуменска област, както и по-малък брой хора с положителен резултат  за COVID-19. Това отчитат от Регионалната здравна инспекция за изминалата седмица. В момента заболеваемостта в областта е 185,3 на 100 000 души население, докато в първите седем дни на август е била 215 на 100 000 души. Момченце на 11..

публикувано на 15.08.22 в 15:33
През 2020 г. вода от чешмите в Мътница не течеше.

Опасност от воден режим

Шуменският квартал Мътница може да мине на воден режим. За това предупреждават от ВИК – Шумен. Причината е, че дебитът на водата в шахтовия кладенец, който захранва квартала, е на привършване. Проблем с водоснабдяването в населеното място има още от 2020 година, когато жителите останаха без вода почти шест месеца. Това изкара местните на поредица от..

публикувано на 15.08.22 в 13:31
КОЦ - Шумен

Отново агресия в болница

54-годишен мъж е задържан за грубо нарушаване на обществения ред, отправени обиди ругатни и физически контакт с медицински персонал в болнично отделение. Това съобщават от полицията в Шумен. Сигналът е приет малко след 17,30 ч. в неделя. Съобщено било, че мъж поискал свиждане с лежащо болен пациент, настанен в интензивното отделение на Комплексния..

публикувано на 15.08.22 в 12:06

Анонимни изследвания за СПИН

Лятна АНТИСПИН кампания стартира Регионалната здравна инспекция в Шумен. От днес (15 август) до 24 август се предоставя възможност за безплатни и анонимни изследвания за ХИВ/СПИН. Желаещите могат да се изследват всеки работен ден от 9 ч. до 16 ч. в сградата на РЗИ – Шумен. От началото на тази година в Шуменска област е установен един човек с ХИВ..

публикувано на 15.08.22 в 11:27

Безплатни компостери за всеки

Продължава раздаването на компостери на домакинствата от община Нови пазар. Това напомнят от местната администрация. З аявления се подават в Центъра за информация и услуги на улица "Васил Левски" № 3. В един двор се допуска раполагането само на един контейнер. При предоставянето му гражданите  получават и инструкция за използване.  Всеки..

публикувано на 15.08.22 в 11:21

Все по-малко пациенти

Намаляват пациентите с коронавирус в шуменската болница, съобщи за Радио Шумен д-р Йорданка Маринова от здравното заведение. През отминалата седмица са приети 14 души с инфекцията, като в периода 1 – 7 август те са били 26. През последните седем дни са починали двама души с положителен тест за COVID-19. В момента в МБАЛ – Шумен са настанени 17..

публикувано на 15.08.22 в 09:56

9000 лв. за подкрепа на младежки проекти

Нови четири младежки проекта ще финансира Община Шумен. За целта са разпределени 9001 лв., които ще са за организиране на „работилница за лекари“ за деца и кандидат-студенти по медицина, за изграждане на оранжерии и парници в училище. С финансовата подкрепа на общината ще се проведе и едноседмично кино обучение за младежи, както и поредица от..

публикувано на 12.08.22 в 15:59