Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задруга за чиста храна

Снимка: pixabay.com

Над 40 производители на чиста храна от различни региони и браншове  се обединиха в Сдружение „Задруга за чиста храна“. Целта е с различни по характер инициативи да се популяризира чистата храна сред децата, а оттам и сред родителите им, каза за Радио Шумен председателят на сдружението Филип Хайвазиян.

"Възрастните хора, които вече имат изградени навици, не са готови да променят начина си на живот и хранене. Докато на децата обясняваме какво ни е завещал Хипократ преди повече от 2500 години - храната да бъде наше лекарство, а лекарството - наша храна. И ако консумираме натурална чиста храна, ще имаме все по-малко нужда от лекарства", посочи той.

С практически занятия по приготвяне на чиста храна в училищата на Русе, Разград и София, сдружението увлича в мисията си ученици на възраст от 7 до 17 години. Целта им е организираните сега кулинарни олимпиади в областните градове да прераснат в национална инициатива.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Магията Фолклор

Поредното издание на традиционния Национален фестивал "Магията фолклор" ще се проведе на 20 юли (събота) от 16:00 ч. в тутраканското Старо село. Негови организатори са Община Тутракан и Народно читалище „Възраждане - 1940 г.“ в селото. Фолклорното събитие е част от програмата на фестивала „Огненият Дунав“. Целта на проявата е да съхрани и..

публикувано на 20.07.24 в 14:35

Надпревара по вода

Първи кръг на Националния шампионат по водомоторен спорт се провежда днес и утре в Тутракан. На брега на река Дунав спортното събитие беше открито днес от кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов. Купата на Община Тутракан е най-голямата награда, за която ще се състезават участниците от 9 Водомоторни клуба от цялата страна. 38..

публикувано на 20.07.24 в 11:46
Свети Илия

Илинден е

Българската православна църква днес отбелязва паметта на свети пророк Илия. Той е смятан за предвестник на истинската православна вяра и за най-големия пророк в Стария завет. Заради това пророкът се възнася на небето жив, понесен на огнена колесница. В българския народен календар денят е известен още като Илинден, като светията се свързва с..

публикувано на 20.07.24 в 09:06

Времето в събота

Между 19 и 25 градуса са измерените в 6ч. тази сутрин температури в Североизточна България.  Най-хладно е било в Търговище –  19°, в Разград и Шумен - 22°, в Силистра термометрите са показвали 25, а в Русе - 25°.  Атмосферното налягане в Шумен е 987 хПа - малко по-ниско от средното за юли и слабо ще се понижи.  Относителната влажност на..

публикувано на 20.07.24 в 08:47

Вторият мандат - в понеделник

Президентът Румен Радев ще връчи мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, посочен от втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание в понеделник в 11:00 часа.  От "Продължаваме промяната - Демократична България" вече обявиха, че ще го върнат веднага неизпълнен.

публикувано на 19.07.24 в 11:50
Снимката е илюстративна

Спират камионите и днес

Тежкотоварните автомобили с тегло над 20 тона ще бъдат спирани от движение и днес заради жегите. Ограничението е в сила от 13:00 ч. до 21:00 ч. и се отнася за областите Шумен, Разград, Силистра и Варна.  В най-горещите часове на деня камиони няма да могат да се движат по автомагистрала „Хемус“ при Буховци и при Невша, по главния път Търговище – Шумен..

публикувано на 19.07.24 в 10:48

Помощ за пострадалите

По 1578 лв. първоначална помощ ще получат пострадалите при пожарите в страната. Това заяви служебният министър на труда и социалната политика Ивайло Иванов. Парите ще бъдат изплатени веднага след подаването на молби в Агенция „Социално подпомагане“.  Отделно от това, пострадалите при пожарите могат да подадат документи и пред съответната община, за..

публикувано на 19.07.24 в 08:28