Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райска ябълка от Япония

Снимка: БТА

Дърво на мира е засадено в двора на Езиковата гимназия „Пейо Яворов” в Силистра, съобщиха от училището. Дървото е райска ябълка и е получено от Япония. Инициативата е по проекта „Да съхраним мира чрез всеобщо братство“, финансиран по програмата „Еразъм+“. Дървото ще остане в парка на училището като нетрадиционен паметник на мира.

През 1945 година след бомбардировките на Нагасаки само една обгоряла райска ябълка дава плодове и затова жителите на Страната на изгряващото слънце тачат това дърво. Райската ябълка има лечебни свойства и се използва за подобряване на зрението, превенция на рак, полезна е и за болни от диабет.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поредният дрогиран зад волана

29-годишен е задържан за шофиране след употреба на кокаин, а в колата му са открити 0.8 грама от същата дрога. Това съобщават от силистренската полиция. Мъжът бил спрян от полицейски служители вчера в Силистра и тестван с техническо средство. Той е отказал кръвна проба.  Задържан е за срок до 24 часа, по случая е образувано досъдебно..

публикувано на 09.07.24 в 09:46

При банатските българи

Проучвателна експедиция по българските следи в Трансилвания /Седмиградско/ и посещение при банатските българи в село Стар Бешенов, област Тимиш и град Тимишоара, проведе силистренската Фондация " Бъдеще 2008“. Това е първото посещение в тези райони, където са се формирали първите, най-стари български общности в северната ни съседка .  В 5-дневната..

публикувано на 09.07.24 в 09:42

Нав асфалт в Тутракан

Приключиха текущи ремонти по улиците в Тутракан на ул. „Силистра“ (паркинга на автогарата),  ул. „Шар планина“, ул. „Вежен“, ул. “Георги Бенковски“, ул. „Иван Габровски“, ул. „Васил Левски“, ул. „Трансмариска“, ул. „Иван Вазов“, ул. „Сливница“, ул. „Ана Вентура“, ул. „Дон“, ул. „Руен“, ул. „Марица“, ул. „Г. С. Раковски“, ул. „Васил Априлов“, ул...

публикувано на 08.07.24 в 09:25

Празник на кайсията

За 20-а поредна година Тутракан става столица на кайсията. Празникът събира производители на този плод от целия регион. Началото е от 10 ч. в парка „Христо Ботев”.  Ще се проведат конкурс-изложение на сортове кайсии, както и конкурси за най-вкусен кайсиев сладкиш, за най-добра кайсиева ракия и за най-вкусно сладко от кайсии. Децата на възраст..

публикувано на 06.07.24 в 08:40

ДПС-Силистра застава зад Доган

Областният съвет на ДПС – Силистра подкрепя единството в партията и застава зад решението на почетния председател на ДПС г-н Ахмед Доган. Декларацията е подписана както от областната и общински структури, така и от кметове и председатели на Общински съвети по места, издигнати от ДПС. Бивши политически фигури съобщават, че членове на..

публикувано на 05.07.24 в 13:20

Отново дрогиран на пътя

29-годишен е задържан, след като е установен да шофира под въздействие на канабис, а у него е открита същата дрога. Това съобщават от силистренската полиция. Мъжът с лек автомобил "Фолксваген" бил спрян за проверка от полицейски служители вчера около 20:50 часа в Дулово и тестван с техническо средство. При обиск у него били открити 11.67 грама..

публикувано на 05.07.24 в 11:01

120 на преглед за туберкулоза

Повече от 120 души са били прегледани по време на Седмицата на отворените врати за скрининг на риска от туберкулоза в Силистра. Това съобщи за БТА д-р Светлозара Стоянова от местната Регионална здравна инспекция (РЗИ).  По думите ѝ, са открити един случай на туберкулоза и два случая на латентна туберкулозна инфекция, като заразените са започнали..

публикувано на 05.07.24 в 09:43