Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Страсбург под обсада

Снимка: БГНЕС

Превозвачите се събират отново на протест утре пред Европейския парламент в Страсбург. Причината е, че снощи ЕП реши спорните текстове да бъдат обсъдени за четвърти пореден път.

"Ще бъдем много повече отколкото бяхме съобщили. Надявам се на едно много сериозно присъствие утре пред ЕП на български, румънски, полски и превозвачи от други страни, които ни подкрепят“, каза пред Радио Шумен Йордан Арабаджиев – изпълнителен директор на Съюза на международните превозвачи.

По думите му, битката в сряда ще е оспорвана, защото целта на пакета „Мобилност“ е западните страни да „вземат този бизнес“. В тази връзка е и предложението, което върви към превозвачите – да пререгистрират фирмите си в Западна Европа. Пред Радио Шумен Йордан Арабаджиев подчерта за пореден път, че няма техническа възможност този пакет да бъде приет, дори да бъде гласуван утре в зала.

Чуйте интервю на Георги Софронов.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Камъчета с послания

Камъчета с послания и призиви за добрини са разпространени в 20 български града. Инициативата е на младата студентка Габриела Димова. Тя е от Велики Преслав, учи в Лондон, а идеята си организира сама чрез създадената от нея Фондация „Щастъчета“. Идеята на тази инициатива е да припомним на хората, че дори малките добрини, които правим, имат значение...

публикувано на 30.07.24 в 08:30

Звездното небе на Сезел

Не е по силите на всеки с една купа нарязано червено зеле да пресъздаде репродукция на едно от най-разпознаваемите платна в историята на изобразителното изкуство и да спечели първа награда. Тя обаче успява. За учителката Сезел Ферад от шуменското Средно училище „Трайко Симеонов“ и поредния й успех разказваме отново заради огромното й любопитство към..

публикувано на 30.07.24 в 08:07

Библиотека в храма

„От хора, които имат интерес към четенето се нуждаем, другото се нареди с Божията воля“. Така отец Бисер от храма „Свето Успение Богородично“ в Търговище започва разказа за идеята на енориашите в църковната сграда да бъде подреден библиотечен кът.  Шкафовете и витрините са готови и в тях редом с книжнината, с която храма разполага, ще се наредят и..

публикувано на 29.07.24 в 08:23

Какви дрехи ни спасяват в жегата

Жегите продължават с пълна сила и високите температури все повече ни кара да се замислим - какви са подходящите дрехи в толкова топло време? По улиците често срещаме и хора, облечени в тъмни, дори черни тоалети. Има и медици, които смятат, че тъмното е за предпочитане при изобилно слънце.  Кой е по-добрият и правилен избор, попитахме д ерматологът от..

публикувано на 28.07.24 в 10:33

При сестрите бенедиктинки

Царев брод е интересно шуменско село. Жителите му са потомци на банатски българи, татари, немци, турци, руски белогвардейци, албанци, чехи и т.н.  Някои са чували за селото покрай Психиатричната болница, но привлича туристи и миряни основно с единствения действащ католически манастир в Севериозточна България - Бенедиктинския манастир. Изграждането..

публикувано на 26.07.24 в 11:39

Мечтите на Стефания

Последните десетилетия често чуваме и гледаме обезлюдяващите и опустяващи български села. За това как младите бягат от малките населени места и търсят начини да се реализират в по-големите градове, а нерядко и в чужбина.  Понякога обаче чуваме и за млади хора, които правят обратното. Бягат от навалицата, стреса и забързаното ежедневие и търсят..

публикувано на 26.07.24 в 09:13

Звездните деца на Шумен

Деца от вокална школа „Белканто“ с вокален педагог Ива Георгиева бяха избрани от певицата Теди Кацарова след конкурс в Шумен да участват в концерти из страната от турнето "Обич и песен", организирано от Евгени Боянов. Ива Георгиева е преподавател по пеене и основател на школа „Белканто“. Нейните ученици Николай Зотев и Есен Ахмед участват в много..

публикувано на 25.07.24 в 08:55