Обсъждат водните проблеми на Шумен

Снимка: Радио Шумен

Общинският съвет в Шумен се събира на извънредна сесия днес. На нея ще бъде обсъждано състоянието на ВиК дружеството. Следващата седмица ще се проведе Общото му събрание, на което ще бъдат приети годишния финансов отчет за 2018-та и новия одитен доклад. Според общинските съветници именно в одитния доклад има поводи за притеснение. Сред тях превесът на пасивите спрямо активите с 1 441 000 лв., банкови задължения за 6 млн. лв., несъбраните вземания от граждани и фирми за над 5 млн. лв. и др.

На тази сесия общинските съветници искаха да чуят от управителя на ВиК намеренията му за най-неотложните стъпки, които смята да предприеме, за да стабилизира дружеството, и най-вече за големите проекти, които предстои да се реализират - за довеждащия водопровод и за пречиствателната станция за питейни води. Управителят на ВиК инж. Илиян Илиев обаче няма да присъства на заседанието заради предварително поети ангажименти.

Председателят на Общинския съвет в Шумен Борислав Беджев предложи за извънредната сесия съветниците да не получават възнаграждение.ВИЖТЕ ОЩЕ

Цената на водата - същата

„Няма да подпиша заповед за повишаване на цената на водата в Шумен“-това заяви на пресконференция днес управителят на ВиК Илиян Илиев. Предложението на КЕВР е от началото на следващата година шуменци да плащат по 3, 52 лв. за кубик вода. Илиян Илиев уточни, че КЕВР определя пределни цени. „Може и да стигнем до тях, но не е настъпил моментът..

публикувано на 12.12.19 в 17:43

Военни създават нова гора

7 декара с топола залесиха служители на Военното окръжие – Шумен, заедно с лесовъди и работници на Държавното горско стопанство – Шумен. Съвместната акция е по повод 140 години от създаване на военните окръжия в страната и е част от програмата за отбелязване на кръглата годишнина в Шумен. Идеята за създаването на нова гора в землището на село..

публикувано на 12.12.19 в 13:50

Статистиката: Заплатите растат

Средната брутна годишна работна заплата в Шуменска област за 2018 г. е 11 028 лв., при 13 755 лв. средно за страната. По този показател регионът заема 11-о място сред 28-те области на страната. Това съобщават от Териториалното статистическо бюро в Шумен. С най-високо средно възнаграждение през годината е област София (столица) с 19 026 лв., а с..

публикувано на 12.12.19 в 13:43

Водата поскъпва отново

Нови цени на водата ще има в Североизточна България от 1 януари. Предложението е на Комисията за енергийно и водно регулиране и е на база на утвърдените бизнес планове на дружествата. За Шумен се предвижда 1 кубик вода с данък добавена стойност да е 3,52 лв. Социалната поносимост на цената на ВиК услугите, изчислена съгласно данни на Националния..

публикувано на 12.12.19 в 13:18
Община Смядово

Коледно чудо за дете

1 000 лева от общинския бюджет на Смядово ще бъдат отпуснати за лечението на 12-годишно момиче, което е с диабет и е получило усложнения. Това съобщи за Радио Шумен кметът Иванка Петрова. Детето е от Украйна, от три години живее и учи в Смядово, няма единен граждански номер и здравни осигуровки, а семейството нe разполага с нужните средства за..

публикувано на 12.12.19 в 09:25
Еко Коледа в Шумен

Еко Коледа в Шумен

Участниците в благотворителния   конкурс „Еко Коледа" на Регионалната инспекция по околната среда и водите в Шумен бяха наградени днес. Седмото издание на инициативата се проведе от 11 до 29 ноември. В него се включиха 23 детски градини, 21 училища и  3 центъра за деца от Шуменска и Търговищка област. Творби представиха и ученици от Габрово. Всички..

публикувано на 11.12.19 в 16:49

Наемат хора с увреждания

Законът за хора с увреждания задължава работодателите с 50 до 99 работници и служители да назначат един човек с трайни увреждания. А квотата за фирма със 100 и над 100 работници и служители е две на сто от средносписъчния състав. Проверките на инспекцията по труда в Шуменска област са установили, че работодателите се стремят да спазват това свое..

публикувано на 11.12.19 в 15:58