Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Конкурс за химн на Антоново

Община Антоново
Снимка: kmeta.bg

В Антоново обявиха конкурс за написване на химн на града. Конкурсът е по повод 45-годишнината от обявяването на населеното място за град, съобщи за БТА Татяна Петрова от общинската администрация.

Идеята за организирането на конкурс възниква спонтанно и е приета от ръководството на общината и кмета Хайредин Мехмедов. Предложението за химн трябва да бъде в текст и музика, на хартиен носител и на диск. Осигурен е и награден фонд от 500 лева за най-добрата идея, а за всички участници ще има благодарствени писма. Изпратени творби ще бъдат оценявани от компетентно жури. Крайният срок за подаване на предложенията е 31 август.
Награждаването и официалното обявяване на химна на Антоново ще бъде по време на честването на годишнина през септември.

Преди Освобождението на България днешният град Антоново е бил село на име Яйла кьой. На 14 август 1934 г. е преименувано на село Поляне, а от 8 декември 1949 г. е Антоново на името на комунистическия деец Антон Кръстев, загинал в сражение в района през 1944 г. През 1964 г.село Антоново е обявено за селище от градски тип, а на 17 септември 1974 г. - за град, показва справка в регистрите.
Антоново има герб, жителите му от години следват девиза "От пепелта към вечността" и е редно да имаме и химн, категорични са организаторите на конкурса.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Обновяват старо училище

Община Търговище да предостави за управление на II СУ „Проф. Никола Маринов“ сградата на закритото през 2007 г. Начално училище „Ангел Каралийчев“. Това ще предложи в извънредна докладна до Общинския съвет зам.-кметът Валентин Велчев.  Докладната е изготвена на база мотивирано искане от директора на II СУ Анета Куманова. В писмото на директора се..

публикувано на 30.11.23 в 08:56

Конкурс за коледна украса

Обявен е традиционният конкурс „Да украсим за Коледа община Търговище“. Той ще се проведе в две категории – за външна украса на сграда и за украса на обществено място. В надпреварата могат да се включат жителите от всички населени места в общината. Заявки за участие се подават до 23.59 ч. на 17 декември. Изпращат се до три снимки на всеки обект...

публикувано на 30.11.23 в 08:50

Безплатни тестове в Омуртаг

Безплатни и анонимни изследвания за ХИВ/СПИН, хепатит, сифилис и сексуално предавани инфекции ще се проведат в Омуртаг. Кампанията обхваща учениците от Професионалната гимназия по транспорт и лека промишленост и Профилираната гимназия „Симеон Велчев“.  Акцията е организирана от Регионалната здравна инспекция – Търговище и е по повод Световния ден за..

публикувано на 30.11.23 в 08:45

Пътищата проходими в Поповско

Постепенно се нормализира усложнената обстановка след падналия обилен снеговалеж в община Попово, съобщават от администрацията.  Пътищата са проходими при зимни условия. Машините работят на терен, за да се осигури пълен достъп до населените места и снабдяване със стоки от първа необходимост. Без ток са все още 10 населени места в общината, като..

публикувано на 28.11.23 в 12:04

Безплатни изследвания за ХИВ

Регионалната здравна инспекция – Търговище започна информационна кампания за Световния ден за борба със СПИН - 1 декември. Мотото е „От теб зависи“, съобщиха за БТА от здравната инспекция.  От вчера вече се провеждат безплатни и анонимни изследвания за ХИВ/СПИН и сексуално предавани инфекции, хепатит и сифилис чрез бързи тестове в лабораторията..

публикувано на 28.11.23 в 09:45

Осем машини на терен

Пътищата в област Търговище са проходими при зимни условия. Има няколко затворени участъка, каза за БТА дежурният в Областното пътно управление. Котленският проход е отворен за движение. Затворен за движение е пътят между селата Пролаз и Вардун в община Търговище. Както и пътят за село Капище в община Антоново. В Антоновско..

публикувано на 28.11.23 в 09:31

Нарушен график за сметта

Възможно е нарушение в графика на сметоизвозването на територията на Търговище, съобщават от Общинското предприятие БКС. Причината е ограниченият на места достъп до много от контейнерите заради падналия сняг.  В момента екипи на дружеството почистват зоните около съдовете за отпадъци, за да осигурят пространство за преминаване на сметосъбиращите..

публикувано на 27.11.23 в 11:59