Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Награда за археолога

Снимка: Архив

Известни са вече носителите на наградите на Сдружение „Български музеи“ за 2018 г. За трета поредна година музейни институции и специалисти са удостоени за приноса им в съхраняването и популяризирането на културно-историческото наследство на страната ни.

В категория „За цялостен принос за развитието на музеите“ с грамота е удостоен Ангел Конаклиев, археолог в Регионален исторически музей – Търговище. Номинацията за отличието бе направена от екипа на търговищкия музей.

Ангел Конаклиев е дългогодишен археолог с принос в проучването на десетки археологически обекти в страната и на територията на област Търговище.

От 1980 г. до днес А.Конаклиев изследва историята на Търговище и Търговищкия край и участва в издирване и регистриране на над 900 археологически обекти от праисторията, античността и Средновековието. В продължение на близо четиридесет години е основният изследовател на българското Средновековие на територията на Търговищка област.

През 2003 г., след тридесетгодишно прекъсване, Исторически музей–Търговище възобнови археологическите проучвания на крепостта „Крумово кале” край Търговище. Инициатор и научен ръководител бе Ангел Конаклиев. Археологическите разкопки  под неговото научно ръководство преобърнаха представите за обекта. От една стражева крепост, тук се показа цял средновековен град, съществувал от началото на ІV до края на ХІV в.  Именно археологът Ангел Конаклиев  издигна тезата, която доказа, утвърди и въведе в научно обръщение, че руините на стария град всъщност са останките на град Мисионис – голям търговски център, описан от известния арабски пътешественик Ал Идриси през ХІІ в. Научната теза на Ангел Конаклиев получи признанието на българската научна общност. Мисионис стана едно от големите археологически открития на България през 2006 г.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Уникален печат от първопрестолна Плиска

Уникален оловен печат oт 9 –10 век откриха археолози във външния град на първата българска столица Плиска. На задната му страна има изображение на Богородица с порасналия вече Младенец. Досега не е намирано подобно изображение. На лицевата страна на печата е изобразен хълмът на Голгота и кръст с надпис „Господи, помагай на Петър“. Предполага се,..

публикувано на 27.08.24 в 13:08

Находки в древния Мисионис

Над 150 предмета, като преобладават тези от Второто българско царство, са открили археолозите на късноантичния и средновековен град Мисионис. Най-много са металните находки – стрели, бойни топки, части от въоръжение. Това е една от най-добре запазените крепостни стени в България, обявиха ръководителят на разкопките Стефан Иванов и научният..

публикувано на 27.08.24 в 12:36

Старт на сезона

С премиерата на постановката „Опит за летене“ по Йордан Радичков на 13 септември започва новият творчески сезон на Драматичния театър „Сава Огнянов“ в Русе.  Режисьор е Недялко Делчев. В спектакъла участва почти цялата трупа на русенския драматичен театър, като гост е актьорът Алексей Кожухаров. Касата на театъра в Русе е с работно време от 10:00 до..

публикувано на 27.08.24 в 08:45

Трети ден "Речни ноти"

Международният конкурс за млади изпълнители "Речни ноти" завършва в Тутракан. Финалът е от 19:30 ч. тази вечер в Амфитеатъра. „Война на гласовете” ще определи носителите на Гран При и на наградата на кмета на Община Тутракан, след което са награждаването на победителите в различните възрастови групи и категории и галаконцертът. Припомням, че..

публикувано на 25.08.24 в 10:49

Засвириха речните ноти

Международният конкурс за млади изпълнители "Речни ноти" ще бъде открит днес в Тутракан и ще продължи до 25 август.  Участие в 23-тото издание на конкурса са заявили над 200 изпълнители от България, Казахстан и Полша. След предварителна селекция, до втория присъствен етап са допуснати 80 от тях.  Те са разпределени в три категории –..

публикувано на 23.08.24 в 09:54

Започва "Преслав по ноти"

Тази вечер в центъра на Велики Преслав започват музикалните събития под надслова на утвърдилата се вече културна програма "Преслав по ноти". Тя се открива в края на лятото и продължава през септември. Тази вечер гости на старата столица ще бъдат младите пианисти Хасан и Ибрахим Игнатови.  Концертът е с начален час 19 ч. и ще се състои на..

публикувано на 22.08.24 в 09:40

Творецът Марин Калинов

Книги на Марин Калинов и фотографии, запазили спомени от участието му в живота на НЧ „Напредък-1869“- Шумен са подредени в залата на читалището.  Експозицията е под наслов „Творецът Марин Калинов“ и ни кара да си спомним и да се замислим.  И да почувстваме през словото неговата енергия и чувствителност.  Експозицията се открива точно в деня..

публикувано на 21.08.24 в 16:40