Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Идва "Нова българска драма"

4
Снимка: Радио Шумен

10 спектакъла ще участват в театралния фестивал „Нова българска драма“ в Шумен. Форумът ще се проведе от 11 до 16 май.

В конкурса ще се включат 6 пиеси, 2 ще има в паралелната програма и 2 постановки гостуват от чужбина. В направлението „Авторски прочит“ са избрани 4 заглавия. Селекционери на фестивала са Илко Ганев за „Преглед на спектакли“ и Катерина Георгиева за текстовете, които се състезават в „Авторски  прочит“.

В Шумен ще бъде международната премиера на „Целувката“ от Анна Петрова на режисьорката Невена Митева. Постановката е на Държавния драматичен театър в грузинския град Озургети. В Шумен ще пристигне и трупата на Общинския градски театър от Бурса. Тя ще представи пиесата „Оркестър Титаник“ от Христо Бойчев.

На 11 май ще бъде открита изложбата „Архивите говорят за българската драматургия“. В нея са показани снимки от сценичните реализации на режисьора Крикор Азарян, както и на актьорите Чочо Попйорданов, Григор Вачков, Велко Кънев и Димитър Манчев.

На 12 май ще се проведе творчески диалог на тема „Съвременна българска драматургия“. В него ще се включат драматурзите Стефан Цанев и Димитър Димитров, а също и режисьорката Максима Боева и театроведът Катерина Георгиева.

На театралния фестивал е предвидено и представянето на книгата „Спомен за Рада“ от журналиста Георги Тошев. Председател на журито на „Нова българска драма“ е проф. Виолета Дечева от НАТФИЗ, режисьорът Антон Угринов, сценографката Елена Иванова, Митко Новков от БНР и актрисата Юлиана Сайска.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Прозорец към античността

Интерактивен прозорец в Историческия музей препраща посетителите към времето на римското присъствие по българските земи, съобщават от Регионалния исторически музей в Русе. Новата форма за представяне на историята разказва за периода на античността и влиянието, което той оказва за културното развитие на региона в миналото. Това е мултимедиен продукт,..

публикувано на 05.06.20 в 14:16

Колекция от графика

Повече от 60 творби на 40 известни български художници са експонирани в Художествената галерия „Проф. Никола Маринов“ в Търговище. Изложбата е „Колекция от графика“. Официално откриване естествено няма да има, но галерията ще може да се посещава по определен ред, каза директорът Пламен Проданов. В края на месеца, предстои разменено гостуване на..

публикувано на 04.06.20 в 14:42
Димитър Димитров - директор на ДКТ

Театърът е като лавина

В края на март Димитър Димитров - директор на Драматично-кукления театър „Васил Друмев“ в Шумен, заяви в ефира на Радио Шумен, че театър ще има, докато има хора. По време на извънредното положение културният институт не остави своята публика и постоянно показваше хитовите си представления онлайн. „По този начин искахме да напомним, че сме тук и сме..

публикувано на 03.06.20 в 14:22

Награди за победители

Четири награди от Националния конкурс „150 години българска национална революция” завоюваха възпитаници на училища в Силистренско. За това информират от Областната администрация. Яна-Мария Гагова от СУ „Никола Йонков Вапцаров“ в Силистра получава първа награда за индивидуално изпълнение на възрожденска песен. В категория „есе“ Яна Костадинова от..

публикувано на 03.06.20 в 10:47

Филми на финала в САЩ

Два филма на силистренеца Адриан Ал Джазар са класирани  на финалите на онлайн кинофестивала “FlickFair” в  САЩ. Младият продуцент, сценарист и режисьор участва с филмите “Съвест” и “Отчаяние”. Кинофестивалът дава възможност всеки месец да се актуализира списъкът с предложения и да се излъчват победители. 8 са категориите, в които се оценяват..

публикувано на 02.06.20 в 14:15

"Петровска китка” само за болярите

Традиционният за Велики Преслав фолклорен събор „Петровска китка” ще се състои и тази година, но само с участието на изпълнители от общината. Това решиха председателите на местните читалища и кметската управа на работна среща в администрацията. Съборът се организира за празника на града Петровден и се провежда всяка година в популярната..

публикувано на 02.06.20 в 13:56

Концерт на открито с Калина

Калина Василева ще бъде солист и диригент на концерта на Симфониета - Шумен на 4 юни в къщата музей „Панчо Владигеров“. Това е вторият концерт на открито, който прави оркестърът този творчески сезон след отмяната на извънредното положение в страната. Още чуйте от разговора на Антоний Димов с Калина Василева. Началото на концерта под надслова..

публикувано на 01.06.20 в 16:24