Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Представяне на "Златоструй"

XXIII издание на алманаха "Златоструй" ще бъде представено на 2 май от 17:30 часа в Арт салона на Радио Шумен при вход свободен. В него са включени художествени или критически текстове от Аксиния Михайлова, Петър Чухов, Станчо Пенчев, Николай Гундеров, Роза Боянова, Пламен Шуликов, Антонин Горчев, Кънчо Енчев, Тони Теллалов, Стоян Ангелов, Христо Трендафилов, Красимир Вардиев, Мартин Спасов, Стоян Чолаков, Антоний Петров, Виолета Кънчева, Татяна Карова, Евдокия Борисова, Румен Иванчев, Марияна Костова, Даниела Друмева, Елена Трендафилова, както и илюстрации от Бехчет Данаджъ. Сборникът ще бъде представен пред публика от литературния критик Иван Карадочев.

"Златоструй" е издание на Дружеството на шуменските писатели", с председател Антонин Горчев. Броят излиза с подкрепата на Община Шумен. Още за прозата, поезията и критиката в "Златоструй" може да чуете от разговора с Антонин Горчев, който е дългогодишен съставител на алманаха.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Свет открива "Лято Арт"

Днес е първата вечер на „Лято Арт“ в Шумен. Тя е посветена на поезията. На сцената на културната инициатива ще се изявят поетесата Камелия Кондова и известният български актьор Любен Чаталов. Те ще представят пред публиката свой авторски спектакъл. Водещ на събитието ще бъде актрисата Марияна Бранкованова.  Музикалният комплимент към..

публикувано на 05.08.24 в 15:53

Първа вечер на "Лято Арт"

Първата вечер на „Лято Арт“ е посветена на поезията. На сцената на културната инициатива ще се изявят обичаната поетеса Камелия Кондова и известният български актьор Любен Чаталов. Те ще представят пред публиката свой авторски спектакъл. Водещ на събитието ще бъде актрисата Марияна Бранкованова. Музикалният комплимент към публиката ще..

публикувано на 05.08.24 в 10:46

Наградиха победителите в Николово

Фолклорният танцов клуб „Веселчани“ от град Добрич стана големият победител на Националния фолклорен фестивал в Николово „Да се хванем на хорото, на Текето под небето“, съобщават от областната администрация в Русе. Във фолклорната надпревара се включиха 10 състава от различни краища на България. Те се състезаваха в три кръга, като в първия..

публикувано на 04.08.24 в 16:22
Кармен

Кармен под звездите

Русенската опера ще представи спектакъла "Кармен" от Жорж Бизе тази вечер на площада в центъра на дунавския град. С него културният институт ще закрие творческия си сезон, а също и летния фестивал "Сцена под звездите", организиран от община Русе, съобщиха от културния институт.  Диригент на музикалното събитие е Вилиана Вълчева. В ролята на Кармен..

публикувано на 31.07.24 в 13:11

Българският военен флот в снимки

Любопитен и ценен фотоалбум ще бъде представен пред публиката на Русе на 1 август от 18 :00 часа в Регионалния исторически музей. Изданието разказва в снимки и текст историята на Българските военноморски сили на Дунав. Материалите са събрани от лични и семейни архиви, а книгата е направена по повод 145-ата годишнина от създаването на..

публикувано на 31.07.24 в 11:52

"Лято Арт" се завръща

От 5 до 9 август „Клуб култура за Шумен” организира поредица от събития. Концертите, изложбите и срещите с изтъкнати български творци ще се състоят в двора на Ганушевата къща на улица „Цар Освободител“ № 152.  “За втора поредна година се организират интересни културни прояви. Август месец по традиция не е наситен с много събития от сферата на културата и..

публикувано на 31.07.24 в 11:35

Сукмани и саи в каталог

Каталогът „Сукмани и саи от фонда на РИМ - Търговище“, издаден с финансовата подкрепа на Министерство на културата излезе от печат. Традиционната носия представлява сложна система от знаци, носещи богато смислово съдържание. Неслучайно я сравняват с езика, а местните ѝ варианти – с различните диалекти. Авторите подготвят носията, водени от..

публикувано на 22.07.24 в 09:27