Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Сертификати за Молдова

2
Снимка: Русенски университет

Днес групата от 26 ученици и 6 педагози от Тараклийски регион, Молдова, получиха официално сертификатите си за преминатото обучение в квалификационни курсове в катедра „Български език, литература и изкуство“ към факултет „Природни науки и образование“ в Русенския университет. Курсът, който завършиха учениците, е „Лингвистична практика по практически български език“, а техните преподаватели -  „Методика на обучението по български език, литература и история“.

Научна литература, създадена от членовете на  катедра „Български език, литература и изкуство“, беше предоставена на гостите от доц. д-р Яна Пометкова – ръководител на катедрата, за да бъде предадена на библиотеката „Христо Ботев“ в град Кишинев като дарение.Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Две жертви на пътя

Двама души са загинали, а трима са тежко пострадали при катастрофата край Русе снощи. Това заявиха от Спешна помощ в крайдунавския град. Сигналът за инцидента е подаден около 18,50 ч. вчера. Двамата загинали са мъж и жена на възраст между 20 и 25 години, които са били в едната кола. Останалите трима, които са пътували в същия автомобил -..

публикувано на 29.01.20 в 09:36

Другата гледна точка за КОЦ - Русе

Напускането по взаимно съгласие на д-р Катерина Генова и д-р Людмил Станев е най-правилното решение за всички, дори и за тях. Това коментира управителят на Комплексния онкологичен център – Русе д-р Камен Кожухаров по повод оттеглянето на двамата лекари, заради обществен натиск и недоволство от пациенти и техни близки от лошото отношение..

публикувано на 28.01.20 в 15:59

Домашни компостери по проект

25 000 лева са отделени в бюджета на община Русе за купуване на домашни компостери. Това става по проект, с който се предоставят контейнери за домакинствата в малките населени места. Домашното компостиране се приема за най-полезния от екологична гледна точка начин за справяне с битовите биоразградими отпадъци, който е и икономически ефективен...

публикувано на 28.01.20 в 15:06

Кораб заседна край Белене

Украински тласкач с една баржа е заседнал в района на 564-и километър от река Дунав при Белене и е блокирал временно корабоплаването. В момента се извършват дейности по преместването му.  Два прага затрудняват корабоплването по река Дунав в българския участък, съобщиха от дирекция "Речен надзор" в Русе. Към момента фарватерът е временно затворен..

публикувано на 28.01.20 в 14:53

За чист въздух

Местната администрация в Русе кани гражданите на представянето и обсъждане работата на Временна комисия, която ще проучи причините за замърсяването на въздуха в дунавския град. Срещата ще бъде на 31 януари-  петък, от 17.30 ч. в зала „Св. Георги“. Целта на комисията е да проучи фактите и обстоятелствата, свързани със замърсяването, кои са..

публикувано на 28.01.20 в 12:37

Нов автомобил за патронажната грижа

Патронажната грижа в Русе получи нов автомобил. Той е 8-местен и ще се използва за мобилните здравно-социални услуги както в града, така и в малките населени места. В патрожната грижа в момента са обхванати 180 възрастни и хора с увреждания. Подготвят се документи за предоставяне на услугата на още 81 души. За тях грижи полагат лекар, медицински..

публикувано на 27.01.20 в 10:04
Снимката е илюстративна

Малък самолет падна край Бъзън

Малък самолет е паднал в гора при опит за кацане на частно летище в землището на русенското село Бъзън днес. На място бяха изпратени екипи на полиция, пожарна и две линейки. Пострадали са двамата пилоти на машината. Те са настанени в болница с леки травми и без опасност за живота. Мъжете са на възраст 52 и 41 години от Велико Търново и Горна..

обновено на 25.01.20 в 15:23