Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Прокуратурата оспорва общински наредби

Окръжната прокуратура в Шумен оспорва Наредбите за управление на отпадъците, изготвени от общините Шумен и Смядово. Според депозираните протести, Общинските съвети са регламентирали, че дейностите по събиране и транспортиране на отпадъци трябва да се извършват само от лица, които имат разрешително по Закона за управление на отпадъците.

Това изискване противоречи на законовите разпоредби, които въвеждат регистрационен, а не лицензионен режим за дейностите по събиране на отпадъци.

С протестите се отправя и претенция за обявяване нищожността на административно-наказателните разпоредби от наредбите с мотива, че противоречат на Закона за управление на отпадъците и общинските съвети нямат правото да приемат норми от този вид.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Бедствено положение в Мътница

7- дневно бедствено положение влиза в сила от 8 часа на 24 септември - четвъртък - в шуменския квартал "Мътница". Това съобщи кметът на Община Шумен Любомир Христов тази вечер, при откриване на новата клубна база на Шахматен клуб "Шумен". От дни, жителите на квартала настояват за обявяване на бедствено положение, което ще даде възможност за съкращаване..

публикувано на 23.09.20 в 19:32

Все повече плащат с карти

Близо 5000 души от Шуменска област са платили задълженията си към Националната агенция за приходите чрез ПОС терминалите, инсталирани в офиса в Шумен. Това показват данните за изминалия месец. Постъпилите по този начин суми в бюджета са малко над 1 441 000 лв. Пет от ПОС терминалите са в офиса за обслужване на клиенти на улица „Адам Мицкевич“..

публикувано на 23.09.20 в 14:19

Кола на косъм да падне в реката

Жена на около 40 години е откарана в шуменската болница за преглед след инцидент, съобщиха от Областната дирекция на МВР. Тя е катастрофирала на моста в село Дибич по пътя за село Овчарово. Била е на косъм да падне в река Поройна. На мястото на инцидента пристигнаха екипи на полицията, спешна помощ и пожарната. Според жители на..

публикувано на 23.09.20 в 13:38
Софийски университет

Пари за университетски преподаватели

50 милиона лева за увеличение на заплатите на преподавателите в университетите ще бъдат осигурени в бюджет 2021. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с ръководството на Съвета на ректорите. Увеличението е във връзка с изменението на Закона за висшето образование от февруари, съгласно което Министерският съвет ще..

публикувано на 23.09.20 в 12:07

Удар в крайпътно дърво

Двама души са пострадали при катастрофа по пътя Кубрат – Беловец, в района на село Сеслав, вчера по обед. Това информират от Областната дирекция на МВР – Разград. Лек автомобил „Сеат“, управляван от 28-годишна жена, излязъл от платното и се ударил в крайпътно дърво. При катастрофата пострадал возещият се на предната седалка 34-годишен мъж от..

публикувано на 23.09.20 в 11:14

Златни деца прославиха Шумен

Златен медал на квалификацията на Математическа олимпиада 2020 г. в Хонг Конг завоюва второкласникът от Шумен Владимир Андонов Донев. С две години по-голямата му сестра Мария Андонова Донева спечели златен медал от квалификацията и сребърен медал от финала. И двамата са възпитаници на Школа А&В с ръководител Звездалина Ганчева. Преди два дни Мария..

публикувано на 23.09.20 в 09:57
МБАЛ - Велики Преслав

Преславската болница на фокус

Няма нито едно подадено заявление за управител на болницата във Велики Преслав. Това стана ясно, след като изтече срокът на обявения конкурс и 15-дневното удължаване. Затова председателят на Общинския съвет Анелия Асенова предлага конкурсната процедура да бъде прекратена, което означава, че   МБАЛ – Велики Преслав ще продължи да се ръководи от..

публикувано на 23.09.20 в 08:52