Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Протакат делото "Хитрино"

| обновено на 30.05.19 в 14:57
Делото "Хитрино"
Снимка: Радио Шумен

С молба към Шуменския окръжен съд за назначаване на нова комплексна експертиза продължи делото за влаковата трагедия в Хитрино от 10 декември 2016 г.

Има разминавания в експертизите за механизма на настъпване на произшествието, обясни пред съда адвокат Ивайло Йорданов от защитата на машинистите. „Разминаването е толкова съществено, че то няма как да бъде туширано. Това е изключително важно за виновността на нашите доверители“, добави Йорданов.

Делото е изяснено от фактическа страна и следва да чуем какво ще каже съдебния състав по твърденията в обвинителния акт, обяви адвокат Николай Димитров, представляващ пострадалите в Хитрино. „Няма какво повече да се изяснява. Другата страна се опитва да прокарва частни и изключително добре платени експертизи, които да ги оневинят. По настоящото дело са изслушани толкова много експертизи, затова считам, че процесът няма защо да продължи със събиране на доказателства“, каза защитникът на пострадалите в Хитрино.

Ако съдът разреши назначаването на нова комплексна експертиза, адвокат Димитров ще представи контра експертиза. Според нея, влакът не е бил управляван в последните 15 – 20 минути преди да навлезе в територията на Хитрино.

Заседанието следобед продължи след 13 ч. Шуменският окръжен прокурор Маргарита Георгиева нарече необосновано искането на защитата за нова комплексна експертиза по делото за влаковата трагедия в Хитрино. „Всички експертни доклади, базирани на обективно събрани данни, са еднозначни, че причината за катастрофата е превишената скорост“, обяви тя в съдебната зала. Георгиева допълни, че единствените експертизи, които оспорват това, са поръчани от фирмата, собственик на влаковата композиция. „Имаме си една народна мъдрост „Който плаща, той поръчва музиката“. Това, че експертизите не се харесват на страна по делото, не е причина да се искат нови. Освен това понятие „нова експертиза“ в Наказателно-процесуалния кодекс няма“, допълни тя.

Адвокатът на защитата Димитър Стефанов се съгласи с цитираната народна мъдрост, но допълни, че Министерството на транспорта плаща на комисията, която разследва влаковите инциденти у нас. „Според тях, причините никога не са в инфраструктурата“, уточни Стефанов.

Напрежението в залата ескалира, а двете страни бяха заплашени с глоби от по 500 лв. за повишен тон.

В края на заседанието съдия Румяна Райкова отхвърли искането на защитата за назначаване нова комплексна експертиза по делото „Хитрино“. Тя обаче допусна изготвянето на допълнителни експертизи. Те трябва да определят дали пробитата цистерна е била годна за експлоатация, възможно ли е напрежение по контактната мрежа да е възпламенило газовия облак и какво е състоянието на печката, от която пожарникарите твърдят, че е тръгнала взривната вълна.

„Механизмът на настъпване на произшествието не е изяснен с оглед на това, че при вчерашния разпит на вещи лица, те даваха различен от първоначалния механизъм на разрушаването на линията. Обърнаха причинно-следствената връзка“, коментира за Радио Шумен адвокат Ивайло Йорданов от защитата на машинистите. „И ние искахме с тази комплексна експертиза да се реши в крайна сметка кое точно е предизвикало разрушаването на инфраструктурата и дерайлирането“, добави адвокатът.

Следващото заседание по делото „Хитрино“ е на 3 юли.ВИЖТЕ ОЩЕ
Дом за стари хора - Шумен

Отворени врати в Старческия дом

Домът за стари хора в Шумен организира на 28 февруари от 10.00 до 12.00 ч. ден на отворените врати по повод 145 години от рождението на д-р Стефан Смядовски, създател и патрон на Дома. Посетителите и гостите ще имат възможност да разгледат новата база и да се запознаят с условията и услугите, които се предлагат на възрастните хора. В 10.00 ч...

публикувано на 26.02.20 в 12:37

Тържествена проверка за 3 март

С вечерна заря-проверка Шумен ще отбележи тържествено 142 години от Освобождението и националния празник на България – 3 март. Събитието ще започне в 18,30 ч. на площад „Кристал“ пред паметника на загиналите във войните шуменци. Слово за националния празник ще произнесе деканът на Факултета „Артилерия, ПВО и КИС“ полк. Дилян Димитров...

публикувано на 26.02.20 в 12:03

Съмнение за коронавирус в Шумен

Двама младежи, наскоро завърнали се от Милано, са тествани за коронавирус в МБАЛ Шумен, научи Радио Шумен от свой източник. По непотвърдена официално информация, местните здравни власти са изпратили изследванията им в софийска лаборатория. Директорът на областната болница д-р Димитър Костов свиква пресконференция след час. Срещата с журналисти е във..

публикувано на 26.02.20 в 11:35

Спипаха трима изнудвачи

Трима души от Нови пазар са задържани за изнудване на 45-годишен мъж, който живее в Германия. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР в Шумен. Вчера е бил получен сигнал в районното управление, че са разпространени позорящи го обстоятелства в интернет. Чрез система за парични преводи е превел сума на обща стойност от 1250 евро, като парите са..

публикувано на 26.02.20 в 11:11

Спецоперация в Разград

Специализирана полицейска операция под ръководството на Окръжна прокуратура – Разград започна рано тази сутрин на територията на областния град. Тя се провежда по разпореждане на главния прокурор за противодействие на конвенционалната престъпност и за намаляване на пътнотранспортния травматизъм. Извършват се процесуално-следствени действия на два..

публикувано на 26.02.20 в 09:39

Джипитата без защита от коронавирус

Личните лекари у нас не са подготвени да реагират срещу заплахата от коронавирус, заяви д-р Милен Чолаков - председател на Асоциацията на общопрактикуващите лекари в Шуменска област. Според него, в указанията, които са получили от Министерството на здравеопазването чрез РЗИ, се казва, че има няколко болници, в които могат да се изолират болните...

публикувано на 26.02.20 в 09:22

Промяна в движението

Заради строително-ремонтни дейности по ул. „Петър Парчевич“ в Шумен се въвежда временен режим със и без спиране на движението. От днес до 28 февруари включително има ограничение в участъците от ул. „Софроний Врачански“ до ул. „Св. Св. Кирил и Методий“ и от ул. „Софроний Врачански“ до ул. „Братя Миладинови“. В участъка от ул. „Васил Априлов“ до ул...

публикувано на 26.02.20 в 08:43