Иван Томов завинаги в Хималаите

Снимка: Личен архив

Загиналият алпинист Иван Томов ще бъде погребан в скален процеп под връх Лхотце в Хималаите, който покори без кислород. Това заявиха от туристическото дружество, в което е членувал алпинистът.

Мечтата на Иван Томов била да изкачи всички 14 осемхилядници в света без кислород, разказват приятелите му от туристическо дружество "Приста". Прави го три пъти, но слизането от връх Лхотце се оказва фатално.

"Той искаше да се изкачва по най-честния начин, а най-честният начин е без да ти помагат, без кислород - да кажем така, от хората, които се занимават с алпинизъм знаят, е вид допинг", разказа пред БНТ неговият приятел Теодор Кисимов.

Тялото на Иван Томов ще остане в Хималаите не само защото няма как да се организира спускането му от 7800 метра височина, но и защото такова е желанието на баща му, а и вероятно на самия Иван. Такава е традицията, прави се и в други подобни случаи, казват приятелите му. В негова памет те ще засадят бял дъб и ще го нарекат Дървото на Иван.

"Дъбът е "благун", най-големият, тия големите дъбове, които растат самотни в полето. Мисля, че това му отива. Иван наистина се извиси много над всички нас като постижения", поясни председателят на туристическо дружество "Приста" Сашо Попов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Посади надежда

Благотворителна кампания за закупуване на живи елхички стартира днес Министерството на земеделието, храните и горите. Кампанията ще премине под наслов „Посади надежда”. Стартът ще бъде даден в 9 ч. в зала „Голям колегиум“ на министерството. По пет лева от продажбата на всяка елхичка, предоставена от държавните горски предприятия, ще бъдат дарени..

публикувано на 09.12.19 в 08:57

Изплащат коледните добавки

Изплащането на коледните добавки към пенсиите започва днес, съобщиха от Националния осигурителен   институт. По 40 лв. ще получат всички пенсионери, на които пенсиите, или сборът им с добавките и компенсациите към тях за месец декември, е до 363 лв. Изплащането на пенсиите чрез пощенски станции започва днес и ще приключи на 20-ти декември..

публикувано на 09.12.19 в 07:29
Изгрев над Източните Родопи, с. Комунига

Топло за сезона в понеделник

Един градус под нулата е температурата на въздуха в Шумен. Има мъгла с видимост до 800 м. Намалена е видимостта и в Русе, Силистра и Добрич. Сутринта видимостта ще бъде намалена на отделни места. По-късно тя ще се подобри и през деня ще преобладава слънчево време. По поречието на Дунав временно ще се появи висока облачност. Вятърът ще е слаб от..

публикувано на 09.12.19 в 06:39
източник НИМХ

Времето през новата седмица

В понеделник ще е слънчево, но с временни увеличения на облачността. В сутрешните часове по поречието на Дунав, по крайбрежието и в ниските места ще има условия за образуване на мъгла. Вятърът ще е слаб до умерен от юг-югозапад. Минимални температури между минус 2 и плюс 3 градуса, на места по крайбрежието до 5-6, преобладаващи максимални от 9..

публикувано на 08.12.19 в 13:21

Отверен е пътят за Бургас

Движението по пътя към и от Бургас е възстановено, съобщиха от ОД на МВР. Няма образувани колони, тъй като екипи на Пътната полиция са отклонявали автомобилите през  село Ивански и други села. Припомням, че преди обед пътят беше временно  затворен, заради преместване на преобърнал се извън пътното платно тежкотоварен автомобил.

публикувано на 08.12.19 в 12:54

Пътят за Бургас е временно затворен

Пътят от и към Бургас, в района на шуменското село Веселиново е временно затворен, съобщават от ОД на МВР Шумен. Причината е преместване на преобърнал се извън пътното платно тежкотоварен автомобил. Камионът е на около 2 километра преди Веселиново, на завоя в посока към Бургас. От полицията допълват, че няма обходен маршрут и молят водачите,..

публикувано на 08.12.19 в 10:12

Турнир по борба в „Арена Шумен“

Млади състезатели от 20 клуба по борба от цялата страна ще пристигнат в Шумен за участие в първото издание на турнира по свободна борба „G.P. Group Cup”. Надпреварата започва от 10.00 ч. в зала „Арена Шумен“. Организатори на състезанието са строителната компания „Джи Пи Груп“ и спортният клуб по борба „Шумен“. Участие в турнира ще вземат..

обновено на 08.12.19 в 08:18