Удрят нелегалния внос на домати

Въвеждането на обратното начисляване на ДДС в сектор "Плодове и зеленчуци" ще доведе до намаляване на сивия сектор и нелегалния внос. Това заяви Димитричка Търпанова от Тутракан – заместник-председател на Добруджанския овощарски съюз. По думите й към момента у нас механизмът е достъпен единствено при доставки на зърнени и технически култури.

Обратното начисляване на ДДС е метод, при който данъкът не се изисква както обикновено от доставчика на стоката или услугата, а се начислява на получателя, каза Димитричка Търпанова.

"Това е насочено срещу всичко, което влиза нелегално през границите - стотици тонове. Търговците внасят продукцията по един лев, която автоматично идва на борсите по 1.20 лева - на нашата цена, защото ние тези 20% ги дължим, а те си ги слагат в джоба", посочи тя.

Въвеждането на обратното начисляване на ДДС в сектор "Плодове и зеленчуци" е въпрос на политическа воля. "Дали държавата иска да стимулира развитието на вътрешното производство на плодове и зеленчуци, или иска да прави внос отвън и да ядем чуждо производство домати и пипер? В момента на европейско ниво готвят схема, която да реши тези вътрешно общностни продажби на плодове и зеленчуци. Защото проблемът не е само при нас. Той е на европейско ниво", отбеляза още Димитричка Търпанова.