Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Как проект в социалната мрежа се превърна в кауза за различните деца

Днешната дата – 21 март, в календара е записана като Ден на хората, болни от синдрома на Даун. Но нека това да е и повод да се замислим как приемаме различните от нас. Факт е, че различията винаги са плашили хората. Но ако можем да оправдаем този страх в миналото с незнание, непросвещение и с различни суеверия, то в днешния 21 век няма извинение за продължаващото неадекватно поведение спрямо хората с увреждания. Точно тази неадекватност в приемането на различните, е провокирала Анна Йончева да създаде в социалната мрежа проект „Различните“ деца на България“. Неслучайно "различните“ Анна е поставила в кавички, защото макар и с отклонения от общоприетата представа за здрави, тези деца не са по-различни в желанията си, в мечтите си, в необходимостта си да обичат и да бъдат обичани. Само за дни каузата на Анна Йончева достигна до стотици родители, а страницата бързо се пълни със снимки на прекрасни деца. До идеята да създаде такъв проект, който да бъде и един вид социален експеримент, Анна Йончева стига след една неприятна случка на детската площадка, където играе нейната дъщеря.  "Бяхме с дъщеря ми в кварталната градинка. Приближи се момиченце в инвалидна количка. Повечето деца веднага насядаха около нея и започнаха да ѝ говорят. Тогава дойде приятел на дъщеря ми, дръпна я и я попита: "Как можеш да говориш с нея? Тя е болна, ще те зарази с гадни болести..." - това е част от разказа на Анна Йончева. Какво още се е случило? - чуйте от разговора на Людмила Борисова с Анна Йончева.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Ваксинирахме се! Не е страшно!

Част от журналистите и работещите в Радио Шумен, пожелали да се имунизират срещу COVID-19, днес получиха първата доза от оксфордската ваксина „Астра Зенека“. Разбира се, колегите имаха въпроси към лекарите. За очакваните странични ефекти и натоварването на медиците попитахме управителя на ДКЦ 1 д-р Магдалена Ангелова и д-р Маргарита Петрова,..

публикувано на 23.02.21 в 15:50

В къщичката на Пижо и Пенда

Празник на мартеницата организират в Търговище. За втора поредна година инициатор е Ивайло Христов, който работи в сферата на пожарната безопасност. Идеята му е да постави началото на традиционен фестивал, който да събира българи от цялата страна, а защо не – и от чужбина. За втора поредна година, благодарение на екипа и децата от Центъра за..

публикувано на 23.02.21 в 10:33

Улици от миналия век

Жителите на шуменското село Стан от 40 години чакат да бъдат асфалтирани улиците им. Повече от пътищата са в ужасно състояние с бегли следи от каменна настилка. Други са отъпкани добре, но с дупки, а при дъжд стават кални реки. В селото само 2-3 улици са с асфалт. Трудно е да си представи човек, че в 2021 г.   има още улици, които никога не са..

публикувано на 22.02.21 в 15:40

Нови специалности във Факултета

По две нови граждански програми ще се приемат студенти в шуменския факултет на Националния военен университет от следващата учебна година. Това са „Геодезист“ и „Киберсигурност“. По тях ще могат да се обучават и курсанти от специализациите „Артилерийско инструментално разузнаване“ (за специалност „Геодезист“) и „Комуникационно-информационни..

публикувано на 22.02.21 в 14:16
КОЦ - Шумен

Не отлагайте лечението си!

„Пандемията COVID-19 временно отклони вниманието от профилактиката на онкологичните заболявания. Напоследък   в Комплексния онкологичен център в Шумен има увеличение на пациентите с авансирали онкологични проблеми заради с месеци отлаган преглед при специалист.“ Това каза управителят на лечебното заведение д-р Свилен Арнаудов.  В КОЦ-а има голям..

публикувано на 22.02.21 в 14:01
Детска градина

Европа подкрепя детските учители

От началото на пандемията от COVID-19 през март 2020 г. досега детските градини в България бяха затворени общо за три месеца и половина. Но в този период детските учители не изоставиха децата и техните семейства. Те също провеждаха занятия в електронна среда. За повишаване квалификацията си в тази насока, педагозите получиха подкрепа и чрез..

публикувано на 22.02.21 в 08:56
Д-р Димитър Костов - директор на МБАЛ - Шумен

Има недостиг на плазма

В последните дни се е повишило търсенето на плазма за лечение на коронавирус, каза за Радио Шумен директорът на МБАЛ - Шумен д-р Димитър Костов. Според медика, проблемът не е само за Шумен, а за цялата страна. Управителят на болницата определи като положително намерението в Шумен да се изгради Център за извличане на плазма. Сега взетата в Шумен..

публикувано на 19.02.21 в 13:05