Иван Томов завинаги в Хималаите

Снимка: Личен архив

Загиналият алпинист Иван Томов ще бъде погребан в скален процеп под връх Лхотце в Хималаите, който покори без кислород. Това заявиха от туристическото дружество, в което е членувал алпинистът.

Мечтата на Иван Томов била да изкачи всички 14 осемхилядници в света без кислород, разказват приятелите му от туристическо дружество "Приста". Прави го три пъти, но слизането от връх Лхотце се оказва фатално.

"Той искаше да се изкачва по най-честния начин, а най-честният начин е без да ти помагат, без кислород - да кажем така, от хората, които се занимават с алпинизъм знаят, е вид допинг", разказа пред БНТ неговият приятел Теодор Кисимов.

Тялото на Иван Томов ще остане в Хималаите не само защото няма как да се организира спускането му от 7800 метра височина, но и защото такова е желанието на баща му, а и вероятно на самия Иван. Такава е традицията, прави се и в други подобни случаи, казват приятелите му. В негова памет те ще засадят бял дъб и ще го нарекат Дървото на Иван.

"Дъбът е "благун", най-големият, тия големите дъбове, които растат самотни в полето. Мисля, че това му отива. Иван наистина се извиси много над всички нас като постижения", поясни председателят на туристическо дружество "Приста" Сашо Попов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Отиде си великата Стоянка Мутафова

Тази сутрин, на Никулден, е починала Стоянка Мутафова. Това съобщиха от Военномедицинска академия, където 97-годишната актриса беше приета за лечение. "Ураганът Стояна", "неотразимият женски феномен на българското кино", "фината аристократка на сцената", "бунтарката, която може да се държи и като принцеса, и като уличен гамен", "лудетината",..

публикувано на 06.12.19 в 09:38

Адреси без ток в петък

Разград От 9 до 16ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на: гр. Цар Калоян - улиците: "Тича", "Огоста", "Освобождение" и "Цар Иван Асен". В същия времеви интервал без ток ще бъде района на с. Горичево - улиците: "Арда", "Лудогорие", "Странджа" и част от "Рила". Силистра От 8.30 до 17 ч. ще бъде прекъснато..

публикувано на 06.12.19 в 07:14

Никулден е

Нa днешния 6 дeкeмври изтoчнoпрaвocлaвнитe хриcтияни чecтвaт cвети Никoлaй Чудoтвoрeц. Първooбрaзът e иcтoричecкaта личнocт на Никoлa Мирaликийcки, рoдeн прeз 3 в. сл. Хр. в Мала Азия. Oщe кaтo млaдeж тoй нacлeдил гoлямo бoгaтcтвo oт бaщa cи и рaздaл вcичкo нa дeцaтa и бeднитe cи cъгрaждaни. Зa дoбритe му дeлa ce рaзкaзвaли мнoжecтвo лeгeнди...

публикувано на 06.12.19 в 06:18

Малко по-топло

Между минус 4 и 1 градус са температурите тази сутрин в Североизточна България. Днес над по-голямата част от района ще преобладава слънчево време. Дневните температури слабо ще се повишат. Преди обед главно по поречието на река Дунав ще е мъгливо и там по пътищата са възможни заледявания. Максималните стойности ще са между 5 и 10 градуса, за Шумен-7-8..

публикувано на 06.12.19 в 05:51

За безопасен празник

Засилено полицейско присъствие ще има около най-посещаваните обекти за студентския празник - 8 декември. Създадена е необходимата организация за опазване на обществения ред и недопускане на инциденти в дните около празника, съобщиха от МВР. От полицията посочват, че при необходимост, в големите курорти ще бъдат командировани служители на дирекция..

публикувано на 05.12.19 в 16:32

Конкурс "Моето стопанство"

Земеделското и образователното министерства обявяват конкурс, наречен „Моето стопанство“. Състезанието е за ученици от 11 и 12 клас, които се обучават в паралелки по „Растениевъдство и животновъдство“. Те могат да представят своите идеи за стартиране на бизнес в областта на земеделието. Конкурсът е част от съвместната кампанията на двете..

публикувано на 05.12.19 в 16:20

Пилешко месо със салмонела

Най-малко 100 тона пилешко месо със салмонела от Полша са стигнали до българския пазар, признаха от Агенцията по храните. Част от месото е иззето, засега няма данни за заболели потребители. "По отношение полското месо със салмонела получените известия не са едно или две. В България като засегната страна вече сме получили 16 такива известия", заяви..

публикувано на 05.12.19 в 15:07