Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Радиоасамблеята на ЕС - в София

Снимка: БНР

Радиоасамблеята на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) ще се проведе за първи път в София. Българското национално радио ще бъде домакин на 25-ото издание на форума на 11-и и 12-и април в НДК. Това е едно от ключовите събития за обществените медии в Европа.

За участие в Радиоасамблеята в София пристигат 107 участници от 39 държави от Европа, Азия и Африка, представляващи 44 обществени медийни организации. Над 30 от участниците оглавяват обществени медии или радиопрограми. Сред тях са генерални директори на обществените радиа във Великобритания, Ирландия, Австрия, Дания, Финландия, Швеция, Гърция, Чехия, Румъния, Албания, Северна Македония, Турция, Тунис. 

Европейският съюз за радио и телевизия ще бъде представляван от президента на EBU и генерален директор на ВВС лорд Тони Хол и от генералния директор на EBU Ноел Къран. В списъка на участниците от Европейския съюз за радио и телевизия са още Жан-Филип Де Тендер, директор „Медии“, Греъм Диксън, ръководител на Радиоотдела, Езра Иймън, ръководител на Цифровия отдел; Роберто Суарес, ръководител на Стратегии и медийни проучвания, Ванеса О`Конър, ръководител Връзки с членове и комуникации.

По време на Радиоасамблеята ще се обсъждат актуалните предизвикателства пред обществените радиоорганизации, сред които са цифровата трансформация, висококонкурентния глобален медиен пазар, противодействието на фалшивите новини, привличането на младата аудитория.

Акцент в програмата на форума е представянето на успешни иновации в технологиите и програмното съдържание на съвременните европейски медии.

Радиоасамблеята на EBU е място за срещи на водещи медийни експерти и ръководители на обществените медии от Европа и света. Основан през 1950 година, Европейският съюз за радио и телевизия е най-голямата професионална асоциация, в която членуват 73 обществени медии от Европа и 34 асоциирани членове от Азия, Африка и Америка. Българското национално радио и Българската национална телевизия са пълноправни членове на EBU от 1 януари 1993 г. 

Мисията на EBU е да защитава интересите на обществените оператори и да насърчава сътрудничеството между организациите членки, като улеснява обмена на аудиовизуално съдържание. Усилията на Съюза са насочени към утвърждаване на водещата роля на обществените медии, като гарант за демократичните ценности и културното разнообразие.

На 10 април в БНР ще се проведе и заседание на Радиокомитета на EBU. В него ще участват президентът му Греъм Елис от ВВС, тримата вицепрезиденти на Радиокомитета – Албена Миланова от БНР, Серж Шик от Радио Франс и Рене Заворал от Чешкото радио, десетте членове на Радиокомитета, както и ръководителят на Радиоотдела на EBU Греъм Диксън.

Радиокомитетът на EBU е главният орган, определящ политиката в аудио сектора на обществените медии. Той взема решения относно приоритетите в радио сектора и обединява всички членове на EBU в споделянето и разпространението на качествено съдържание, оказва подкрепа в процесите на иновации, трансформации и при кризи и подпомага при разработването на стратегии в отговор на предизвикателствата пред развитието на радиото в Европа.

Радиоасамблеята ще бъде открита на 10 април с концерт в Първо студио на Българското национално радио.

В програмата на гостите е предвидена разходка в София и посещение в Националния исторически музей.


ВИЖТЕ ОЩЕ

134 с COVID-19 в Североизтока

134 са новите случаи на COVID-19 в Североизтока по данни на Единния информационен портал към полунощ. Отново най-много заразени има в Шуменска област – 64. Следват областите Силистра с 32 новозаразени и Русе - 26. В Разградско са регистрирани 8 положителни проби, а в Търговище 4. В страната направените тестове за изминалото денонощие са 13..

публикувано на 27.02.21 в 07:44

Слънчево и в събота

Тази сутрин в Североизточна България най-висока температура беше измерена в Разград - 7 градуса, в Силистра 6, Русе и Търговище по 4, а в Шумен 2 градуса. Атмосферното налягане е 994 хектопаскала, а относителната влажност на въздуха е 94%.  Днес до обяд ще е слънчево със слаб югозападен вятър. По-късно следобед от север ще се заоблачи, вятърът ще се..

публикувано на 27.02.21 в 07:22

Ясни и водачите на листи от ВМРО

Ясни са водачите на листите на ВМРО за предстоящите парламентарни избори, заявяват от партията. Областният председател на ВМРО Деан Станчев ще е водач на листата в Шумен. В разградския избирателен район листата ще оглавява зам.-областният управител Евгени Драганов. В Силистра начело на листата ще бъде Александър Сабанов, който и досега беше..

публикувано на 26.02.21 в 21:10
Проф. Костадин Ангелов

Отварят обучителните центрове

От 1 март се разрешават присъствените учебни занятия в училищата за ученици със сензорни увреждания. Те трябва да се провеждат в съответствие с изготвените Насоки за работа на системата на училищното и предучилищното образование в условията на COVID-19. Това нарежда министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов със своя заповед ,..

публикувано на 26.02.21 в 17:57

Предлагат поскъпване на тока

Дружествата от групата ЕНЕРГО-ПРО Варна обявиха ценовите си намерения за предстоящия ценови период от 1 юли 2021 г. до 30 юни 2022 г. В случай че КЕВР утвърди предложенията на двете дружества, средната крайна цена за битовите потребители на Електроразпределение Север АД, ще се увеличи с 0,45%, на ЕНЕРГО-ПРО Продажби АД – с 1,25%. Общото увеличение..

публикувано на 26.02.21 в 14:53

Нови енергийни етикети

Нови енергийни етикети на домакинските електроуреди влизат на пазара от 1 март. Нов елемент при етикирането е QR кодът, който след сканиране ще отвежда потребителите в уебсайт, съдържащ информация за продукта. От началото на следващата седмица познатият енергиен етикет на Европейския съюз ще се появи на пазара с нов дизайн и с постоянна..

публикувано на 26.02.21 в 08:35

Новозаразените с COVID-19 се увеличават

107 са новозаразените с COVID-19 в Североизточна България. Най-много – 51, отново са в Шуменска област, а в Търговищка няма новозаразени, сочат данните от Единния информационен портал  за изминалото денонощие. В Силистренско новите случаи са 28, в Разградско има 1 положителна проба.  1822 са новите случаи на коронавирус в страната при направени..

публикувано на 26.02.21 в 06:19