Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Томов завинаги в Хималаите

Снимка: Личен архив

Загиналият алпинист Иван Томов ще бъде погребан в скален процеп под връх Лхотце в Хималаите, който покори без кислород. Това заявиха от туристическото дружество, в което е членувал алпинистът.

Мечтата на Иван Томов била да изкачи всички 14 осемхилядници в света без кислород, разказват приятелите му от туристическо дружество "Приста". Прави го три пъти, но слизането от връх Лхотце се оказва фатално.

"Той искаше да се изкачва по най-честния начин, а най-честният начин е без да ти помагат, без кислород - да кажем така, от хората, които се занимават с алпинизъм знаят, е вид допинг", разказа пред БНТ неговият приятел Теодор Кисимов.

Тялото на Иван Томов ще остане в Хималаите не само защото няма как да се организира спускането му от 7800 метра височина, но и защото такова е желанието на баща му, а и вероятно на самия Иван. Такава е традицията, прави се и в други подобни случаи, казват приятелите му. В негова памет те ще засадят бял дъб и ще го нарекат Дървото на Иван.

"Дъбът е "благун", най-големият, тия големите дъбове, които растат самотни в полето. Мисля, че това му отива. Иван наистина се извиси много над всички нас като постижения", поясни председателят на туристическо дружество "Приста" Сашо Попов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Дела и за фалшиви новини за COVID-19

128 дела за престъпления по време на извънредното положение във връзка с COVID-19 взе на специален надзор Апелативната прокуратура във Варна. 124 от тях са за нарушаване на карантинните мерки, а останалите четири – за фалшиви новини във връзка с коронавирусната инфекция. Само днес са постъпили 9 досъдебни производства...

публикувано на 06.04.20 в 12:35

Платформи за щъркелови гнезда

Над 20 платформи за поставяне на щъркелови гнезда са монтирали до 12 март от Електроразпределение Север. Това съобщават от компанията. Платформи са поставени в селата Сребърна и Ситово в област Силистра, както и в населени места на общините Каолиново, Нови пазар и Велики Преслав. Плановете за останалите области на територията на Североизточна..

публикувано на 06.04.20 в 11:52

Онлайн оценки от днес

От днес учителите ще могат да поставят оценки на учениците при дистанционното обучение. Това става по предложение на министъра на образованието и науката Красимир Вълчев, напомнят от просветното ведомство. Идеята е подкрепена от Отрасловия съвет за тристранно сътрудничество в системата на предучилищното и училищното образование. Дистанционното..

публикувано на 06.04.20 в 10:57

Попитай доктора онлайн

Здравните платформи, които в последните години започнаха да набират популярност в България, се включват в борбата с разпространението на COVID-19, като улесняват комуникацията лекар-пациент. Един от най-големите сайтове, чрез които записваме час при лекар,   разви и приложение за телемедицина, благодарение на което се избягва струпване пред..

публикувано на 06.04.20 в 10:16
Венцислав Мутафчийски

Няма нови области с коронавирус

Общо 541 са доказаните случаи на COVID-19 в страната, съобщи преди минути началникът на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски на редовния брифинг в Министерския съвет. Няма нови административни области, в които да са установени случаи на коронавирус. Новорегистрираните болни през последното денонощие са 19.  Починалите пациенти с..

публикувано на 06.04.20 в 08:12

Конкурс „Моят разказ за гората“

Седмица на гората започва от днес, 6 април. По този повод и като алтернатива на всички отменени събития, от Североизточното държавно предприятие отправят предизвикателство към всички малки и пораснали деца на България да пишат, рисуват и творят за гората и да се включат в конкурса „Моят разказ за гората“. Своите истории, разкази, стихове,..

публикувано на 06.04.20 в 07:43

Слънчево и ветровито

Днес ще преобладава слънчево време като над Югоизточна България облачността ще е по-значителна. Ще продължи да духа умерен, по Черноморието силен поривист североизточен вятър. Максимални температури между 10 и 15 градуса, за Шумен около 14.

публикувано на 06.04.20 в 06:27