Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

За родителите на седмокласници

На 7 юни (петък) изтича крайният срок, в който семействата на ученици от VІІ клас със специални образователни потребности, които се обучават по индивидуална учебна програма, могат да подават документи до директора на Регионалния център за подкрепа на процеса на приобщаващото образование за изготвяне на становище за продължаване обучението в VІІІ клас в профили или специалности от професии, които са съобразени с индивидуалните потребности и със здравословното състояние на ученика.

За изготвянето на мотивирано становище, въз основа на което да бъде насочен ученикът, в Регионалния център за подкрепа на приобщаващото образование – Шумен (ул. „Милан Борисов“ № 16) се подават следните документи:

– заявление за насочване за обучение в профили или в специалности от професии;

– оригинал на медицинско свидетелство, издадено от общопрактикуващия лекар на ученика, за липса на противопоказания при кандидатстване по профил или по специалност от професия;

– всички документи, съдържащи информация за здравословното състояние и социалното положение на детето, документи, издадени от съда, както и други документи, които имат отношение към обучението и образованието на ученика;

– протокол от специализирана по профила на заболяването лекарска консултативна комисия и/или решение на териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК) и/или на Национална експертна лекарска комисия (НЕЛК) с приложена лична амбулаторна карта с информация за проведени изследвания, консултации, епикризи и други, които удостоверяват заболяването.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Мокри пътища

Мокри са пътищата в Шуменско, Търговищко и Разградско. Това съобщиха дежурните в Областните пътни управления. Няма въведени ограничения на движението, но водачите трябва да шофират с повишено внимание и скорост, съобразена с пътните условия. Слаб дъжд превалява и в шуменския участък на  автомагистрала „Хемус“ и в Ришки проход. Времето е облачно,..

публикувано на 24.01.21 в 09:22

Топло за януари

Преди обяд ще има краткотрайни слаби превалявания от дъжд, но в следобедните часове облачността ще намалее.  Ще бъде ветровито, с умерен по брега на морето и временно силен вятър. Ще се задържи топло за края на януари. Максималните температури ще са между 11 и 16 градуса, за Шумен- около 13.

публикувано на 24.01.21 в 07:52

Отварят залите за извънкласни дейности

„От 4 февруари като пуснем големите ученици да се върнат поетапно в училище, ще отворим и залите за извънкласни дейности. Защото, ако нещо може да се сложи на везната със здравето, това е образованието, културата, обучението“, заяви премиерът Бойко Борисов, който посети Младежкия център за извънкласни дейности в Сливница. Той добави,..

публикувано на 23.01.21 в 12:07

Шуменски лекар загуби битката с коронавируса

Към 9.30 тази сутрин в шуменската болница са настанени 110 пациенти със симптоми на коронавирус, като 90 от случаите са доказани. Това каза за Радио „Шумен“ доктор Йорданка Маринова. В интензивното отделение има 6 пациенти, от които 3-ма са интубирани. Вчера са приети 7 нови, а са изписани 9души. Вчера е починал мъж на 65 години, който е бил лекар в..

публикувано на 23.01.21 в 10:20

Топло, но облачно

Днес преди обяд ще има разкъсана, предимно висока облачност, към края на деня облачността ще се увеличи и уплътни и на места в Югоизточна България е възможно да превали дъжд. Вятърът ще е умерен от югозапад, следобед ще се усилва от юг, като поривите му ще са 15-20 м/сек. Ще продължи да се затопля и максималните температури ще са 13-16 градуса...

публикувано на 23.01.21 в 07:20

Под 6 процента положителни тестове

58 са новите случаи на COVID-19 в Североизточна България за изминалото денонощие. В областите Русе и Шумен заразените са най – много – съответно 23 и 20. Шест са случаите в Разградско, пет в Търговищко и четири в Силистренско. Според данните на Единния информационен портал в страната за последните 24 часа положителни проби са дали нови   566 души...

публикувано на 23.01.21 в 07:17

Готови за третата вълна

Здравната система в България е много по-подготвена за евентуална трета вълна на епидемията в сравнение с началната фаза. Това заяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той допълни, че до края на месеца ще стане ясно дали в страната ни вече циркулира английският вариант на коронавируса. До момента в центъра за заразни и паразитни..

публикувано на 22.01.21 в 15:11