Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Висока оценка за шуменската прокуратура

Снимка: Радио Шумен

„Тежък кадрови дефицит назрява в районните нива", заяви на пресконференция днес окръжният прокурор на Шумен Маргарита Георгиева.  Въпреки голямата натовареност, прокурорите и следователите се справят много добре, посочи тя.

„Един от показателите, по които се съди за качеството на прокурорските актове и за действията на следователите, е броят на върнатите, на прекратените дела и на оправдателните присъди. Само 12 или 1,46 процента са оправдателните присъди в шуменския Съдебен район през миналата година. Този показател е доста по-нисък от средния за страната - над 4 процента“, каза окръжният прокурор.

3800 проверки са били възложени на шуменската Окръжна прокуратура през 2018 г. 753 са осъдените и санкционирани с актове. През миналата година няма издадена присъда „доживотен затвор“, лишените от свобода са били 114, осъдените на пробация - 123, 175 са лишени от права. 

Повече от два пъти спрямо предходната година са се увеличи делата за притежание и разпространение на наркотици спрямо предходните две години. През 2018 г.  те са 166. Разбити са три нарколаборатории - край селата Кочово, Янково и Хан Крум, припомни Маргарита Георгиева.

Чуйте целия репортаж на Мина Денева.ВИЖТЕ ОЩЕ

Плащат помощта за осмокласниците

46 семейства на осмокласници от Шуменска област ще получат еднократна помощ от 250 лева за началото на новата учебна година. За този вид подпомагане в Регионалната дирекция “Социално подпомагане” в Шумен към момента са подадени 83 заявления, каза за Радио Шумен директорът на ведомството в Шумен Мартина Драгнева. Социалната подкрепа се..

публикувано на 11.08.20 в 15:24

Бдят над Дивдядово

Екип огнеборци с един пожарен автомобил дежури край горите на шуменския квартал Дивдядово днес. Припомняме, че в неделя пламъци тръгнаха от вилната зона в квартала и опожариха близо 800 декара дървета, храсти и сухи треви. С по-малки локални огнища вчера се бориха 16 огнеборци с 3 пожарни автомобила. „Стръмният участък бе обходен внимателно снощи..

публикувано на 11.08.20 в 13:15

Още двама починали с COVID-19

Две жени, лекувани в МБАЛ Шумен, са сред 12-те смътни случая отчетени днес от единният информационен портал за ситуацията с COVID-19. От лечебното заведение уточниха, че едната пациентка, на 72 години от Хитрино, е имала онкологично заболяване и бъбречна недостатъчност. Починала е и 63-годишна жена от Нови пазар, която е била с артериална..

публикувано на 11.08.20 в 12:35
Снимката е илюстративна

Още пожари

Шуменските огнеборци спасиха камион от опожаряване, съобщават от Областната дирекция на МВР в Шумен. Сигналът за пожар в тежкотоварен автомобил на пътя при 7-ми километър до Шумен е бил получен малко след 13:30 ч. вчера. Благодарение на бързата реакция на екипа огнеборци, автомобилът е бил спасен. Унищожени са 6 хидравлични маркуча...

публикувано на 11.08.20 в 11:30

Пенсионери сърфират безплатно

Курс за възрастни хора за работа с мобилен телефон и компютър започна във Велики Преслав по инициатива на група младежи. Проектът се реализира с подкрепата на програма “Европейски корпус за солидарност” на Европейския съюз и с лаптопи, които са дарение. Курсът е безплатен и ще продължи 3 месеца. Целта е да бъдат усвоени основни дигитални умения, за..

публикувано на 11.08.20 в 09:29

Конкурс за юбилейна награда

Конкурс за изработка на идеен проект за юбилейна награда, обявява община Шумен. Отличието ще бъде връчвано по повод значими годишнини на изтъкнати дейци и организации в сферата на културата, изкуството, образованието и науката. Изработването на проекта включва пластика с височина до 30 см., плакет и диплома. В конкурса могат да участват художници,..

публикувано на 10.08.20 в 17:01

Три жени с COVID-19 от Шуменско

Две жени, на 67 и 44 годишна възраст от шуменското село Панайот Волов, и 38 годишна жена от каолиновското село Пристое, са новите случаи на COVID-19, отчетени днес от единният информационен портал. По информация на Регионалната здравна инспекция в Шумен и трите са настанени за лечение в болница. Издирени са контактните на заразените жени и вече са..

публикувано на 10.08.20 в 14:24