Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Иван Томов завинаги в Хималаите

Снимка: Личен архив

Загиналият алпинист Иван Томов ще бъде погребан в скален процеп под връх Лхотце в Хималаите, който покори без кислород. Това заявиха от туристическото дружество, в което е членувал алпинистът.

Мечтата на Иван Томов била да изкачи всички 14 осемхилядници в света без кислород, разказват приятелите му от туристическо дружество "Приста". Прави го три пъти, но слизането от връх Лхотце се оказва фатално.

"Той искаше да се изкачва по най-честния начин, а най-честният начин е без да ти помагат, без кислород - да кажем така, от хората, които се занимават с алпинизъм знаят, е вид допинг", разказа пред БНТ неговият приятел Теодор Кисимов.

Тялото на Иван Томов ще остане в Хималаите не само защото няма как да се организира спускането му от 7800 метра височина, но и защото такова е желанието на баща му, а и вероятно на самия Иван. Такава е традицията, прави се и в други подобни случаи, казват приятелите му. В негова памет те ще засадят бял дъб и ще го нарекат Дървото на Иван.

"Дъбът е "благун", най-големият, тия големите дъбове, които растат самотни в полето. Мисля, че това му отива. Иван наистина се извиси много над всички нас като постижения", поясни председателят на туристическо дружество "Приста" Сашо Попов.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Седма жертва на COVID-19 у нас

Седем са вече смъртните случаи у нас на заразени с коронавирус. Починала е 73-годишната жена, която бе настанена за лечение в болницата в Благоевград, съобщава Мнистерството на здравеопазването на сайта си. Това е четвъртият смъртен случай на заразен с COVID-19 за последното денонощие в България. Дъщерята на починалата също е в тежко състояние...

публикувано на 28.03.20 в 22:06

Националният съвет за тристранно сътрудничество прие антикризисните мерки

Завърши заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество. Припомняме, че вчера не беше постигнато единодушие по проекта на постановлението на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение. „Постановлението на Министерския..

публикувано на 28.03.20 в 16:26
Модел на новия коронавирус, причиняващ Covid-19, National Institutes of Health (NIH)

Пета жертва на COVID-19

57-годишен мъж от град Банско е починалият преди обяд днес мъж в реанимацията на МБАЛ-Благоевград. Мъжът е с една положителна проба за корона вирус, съобщи за Агенция БГНЕС д-р Александър Костов-заместник-директор на благоевградската болница. Според него пациентът е приет преди два дни без температура и кашлица, но с двустранна пневмония...

публикувано на 28.03.20 в 15:18

Апелативния съд Варна подкрепя УМБАЛ „Св. Марина”

Работещите в Апелативния съд във Варна също се присъединиха към инициативата в помощ на медиците, които са „на първа линия” в овладяването на разпространението на COVID-19. „Безусловно ценим усилията и грижите, които те полагат; риска и напрежението, на които са подложени в този критичен момент. Смятаме, че в тежки времена силно се..

публикувано на 28.03.20 в 13:53

Тристранният съвет с нов опит да приеме антикризисните мерки

И днес продължава заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, след като вчера не беше постигнато единодушие по проекта на постановлението на Министерския съвет за определяне на условията и реда за изплащане на компенсации на работодатели, преустановили работа поради обявеното извънредно положение. Синдикатите настояват за отпадане..

публикувано на 28.03.20 в 13:16

Минаваме на лятно време в неделя

В 3 ч. през нощта ще преместим стрелките на часовниците с 1 час напред, за да преминем към лятното часово време. През март миналата година Европейският парламент гласува отпадането на сезонната смяна на времето да се състои чак през 2021 година. Дебатът не е нов. Общественото негодувание срещу нарушения комфорт беше силно отразено и в..

публикувано на 28.03.20 в 12:14

Старитрат профилактичната ветеринарна програма

От 1 април стартира изпълнението на държавната профилактична  ветеринарна програма за настоящата година. В област Силистра 24 ветеринари започват държавната профилактика. В момента е налична ваксина срещу болести като антракс и туберкулоза по говедата с препоръчителен срок за изпълнение в границите на месец април т.г. Прилагането на ваксина..

публикувано на 28.03.20 в 12:00