Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Нощта на музеите в Шумен

Всички експозиции на на Регионалния исторически музей в Шумен ще бъдат със свободен вход за посещение днес. Официалното откриване на Европейската нощ на музеите е от 19.30 ч. в Мраморното фоайе с три изложби: „Катеринка – пътуване в миналото“;
„Живот с фотоапарат“ – непоказвани творби на Марк Маркарян и „Национални реликви от Шуменско“ – гостуваща експозиция на  НАИМ при БАН.

Къщите музеи в Шумен ще работят от 16.00 до 23.30 ч. В музейния комплекс "Панчо Владигеров" е представена изложбата „Панчо Владигеров в музикалния калейдоскоп на ХХ век. Посоки, връзки, отражения“ на къща музей „Панчо Владигеров“ – София. От 18.15 ч. ще има концерт на младите таланти от класовете на Жанета Кацарова и Ралица Крумова.

В къща музей „Лайош Кошут“ от 16.30 до 20 ч. ще има детско ателие. В 18.30 ч. се открива изложбата "България през погледа на един унгарец", автор Емил Мадяр. От 19.00 ч. е концертът на група „Hungarikum“

В къща музей "Панайот Волов" между 17 и 19 ч. също ще има детско ателие, а от 20 ч. е лекторията „Възрожденската тематика в българската нумизматика и бонистика“

В къща музей "Добри Войников" от 17 ч. ще гостува Градският духов оркестър „Михаил Биков“ при Народно читалище „Ст. Чилингиров – 1963“ – Шумен, с диригент Христо Атанасов. Детската работилница "Нарисувай ми песен" също започва от 17 и продължава до 20 ч. Тогава посетителите ще могат да чуят китарни импресии с участието на Тодор Янков – китарист, композитор и преподавател по класическа китара в НУИ „П. Пипков“ – гр. Плевен

Временната експозиция „Градски бит–края на XIX – 30-те години на ХХ век“, в Комплекс "Авшарян" ще бъде отворена от 16 до 23.30 ч.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Шуменци протестираха - неофициално

Шумен е поредният град, който се включи в протестите срещу правителството и мафията. Въпреки пропускът на организаторите от фейсбук групата "Шуменски юмрук срещу един тулуп" да внесат искане в Община Шумен, протест имаше, макар и неофициален. До ескалиране на напрежението и намеса на полицията не се стигна. Стотици се събраха на площад „Кристал“..

публикувано на 13.07.20 в 21:19

Спасени птичета

Три малки Черни бързолетчета са донесени днес в Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен. Те са намерени на улица „Северна" в града. Пернатите нямат видими външни наранявания, но още са много малки и не могат да летят. Едното от птичетата е с проблем на дясното крило, но в добро общо състояние. Така птиците, донесени в..

публикувано на 13.07.20 в 17:05
Шумен, паметник

Втори протест в Шумен

„Да върнем Шумен на хората“ е мотото на протеста, организиран в Шумен от общинския съветник Добромир Драев. Той призовава всички шуменци да се обединят без значение от цвета и етноса им. В социалните мрежи общинският съветник е написал: „През 2013 г. след бурни протести изпратихме едно правителство в забвение. Днес, 7 години по-късно, държавата се..

публикувано на 13.07.20 в 16:59

Светлина за стадиона

Стадионът във Велики Преслав ще има осветление. 24 лампи ще бъдат монтирани над игрището, пистата и спомагателните площадки. Първите 10 от тях вече са доставени. Община Велики Преслав и доброволци работят за възстановяване на осветлението, което не действа от 1970 година. Администрацията осигурява материалите, общинското предприятие за ремонт и..

публикувано на 13.07.20 в 16:27

Ярка комета в небето над Шумен

Явления като кометата C/2020 F3 (NEOWISE ) може да видят само няколко пъти в живота на човек и сега е моментът за наблюдения, каза физикът от Пенчо Маркишки от астрономическата обсерватория. Той изпрати снимки на кометата, направени снощи от района на шуменската обсерватория на Шуменското плато. Такава ярка комета, не е наблюдавана от..

публикувано на 13.07.20 в 14:57

Прием за свободните места

Прием на документи за свободните места в 29 специалности обявява Шуменският университет. Кандидатите могат да участват в класирането с оценка от конкурсен изпит от висшето училище в Шумен или друг университет или с оценка от матура. Те могат и да се явят на изпит на 24 юли. Документи се приемат от днес до 25 юли в Центъра за..

публикувано на 13.07.20 в 14:38

Природо-математическата отново най-желана

На първите три места по бал на приетите след 7 клас ученици в област Шумен се нареждат три от паралелките на Природоматематическата гимназия в областния град. Това сочи справката на РУО след първото класиране. Водеща с максимален бал от 495 точки е паралелката "Математика и информатика", следвана от "Биология, химия и немски език" -  с 487 точки и..

публикувано на 13.07.20 в 13:41