Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иван Томов загина в Хималаите

Снимка: архив БГНЕС

Алпинистът Иван Томов е загинал в Хималаите. Това съобщиха от фирмата-организатор на експедицията.

Вчера 35-годишният русенец стана третият българин, изкачил осемхилядника - връх Лхотце, и вторият след Христо Проданов, сторил това без допълнителен кислород. Иван Томов атакува върха с рускинята Анастасия Рунова. На слизане от Лхотце, в района на Лагер 4, той не се е почувствал добре. Подаден му е бил кислород и му е била поставена инжекция срещу мозъчен оток, но това не му помогнало. В момента тялото му е в Лагер 4.

Преди да поеме към върха, на 11 май Иван Томов разказа пред БНР, че не е успял да се излекува от кашлица, но ще рискува и ще направи опит "Тръгваме тази нощ нагоре и до една седмица всичко ще приключи - по един или друг начин. Не успях да преборя кашлицата, надявам се да не се отрази на силите ми и ходенето ми, но не е изключено от сухия и студен въздух над 7000 да ескалира. Нямам идея какво ще стане, но ще рискувам и ще направя опит".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Цветя за Ангел Кънчев

152 години от смъртта на бележития български революционер Ангел Кънчев отбелязаха днес русенци. Церемонията се проведе пред паметника на героя на ул. „Славянска“ в крайдунавския град.  Слово произнесе и кметът на община Русе Пенчо Милков. Отслужена бе и заупокойна молитва за Ангел Кънчев и за падналите за Освобождението на нашето отечество...

публикувано на 18.03.24 в 12:34

ВиК ремонт в Русе

Започва авариен ремонт на водопроводното отклонение към сградата на русенското Общинско предприятие “Паркстрой“, която се намира на площад „Доктор Мустаков“.  Ремонтните дейности ще се извършват единствено в тревните площи, като няма да бъдат засегнати новоасфалтираните алеи.  Ремонтът ще стартира днес при благоприятни метеорологични условия,..

публикувано на 18.03.24 в 08:35
Доходно здание - Русе

Траурна меса в Русе за Неофит

Русе почита паметта на патриарх Неофит с траурния “Реквием” на Верди, съобщиха от общинската администрация. Заупокойната меса ще бъде изпълнена тази вечер в голямата зала на Доходното здание под диригентството на маестро Емил Табаков, но без публика. Заупокойната творба на Верди беше сред любимите на духовния водач, който беше известен и като..

публикувано на 15.03.24 в 16:05

Спуснати знамена в Русе

Всички публични развлекателни събития и мероприятия на територията на община Русе на 15 и 16 март се отменят със заповед на кмета. Решението е заради националния двудневен траур в памет на Негово Светейшество българския патриарх и софийски митрополит Неофит.  В траурните дни националните и общинските знамена на всички общински..

публикувано на 15.03.24 в 10:01

Отлагат Мартенски музикални дни

Във връзка с обявените от правителството два дни на национален траур по повод кончината на патриарх Неофит – 15 и 16 март, откриването на Международния фестивал “Мартенски музикални дни” се отлага за неопределено време.Това съобщават от община Русе. От администрацията обещават, че уведомят своевременно обществеността за..

публикувано на 15.03.24 в 08:59

Деца в съда

Нов цикъл от лекции и инициативи започва Административният съд в Русе. Събитието е по образователната програма на Висшия съдебен съвет и Министерството на образованието и науката.  За първи път в съвместната работа на магистратите с учениците ще бъдат възпитаниците от десетите и единадесетите класове на СУ „Христо Ботев“ в Русе. Срещите и посещенията..

публикувано на 15.03.24 в 08:36

Община Русе на изложение

Информативен щанд представя туристическия потенциал на община Русе на Международната туристическа борса „Ваканция и СПА Експо 2024“. Изложението се провежда до 15 март в София под егидата на Министерството на туризма и събира на едно място над 260 изложители от 16 държави.  Русе се представя с информация и материали, посветени на разнообразните..

публикувано на 15.03.24 в 08:27