Гъбен празник

За десета поредна година в село Красен, община Иваново ще се проведе емблематичният за селището Фестивал на гъбата. Събитието започва в 10,30 ч. пред Културния дом в Красен. Кулинарна изложба с конкурсен характер ще демонстрира уменията на местните хора и гостите на селото в приготвяне на оригинални ястия с гъби, съобщи за Радио Шумен кметът Йорданка Чурова. В концертната програма ще участват самодейни фолклорни състави от Красен, Нисово, Сваленик и Щръклево, а  специални гости ще бъдат внучките на Гуна Иванова – народните певици Ива и Велислава Костадинови. Село Красен е първото в България, в което е започнало гъбопроизводство, там е построен и първият гъбозавод на Балканите. 

ВИЖТЕ ОЩЕ

Стипендия на името на рейнджъра

Стипендия на името на загиналия в Кербала през 2003 година рейнджър Антон Петров от Русе бе връчена за 16-та поредна година днес. Тазгодишният й носител е Стефан Димитров от 9 клас. Иванка Петрова, майка на загиналия в кербала Антон Петров, за 16-ти пореден път връчи стипендия на ученик от Корабната гимназия, отличил се с висок успех и човешки..

публикувано на 11.12.19 в 15:21

Безкръвни операции в КОЦ

1120 са новорегистираните болни в Комплексния онкологичен център в Русе. Това съобщи днес управителят на здравното заведение д-р Камен Кожухаров. През миналата година те са били 1213. Няма съществена промяна в цифрите, но сред основните причини този вид заболявания да държат високи стойности е застаряването на населението. Лечебното заведение в..

публикувано на 11.12.19 в 15:10

Гора на поколенията

Гора на поколенията е засадена в село Новград. Тя е разположена в близост до новостроящия се паметник на бойната слава. Идеята се роди по време среща на родените през 1949 година жители. Пенсионерите дадоха дума, че ще продължат да полагат грижи за дръвчетата. „Засаждането на дървета е символ на надеждата и непрекъснатостта на живота. Дървото е..

публикувано на 11.12.19 в 14:19

Тежка катастрофа по обяд

Тежък пътен инцидент между два микробуса на 9 км е станал към 12.35 ч. днес на пътя Русе-Бяла. По първоначални данни, петима са пострадалите. На мястото на катастрофата са изпратени три линейки, екипи на пожарната и полицията и спешна помощ. Пътят в участъка е затворен. Движението на леките автомобили се пренасочва през село Басарбово, а..

публикувано на 11.12.19 в 13:40

Младежи даряват спомени

Започна коледната кампания под надслов „Дари спомен“ на Младежкия парламент към Общинския младежки дом в Русе. Инициативата стартира в няколко детски градини в крайдунавския град с четене на приказки и с изработване на коледна украса заедно с деца от детски центрове и институции. В рамките на кампанията младежите и децата от Дневния център..

публикувано на 11.12.19 в 11:11

Нова транспортна схема

Превозвачи, които изпълняват курсове до малките населени места в Община Русе, работят на загуба и настояват за промяна в транспортната схема. Липсата на пътници и изискванията за по-чести курсове карат превозвачите да се отказват от договорите си с Общината.  "Единият от превозвачите каза: "На мене не ми е икономически изгодно". Хвърли си..

публикувано на 10.12.19 в 15:18

Нова зала и клуб за фитнес

Нова празнична зала и клуб за фитнес отвориха врати в ценовското с. Долна Студена. Ремонтните дейности се извършиха със средства от бюджета на община Ценово. „Жителите на Долна Студена имаха нужда от двете зали. В селото има много деца и млади хора, които желаят да се повеселят и да спортуват. В селото досега нямаше зала, която да събира толкова..

публикувано на 10.12.19 в 12:45