Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Томов завинаги в Хималаите

Снимка: Личен архив

Загиналият алпинист Иван Томов ще бъде погребан в скален процеп под връх Лхотце в Хималаите, който покори без кислород. Това заявиха от туристическото дружество, в което е членувал алпинистът.

Мечтата на Иван Томов била да изкачи всички 14 осемхилядници в света без кислород, разказват приятелите му от туристическо дружество "Приста". Прави го три пъти, но слизането от връх Лхотце се оказва фатално.

"Той искаше да се изкачва по най-честния начин, а най-честният начин е без да ти помагат, без кислород - да кажем така, от хората, които се занимават с алпинизъм знаят, е вид допинг", разказа пред БНТ неговият приятел Теодор Кисимов.

Тялото на Иван Томов ще остане в Хималаите не само защото няма как да се организира спускането му от 7800 метра височина, но и защото такова е желанието на баща му, а и вероятно на самия Иван. Такава е традицията, прави се и в други подобни случаи, казват приятелите му. В негова памет те ще засадят бял дъб и ще го нарекат Дървото на Иван.

"Дъбът е "благун", най-големият, тия големите дъбове, които растат самотни в полето. Мисля, че това му отива. Иван наистина се извиси много над всички нас като постижения", поясни председателят на туристическо дружество "Приста" Сашо Попов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Жертви на пътя до Русе

Тежка катастрофа между два леки автомобила и ТИР взе две жертви по пътя от Русе към Силистра в района на Дунав мост. Движението е затворено. Двамата загинали са мъж и жена между 20 и 25 години - били са в едната кола. Останалите трима, които са пътували в същия автомобил - две момичета на 15 и на 17 години и 27-годишна жена, са пострадали тежко. Те са..

публикувано на 28.01.20 в 20:55

Катастрофа до Русе

Тежка катастрофа между два леки автомобила и ТИР затруднява в момента движението по пътя от Русе към Силистра в района на Дунав мост. Има и пострадали хора. На място са изпратени три линейки и пожарни автомобили.

публикувано на 28.01.20 в 20:51

Села без вода

Във връзка с възникнали течове по напорен водопровод за водоем 7000м3, от който се водоснабдява района на „7-ми км” и селата Панайот Волов и Белокопитово, водоподаването към водоема е спряно за извършване на аварийно-възстановителни работи. След 20,00 часа ще започне пълнене на водопроводната система. Аварийно-възстановителните работи се налага..

публикувано на 28.01.20 в 20:24

Личните данни под контрол

Трябва да се повиши професионалното обучение на служителите, които работят с лични данни, коментира за Радио Шумен председателят на Комисията за защита на личните данни Венцислав Караджов. Това са хората, работещи във всички държавни и общински институции. Те трябва да са наясно на какви правни основания следва да обработват данните, както и в какви..

публикувано на 28.01.20 в 15:49

Динамично и топло

Сутринта в Шумен е облачно, вятърът е западен – 5 метра в секунда, температурата е 4 градуса, 5 градуса е температурата в Русе, Силистра и Разград, в Търговище 3. Валежите ще спрат, а по-късно облачността ще се разкъса и в повечето райони ще намалее, на места временно до предимно слънчево. Вятърът постепенно ще отслабне и ще се обърне от..

публикувано на 28.01.20 в 06:20

Без ток днес

От 09:00 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в района на ул. "Лозевско шосе", от ЖК "Б. Българанов" бл. 14 до бившия ресторант "Трифон Зарезан" в Шумен   От 08:30 ч. до 17:00 ч. ще бъде прекъснато електрозахранването в  част от новопазарското  с. Сечище От 08:30 ч. до 16:30 ч. са възможни смущения на електрозахранването в района на: гр...

публикувано на 28.01.20 в 06:08

Искат от кмета жп прелез

Да бъде изграден жп прелез в близост до бившата Работническа болница в Шумен, като съоръжението да свърже директно квартал „Тракия“ с индустриалната зона на града. Това предложи Диян Гочев в приемния ден на кмета Любомир Христов.  „Идеята е свързана с малко инвестиции, но сериозно ще облекчи трафика в Шумен“, обясни Гочев. Към момента жителите на..

публикувано на 27.01.20 в 16:54