Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

30 000 кг опасни храни

Снимка: Мария Димитрова

През май 2019 г. инспекторите на дирекция „Контрол на храните” към Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) са извършили общо 13 117 проверки в цялата страна.

За унищожаване са насочени 29 258 кг храни от животински и неживотински произход. От тях: 25 017 кг сол (морска кристална йодирана – несъответствие в съдържанието на калиев йодид); 1987,5 кг куркума (с високо съдържание на олово и с произход Индия); 1 211 кг бланширани картофи, подправени с куркума; 991 кг храни от животински произход (агнешко, свинско и пилешко месо, месни продукти, месни заготовки и разфасовки, субпродукти, риба и млечни продукти) са с изтекъл срок на годност, без здравна и идентификационна маркировка, без придружаващи документи и етикети, неправилно съхранени или продавани в нерегламентирани обекти. Над 51 кг са козунакът и подправките с изтекъл срок на годност, без документи за произход, без етикет и партиден номер.

Количеството е иззето от производствени обекти, складове и магазини за търговия на едро и дребно, и заведения за обществено хранене. Част от изтеглените храни са били неправилно съхранявани, некоректно етикетирани и с изтекъл срок на годност, както и с констатирани несъответствия по Наредбата за специфичните изисквания за млечните продукти. Друга част от храните са без документи за произход и без здравна и идентификационна маркировка. 

За установените нарушения са издадени 654 предписания и са съставени 96 акта. В страната са затворени три обекта с временно преустановена дейност.


ВИЖТЕ ОЩЕ

Щаб срещу коронавирус

България създава национален кризисен център към ВМА заради коронавируса. Това беше решено на извънреден Съвет по сигурността в Министерски съвет, предаде Агенция БГНЕС. По сухоземните граници ще бъдат назначени екипи с дежурства с мобилни термометри, съобщи директорът на ВМА Венцислав Мутафчийски. На граничните ни пунктове са разпределени..

публикувано на 25.02.20 в 09:31

Идват парите за тютюна

На 26 февруари ще бъдат преведени средствата на тютюнопроизводителите по преходната национална помощ за тютюн - Кампания 2019 година. Това съобщи първо за Радио Шумен председателят на Националната асоциация на тютюнопроизводителите в България Цветан Филев. Ще бъдат разпределени над 76 милиона лева на 42 230 бенефициенти, участници по схемата...

публикувано на 25.02.20 в 09:23

Къде спира токът

Поради извършване на неотложни ремонтни дейности на съоръженията за доставка на електроенергия в Разградско, от 09:00 ч. до 16:00 ч. днес ще бъде прекъснато електрозахранването в района на с. Прелез - улиците: "В. Левски", "Черни връх", "Мусала", "Искър", "Вихрен", "Рила", "Пирин", "Шипка", "В. Коларов", Й. Йовков" и част от "Лудогорие"...

публикувано на 25.02.20 в 06:39

Слънчево и тихо

През нощта беше предимно ясно и вятърът навсякъде отслабна. В 5.00 часа температурата в Търговище беше минус 1 градус, в Разград – 2, в Русе и Силистра – 3. В Шумен беше 0 градуса. Днес ще бъде предимно слънчево. Ще духа слаб до умерен южен вятър, който след обяд временно ще се засили. Максималните температури ще са между 11 и 16 градуса,..

публикувано на 25.02.20 в 06:13

Шуменци отново без вода

Части от Шумен остават без вода, съобщиха от ВиК-дружеството. Тежка авария е станала на главния водопровод на ул. "Съединение" 73. Това е причината да започне поетапното спиране на водоподаването за кварталите "Добруджа", "Еверест", високите части на кв. "Тракия", централна градска част и района на кооперативния пазар - гр. Шумен. Очаква се..

публикувано на 24.02.20 в 21:44

Позиция на ФК"Лудогорец"

ФК“Лудогорец“ публикува на сайта си позицията си за предстоящия двубой с Интер . Уважаеми привърженици на Лудогорец, днес получихме официално писмо от Интер, с което бяхме уведомени, че местните здравни власти разрешават мачът реванш от 1/16 финалите в Лига Европа в четвъртък (27 февруари) от 21,00 ч. местно време да се играе на "Сан Сиро"..

публикувано на 24.02.20 в 19:19

6 милиона за пчеларите

Приемът на заявления по Националната програма по пчеларство стартира днес и ще продължи до 9 март. Това напомнят от Държавния фонд „Земеделие“. Документите се подават в областните дирекции на фонда. За всяка дейност и мярка в тригодишната програма за периода 2020 – 2022 година е заложен финансов лимит, с който се заменя процентът от стойността..

публикувано на 24.02.20 в 11:20